chodnik

Na chodnikach żółto, spadają przejrzałe mirabelki. W mojej kuchni feeria barw. Przez garnki przewijają się fioletowe fasolki szparagowe, białe, żółte, czarne (a w zasadzie ciemnozielone) pomidorki Zobacz więcej
Zima. Sól. Mam buty w białe szlaczki. Jestem ogromną amatorką soli spożywczej (wiem, że to niezdrowe), ale na chodnikach jej nie znoszę. Wolę piach, śnieg, błoto. Sól uwielbiałam od dziecka. W moim Zobacz więcej
KucharkaZen
KucharkaZen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kucharka Zen
Z pozycji chodnika

Z pozycji chodnika 24

Z pozycji chodnika Skocz do listy ostatnich wpisów Kucharka Zen Wpis « Poprzedni wpis Następny wpis » środa, 27 listopada 2013 Z pozycji chodnika To, co piszę dzisiaj, piszę z pozycji chodnika. Stojąc Zobacz więcej
Mejadra to jedna z tych potraw, która smakuje lepiej niż suma składników, z których została zrobiona. A składniki mamy w tym przypadku niezwykle skromne: soczewica, ryż i cebula okraszone szczyptą Zobacz więcej
Szakszuka oznacza "wielki bałagan" w egipskim i tunezyjskim dialekcie arabskiego. Niektórzy uważają, że po raz pierwszy znana była jako chakchouka, co po berberyjsku oznacza ragout warzywne. Inni Zobacz więcej
Lato to czas chłodników, dlatego zapraszam Was na inne moje przepisy w tym tradycyjny chłodnik z botwinki lub pyszny chodnik z ogórkiem i awokado. Przygotowanie: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: –1 Zobacz więcej
W czasie niedawnej wycieczki do Kopenhagi wpadliśmy na lunch do bliskowschodniego fast-fooda. Zjadłam kibbeh - rodzaj mięsnych kulek. Co ciekawe, kibbeh ma dwie mięsne warstwy. Zewnętrzna z Zobacz więcej
Kibbeh (arabski: كبة), znany też jako kibbe, kebbah, kubbeh, kubbah lub kubbi w zależności od regionu, znany w Egipcie jako kobeiba a w Turcji jako içli köfte to danie typowe dla krajów Lewantu, ale Zobacz więcej
Przychodzi czas upałów, dla mnie to czas przyjemny, lubię ciepło a nawet gorąco. Nie zmienia to jednak faktu że spadają nam wtedy apetyty, a myśl o gorącym posiłku nie mieści nam się w głowie. I Zobacz więcej
Moi drodzy, dzisiaj prawdziwy rarytas dla miłośników pomidorów i kuchni hiszpańskiej , przepis na pożywnyorzeźwiający i prosty chodnik salmorejo. Zdecydowanie inny niż tradycyjne gazpacho, ponieważ Zobacz więcej
Wielkanoc to zdecydowanie moje ulubione święto w roku. Jest zawsze tak kolorowo i smacznie, że cały rok czekam z niecierpliwością na lukrowane baby, mazurki i jajko z chrzanem :) Tegoroczne Zobacz więcej
Foul Medammes. Foul Medammes (także jako ful lub ful medamas) to bardzo tradycyjne, przyrządzane od wieków proste danie, typowe kuchni Bliskiego Wschodu – rozdrobniony bób z oliwą, ziołami i mnóstwem Zobacz więcej
Uwielbiam Włochy, ale Sycylia ma dla mnie znaczenie szczególne. W żadnym innym miejscu nie spotkałam się z taką życzliwością, otwartością i radością życia. Jest to najuboższa część Włoch, ale przy Zobacz więcej
Portugalii nie można mieć dość. My miałyśmy prawie dwa tygodnie na jej odwiedzenie i było nam bardzo ciężko zdecydować się na to, które miejsca zobaczyć. Wylądowałyśmy w Porto a 10 dni później Zobacz więcej
Zawsze chciałem spróbować różowych pikli, ale jakoś nigdy do tego nie doszło. Znałem je z kolorowych plansz z menu berlińskich knajpek i wiedziałem, że są specjałem popularnym od Izraela po Armenię. W Zobacz więcej
Bardzo lubię połączenie bobu z orzechami włoskimi :) Składniki: (proporcje według uznania) - bób - orzechy włoskie - pomarańcza sos: - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżka syropu z agawy - niecała łyżka Zobacz więcej
nikonka
nikonka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja pasja smaku
Dżem wschodni

Dżem wschodni 300

W całym domu unosi się zapach owoców i cynamonu. Mogłoby tu pachnieć tak zawsze :) Chciałabym Was gorąco zachęcić do wypróbowania poniższego przepisu. Dżem jest niezwykle aromatyczny. Po prostu nie Zobacz więcej
Trudno wskazać jeden kraj pochodzenia tego dnia. Uważa się, że szakszuka (shakshouka) mogła powstać w Tunezji, Maroko lub w Algierii. Dzisiaj serwuje się ją w wielu krajach Maghrebu i Bliskiego Zobacz więcej
Ola in the kitchen
Ola in the kitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ola in the kitchen
Dżem wschodni

Dżem wschodni 277

Jeśli chodzi o przetwory to rzadko je robię a jak robię to co roku jest ten sam zestaw. No może w tym roku poszerze listę :D Dżem wschodni należny do moich ulubionych, przygotowuje go od kilku lat i Zobacz więcej
Ostatnie dwa dni były piękne i gorące, idealne na chodnik, jeden z wielu, który robię w sezonie, ale właśnie nim go otwieram i zamykam. Jest to nasz ulubiony chłodnik, który nigdy się nie nudzi i Zobacz więcej