Przepis na cholent

Powiązane przepisy:

27 września miałam okazję uczestniczyć w Święcie Rydza organizowanego w Wysowej - Zdroju. Moja wizyta nie była jednak związana ze zwiedzaniem, lecz z przeprowadzeniem warsztatów dla dzieci i dorosłych Zobacz więcej
Czulent w kuchni żydowskiej to bardzo wolno duszony koszerny gulasz z wołowiną, fasolą lub ciecierzycą, cebulą i kaszą jęczmienną typu pęczak. Tradycyjnie spożywany w szabat. W związku z tym, że w Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Czulent z policzkami wołowymi

Czulent z policzkami wołowymi 532

W ubiegłym tygodniu kiedy pogoda na chwilę zrobiła się mniej letnia naszło mnie na porządne, gorące danie. Ja wiem, że wiosna i trzeba cieszyć się lekkimi daniami z młodych jarzynek, ale zachciało mi Zobacz więcej
W ramach kontynuacji poznawania tajników szwajcarskiej kuchni natknęłam się na danie o bardzo zagadkowej i niejedno znaczącej nazwie Cholera. Pierwsza myśl – „cóż za tajemnicza potrawa kryje się pod Zobacz więcej
Czulent tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Czulent to bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, z fasolą (często ciecierzycą), cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Zobacz więcej
Aloo choley. Ciecierzyca po pendżabsku – Zdrowsze Jedzenie Zdrowsze Jedzenie Blog o zdrowym stylu życia Menu Przeskocz do treści O nas Przepisy Pielęgnacja Kontakt Strona główna » Przepisy » Aloo Zobacz więcej
liliana77
liliana77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne życie
Czulent

Czulent 2449

Czulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki. Czulent Składniki: - 1 kg wołowiny Zobacz więcej
Wino i kuchnia
Wino i kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wino i kuchnia
Czulent

Czulent 704

Czulent to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, przygotowywane na szabat. Ponieważ pobożni żydzi w dniu szabatu nie mogli rozpalać ognia, przygotowanie czulentu rozpoczynano dzień wcześniej, a Zobacz więcej
Jesień zaczyna się od zapachu. Najpierw w słodkie i ciepłe letnie powietrze wkrada się jakaś organiczna nuta. Powietrze zaczyna pachnieć wilgotną ziemią, potem pojawia się wstęga dymu, która powoli Zobacz więcej
kryzysowy kucharz
kryzysowy kucharz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kryzysowa Książka Kucharska
Czulent

Czulent 1892

Dziś sobota. Wyobraźmy sobie, że z powodów religijnych nie możemy tego dnia gotować, ba, że nawet nie możemy zapalić ognia pod garnkiem. Żeby tego było mało, nie ma w okolicy dzieci innych wyznań, Zobacz więcej
Lubię potrawy jednogarnkowe, a zwłaszcza takie przy których nie trzeba stać za długo przy garach i pilnować, czy aby co nie wykipi itp..a mam wolnowar i multicooker i wtedy mogę spokojnie przygotować Zobacz więcej
bistro mama
bistro mama Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bistro mama
Czulent

Czulent 1822

Czulent pochodzi z kuchni żydowskiej. Powinnam to danie nazwać raczej czymś a'la czulent. Prawdziwy czulent przygotowywany jest z koszernego mięsa wołowego. Po hebrajsku „koszerny” oznacza „ Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Czulent (czolent)

Czulent (czolent) 1861

Czulent (czolent) Kontynuujemy przygodę z kuchnią żydowską! Dzisiaj gotujemy jedno z najbardziej charakterystycznych dań – czulent. Jest to rodzaj gulaszu, gotowanego przede wszystkim na szabat – Zobacz więcej
Vous allez être redirigé Le blog qui se trouvait là est maintenant à l’adresse http://www.eksperymentalnie.com/2011/05/czulent-z-kurczakiem-festiwal-kultury.html. Souhaitez-vous être redirigé? Ce blog Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Czulent

Czulent 246

Czulent – bez niego nie byłoby kuchni żydowskiej. To taka zupa-niezupa, podawana co prawda w głębokim talerzu, ale jakby inna niż wszystkie. Jest to wolno gotowane (lub długo dochodzące w piecu) Zobacz więcej
Jak mogłabym się oprzeć takiemu wyzwaniu? Takiej nazwie? No musiałam wypróbować szwajcarską cholerę, ale żeby to zrobić trzeba było opracować bezglutenową recepturę. Każdy kto miał do czynienia z Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Czulent z gęsiną z wolnowaru

Czulent z gęsiną z wolnowaru 97

To jednogarnkowe, długo gotowane danie, robiłam już kiedyś w tradycyjny sposób ( klik). Mięso z fasolą i innymi dodatkami dusiło sie w piekarniku przez 24 godziny. Wyszło pysznie, ale jednak czas Zobacz więcej
Goaa
Goaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jedz i smakuj
Czulent z kaszą gryczaną

Czulent z kaszą gryczaną 178

Czulent z kaszą gryczaną- bardzo pożywne, bardzo smaczne danie. Teraz, w sam raz, kiedy tak strasznie zimno i nieprzyjemnie się zrobiło za oknem. Czulent to tradycyjna, żydowska potrawa jedzona na Zobacz więcej
Trzeci talerz
Trzeci talerz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Trzeci talerz
Czulent z kaszą i fasolą

Czulent z kaszą i fasolą 207

Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Jest to wolno duszony gulasz z koszernego mięsa, fasoli i kaszy, z dodatkiem cebuli. Przygotowałam czulent z wołowiny, białej fasoli i kaszy gryczanej Zobacz więcej
dosgatoskitchen
dosgatoskitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia DosGatos
Tbit – Iraqi Cholent

Tbit – Iraqi Cholent 33

Tbit – IraqiCholent April 2, 2013 According to religious laws of Judaism, Saturday is a day of complete rest. This is a day when an observant person should spend time with his/her family (and, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: