christine ferber

{{headerMessage}}
(około1 1/4szklanki) czerwonego wina Pinot Noir 400 - 500g cukru (w oryginalnym przepisie 1000 g) sok z 1 małej cytryny 1 laska wanilii przekrojona na pół Umyte i wysuszone śliwki przekroić na pół i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kawałki) 500 g (ok 2 sztuki) jabłek - waga owoców po obraniu 200 g cukru + 400 g cukru (w oryginalnym przepisie 800 g) 100 ml/g wody sok z małej cytryny Dobrze wyszorowane pomarańcze pokroić wraz ze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. W czasie tego pobytu wybraliśmy się doNiedermorschwihr, maleńkiego miasteczka , z którego pochodzi i w którym prowadzi swoją cukiernię Christine Ferber. To jej i temu cudownemu miasteczku chcę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. A było tego trochę. Wspaniały pobyt w Alzacji i wina z tego regionu i słodkości i konfitury Christine Ferber, tydzień na barce po kanałach Langwedocji, kilka dni w Prowansji, czekoladowe warsztaty w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cukier. Doprowadzić całość do zgotowania. Gotować na dużym ogniu przez 5 -10 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć pianę z powierzchni konfitury. Wyjąć łodygi trawy cytrynowej. Przełożyć konfiturę Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
dżem figowy z anyżem

dżem figowy z anyżem 206

2
{{headerMessage}}
Dżem figowy z anyżem z dodatkiem likieru przygotowany według francuskiej receptury Christine Ferber jest doskonały i pięknie pachnie. Anyż wzbogaca smak dżemu i nadaje mu lekko pikantnego, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepyszna, bardzo aromatyczna i prosta do przygotowania konfitura rabarbarowa z kwiatami czarnego bzu. Przepis na konfiturę inspirowaną przepisem Christine Ferber z książki "Le Larousse des Zobacz więcej
{{headerMessage}}
U mnie dzisiaj piękne słońce, a na śniadanie pierwsze tegoroczne konfitury. Z rabarbaru, z przepisu Christine Ferber, francuska mistrzyni konfitur i autorka wielu książek o przetworach (wspominała o Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jutro, we Francji Dzień Matki. Zawsze przypada on na ostatnią niedzielę maja i cieszy nie tylko mamy. W mojej kulinarnej kuchni pojawiła się więc tarta dla Mam, specjalna propozycja Christine Ferber ( Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Lipcowe przetwory

Lipcowe przetwory 1289

2
{{headerMessage}}
), choć i ten ‘dla Pana’ (z dodatkiem kirschu) był pyszny (przepisy tutaj – klik). ‚ ‚ Polecam Wam również kilka wcześniejszych czereśniowych propozycji tutaj – klik, między innymi : - czereśnie i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejna letnia konfitura. Pomysł na dodatek pieprzu i mięty znowu autorstwa nieocenionej Christine Ferber. Tym razem jednak receptura z mocnymi zmianami z mojej strony. Dałam mocniejszy pieprzny i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Z werbeną, z lawendą i z miodemoraz z szafranem. Wszystkie trzy przepisy oparte są na dwustopniowej metodzie Christine Ferber. Dzięki temu praca rozłożona jest na dwa etapy, a owoce zachowują kolor, Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Lipcowe przetwory – przypominacz

Lipcowe przetwory – przypominacz 196

0
{{headerMessage}}
kirschu) był pyszny (przepisy tutaj – klik). Polecam Wam również kilka wcześniejszych czereśniowych propozycji tutaj – klik, między innymi : - czereśnie i wiśnie z kardamonem - czereśnie i wiśnie w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
trzeba z tym żyć. Więc zgodnie z zasadą "tak miało być" konfiturę rabarbarową przerobiłam na konfiturę z zielonego rabarbaru i jest chyba dobrze, a może tylko lepiej. Przepis ma pochodzić książki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, nie za gorzka konfitura przygotowana na podstawieprzepisu Christine Ferber z książki "Leçons de confitures", jest doskonała.Tą konfiturę można jeść bez żadnych dodatków, łyżeczką prosto ze słoika, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
też piękna. Wielu znakomitych kucharzy pochodzi z tego regionu i często tam też pracuje… Christoph Felder na przykład… i bogini konfitur Christine Ferber… No więc kurczak… w winie z Alzacji, białym, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pektynę i posiekane na kawałki orzechy. Mieszając, gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Przełożyć do gorących, wyparzonych słoików. Przepis Christine Ferber z książki "Lecons de confitures" Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czaso i pracochłonnych. Schankala to pączki z mielonymi migdałami, skórką cytrynową i bez nadzienia. Obtaczane w mieszance cukru i cynamonu doskonale łączą się z dobrą popołudniową herbatą. Polecam! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
skorzystałam z przepisu Bei zachwyconej przetworami Christine Ferber. I zachwyciłam się zachwytem Bei:). W tym dżemie morele występują w towarzystwie płatków migdałowych i pistacji. Dżemik jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i domowe konfitury. Uwielbiam zamykanie w słoikach smaków letnich owoców. Zimą są wielkim delikatesem, a latem cieszą niezmiernie. Ostatnio większość konfitur przyrządzam z książki Christine Ferber Zobacz więcej