chmeli

ZOBACZ TAKŻE:

nata
nata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bon appétit !
Chmeli-suneli

Chmeli-suneli 621

0
niezwykle aromatyczna i jednocześnie łagodna w smaku kaukaska mieszanka ziół. Bardzo popularna w kuchni Gruzji. Stosowana jest do dań z warzyw, do potraw mięsnych. Jest niezastąpiona podczas Zobacz więcej
Soczysta i mięciutka. Idealna zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno. składniki ok. 1 kg szynki 4-5 łyżekchmeli-suneli 1-2 łyżeczki soli 5 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki pasty (przecieru) Zobacz więcej
pani Mamcia Wariatka z tego bloga. Warto dodać do fety suszonych pomidorów i czosnku, a ja jeszcze sypnęłam tego gruzińskiego hyzopu (chmeli suneli) i nieco sumaku, bom se kupiła i ręka mię świędzi Zobacz więcej
że ktoś jest hardcorem;P) ząbek czosnku łyżeczka chmeli suneli łyżeczka kurkumy pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki soli Paprykę zmielić z czosnkiem kilka razy do uzyskania jednolitej czerwonej masy. Zobacz więcej
SŁONECZNIK ŁUSKANY Przyprawa LIŚCIE LAUROWE Przyprawa CZOSNEK MIELONY Przyprawa CURRY PAPRYKA MIELONA SŁODKA TAHINI Kostki rosołowe warzywne bio Przyprawa ZIELE ANGIELSKIE Przyprawa DO ZUP I ROSOŁU - Zobacz więcej
3 pomidory sól pieprz ostra papryka kumin rzymski kolendra chmeli suneli -opcjonalnie ale nadaje niesamowity smak sól swańska -opcjonalnie ale nadaje niesamowity smak olej PRZYGOTOWANIE: Bakłażana Zobacz więcej
adżika to ostra pasta z czerwonejpaprykiz dodatkiem soli,czosnku, przypraw (m.in. zchmeli-suneli) oraz orzechów włoskich. w oryginale w jej składnie wchodząpomidory, ale nie spotkałam jeszcze Zobacz więcej
Czachochbili (gruziński kurczak w pikantnym sosie pomidorowym) 4 górne części udek kurczaka bez skóry 2 duże cebule 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 liść laurowy 1/4 łyżeczki chili w płatkach 1 Zobacz więcej
W końcu nabyłam drogą kupna dwa małe gliniane naczynka czenaki. W książce "Tradycyjna kuchnia gruzińska" Jeleny Kiładze (Wydawnictwo REA, W-wa, 2011) znalazłam adekwatny przepis; oczywiście nie jestem Zobacz więcej
orzechów włoskich 2 łyżeczki przyprawy chmeli suneli pół szklanki posiekanych orzechów włoskich pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry 2 ząbki czosnku 8 ziarenek pieprzu łyżeczka sosu adżika 1 łyżka Zobacz więcej
je najpierw ugotować a potem rozdrobnić). Pchali (ფხალი, pkhali) szpinakowe i buraczane Składniki na ok. 12 sztuk: pęczek szpinaku 3-4 średnie podłużne buraki pół szklanki wyłuskanych orzechów Zobacz więcej
morska, świeżo mielony pieprz gotowa mieszanka przypraw chmeli suneli lub bazylia, majeranek, kolendra 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Bakłażana kroimy w dość dużą kostkę, posypujemy solą, Zobacz więcej
mielonych... Zobaczcie co nam z tego wyszło :) Kotlety ziemniaczano - ryżowe z sosem pomidorowym. (4-5 osób) Składniki : 6 dużych ziemniaków 1/2 serka bałkańskiego 1 woreczek ryżu długoziarnistego 1 Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Potrawka ze skrzydełek

Potrawka ze skrzydełek 230

1
;) Cztery skrzydełka, trochę warzyw, pięknie pachnąca przyprawa gruzińska o przyjemnej dla ucha nazwie Chmeli Suneli (kupicie ją w sklepie Skworcu), jeszcze małe co nieco - i zapewniam, będzie Wam Zobacz więcej
kg. wołowiny 0,300 kg. baraniny (można zamienić wieprzowiną) 1 łyżeczka chmeli-suneli (gruzińska przyprawa) 0,5 pęczka koperku 0,5 pęczka natki pietruszki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/3 szkl. wody Zobacz więcej
Udostępnij Drukuj przepis Składniki 1 nieduży bakłażan 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gruzińskiej przyprawy chmeli-suneli 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach kilka gałązek Zobacz więcej
Ten przepis znalazłam przypadkiem parę dni temu w necie i tego samego dnia wypróbowałam! Niesamowite połączenie przypraw i duża ilość sosu. Kurczak po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: kurczak Zobacz więcej
w piekarniku (200 stopni, opcja grill, druga półka od góry). Jacek wolał z zapieczonym serem żółtym (no nie pasuje, wiem), ale nie dał się skusić na jeszcze jeden słony i ostry smak. Ta przyprawa, Zobacz więcej
nadzienia dodałam trochę suszonych ziół - oryginalne wydało mi się nieco mdłe. Ale ponieważ użyłam gruzińskiej mieszanki chmeli suneli, to chyba nie popełniłam zbyt dużego wykroczenia. Mam silne Zobacz więcej
orzechów włoskich (mielonych) 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chmeli suneli (gruzińska mieszanka Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: