Przepis na chutnej

Smażone filety z kurczaka z pikantnym sosem z mango i kaszą jaglaną. Czas: 1 godz. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka sól Marynata: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,3 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki Zobacz więcej
Chutnej z czarnej porzeczki idealnie pasuje jako sos do makaronu lub ryżu podczas letnich obiadów. Może być również użyty jako smarowidło do kanapek lub dodatek do naturalnego twarożku. Panna Monika Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passionfruit
Mango Chutney

Mango Chutney 205

Chutney to rodzaj wywodzącego się z Indii gęstego sosu, przygotowywanego z warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Jego korzenie sięgają roku 500 p.n.e. Wraz z podbojami, metodę jego przygotowywania Zobacz więcej
Kropla Oliwy
Kropla Oliwy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kropla Oliwy
Chutney z czarnej porzeczki

Chutney z czarnej porzeczki 1002

Tak..kolejny chutney. Teraz będę mocno eksploatować ten wątek:) Poczerwonej cebuliprzyszedł czas na owoce. Czyli czarną porzeczkę. Chwila smażenia i pyszny chutnej gotowy. Podałam go dziś do łososia Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Porzeczkowy chutney

Porzeczkowy chutney 1640

Uwielbiam owocowe dodatki do mięs. W przetworach, sosach, farszach, pastach, pasują idealnie do każdego rodzaju pieczeni. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na chutney z czerwonych porzeczek. Jego Zobacz więcej
Chutney, czatnej-to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany wkuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Chutney dyniowy

Chutney dyniowy 648

Nie robiłam do tej pory tego typu przetworów. Nie wiem dlaczego. Przepis na ten chutney pochodzi z książki "Preserves" Lindy Wildsmith. W oryginalnym przepisie użyto octu słodowego ( malt vinegar). Zobacz więcej
anet
anet Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotowanie-moje
Chutney jabłkowy z chili

Chutney jabłkowy z chili 663

Chutnej jabłkowy z chili Składniki: - 10 dużych, kwaśnych jabłek - 30 g imbiru - 30 g gorczycy - 350 ml octu winnego - 350 g cukru brązowego - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - 1 1/2 łyżeczki soli - Zobacz więcej
keszu
keszu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
warzywna alternatywa
Chutney z czerwonych śliwek

Chutney z czerwonych śliwek 713

Jeżeli jeszcze nigdy w życiu nie zrobiliście sami chutneya, to właśnie teraz jest dobry moment na jego zrobienie. Zbliżają się Święta, a ten gęsty aromatyczny sos to doskonały dodatek do wszelkich Zobacz więcej
Kupiłam na bazarze piękne śliwki, część z nich użyłam do ciasta, a na pozostałe nie było amatorów. Grzechem było zmarnować te pyszne owoce, więc przerobiłam je na chutney. Po godzinnym duszeniu i Zobacz więcej
oldfork
oldfork Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
oldfork
Chutney z rabarbaru

Chutney z rabarbaru 120

Przepis na to danie znalazłam kiedyś w odmętach internetu. Idealnie Pasuje do glinowanego camemberta. Składniki: 2 średnie czerwone cebule 2 łodygi rabarbaru 2-3 łyżeczki cukru gałązka świeżego Zobacz więcej
Szukacie dodatku, który będzie pasował do wszystkiego? Chutney z czerwonej cebuli sprawdzi się idealnie! Doskonale smakuje podany z mięsem, serami jak i samodzielnie :) Ja wprost uwielbiam jeść Zobacz więcej
Lutenica jest pyszna na ciepło i na zimno.To bułgarska wegetariańska potrawa czy też sos na bazie czerwonych warzyw: pieczonej słodkiej papryki,pomidorów i marchewki.Do takiej bazy czesto dodaje się Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Chutney z Cebuli

Chutney z Cebuli 254

Chutney z cebuli u nas towarzyszy przede wszystkim wielu daniom mięsnym i rybnym. Jest to doskonały sposób na urozmaicenie choćby tradycyjnego kotleta lub grillowanej ryby, tym bardziej, że cebula Zobacz więcej
Robię od kilku lat nie wiem czemu nie podzieliłam się jeszcze przepisem?Sos warzywno-owocowy tzw. chutnej ,czatnej a przepis znaleziony w książce zakupionej jakieś 20 lat temu pt. "Przetwory domowe" Zobacz więcej
Chutney (czyt. czatnej) to sos owocowo-warzywny pochodzący z kuchni indyjskiej. Możliwości kombinacji składników jak i smaków są nieograniczone. Można podawać praktycznie ze wszystkim: na kanapkę, do Zobacz więcej
Chutnej to rodzaj gęstego słodko-kwaśnego pikantnego sosu używany w kuchni indyjskiej, popularny również w krajach europejskich. Dzięki dodatkowi przypraw jest bardzo aromatyczny. Stosowany do potraw Zobacz więcej
Gosia z Wrocka
Gosia z Wrocka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gosia gotuje
Chutney jabłkowy

Chutney jabłkowy 633

Chutney jabłkowy należy od 2 lat do hitów wśród mich przetworów. Pamiętam, że gdy zrobiłam go po raz pierwszy, Mama, nie mogła się oderwać od słoika, choć na początku podchodziła bardzo sceptycznie do Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Anużka i  chutney z mirabelek

Anużka i chutney z mirabelek 589

Wczoraj przy leśnej drodze natknęłam się na nieco zdziczałą śliwę mirabelkę. Część owoców była już tak dojrzała, że spadały, ale niektóre jeszcze zielonawe. Ponieważ pod drzewem rosły gęste pokrzywy Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
CHUTNEY Z AGRESTU

CHUTNEY Z AGRESTU 403

Chutney z języka hindi znaczy „miażdżyć”, gdyż był to tradycyjny sposób przyrządzania tego aromatycznego dodatku do potraw. To bardzo prosty do zrobienia indyjski sos, przygotowywany z owoców (śliwki, Zobacz więcej