chutnej

Smażone filety z kurczaka z pikantnym sosem z mango i kaszą jaglaną. Czas: 1 godz. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka sól Marynata: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,3 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki Zobacz więcej
Marek&Beata
Marek&Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z niejednego garnka
Chutney z mango

Chutney z mango 50

Do naszych domowych pasztetów lubimy doda czasem troch cierpkiej tradycyjnej urawiny. Taka urawina wietnie kontrastuje np. ze smakiem naszego pasztetu z selera. Czasem, eby cierpko t zagodzi dusimy Zobacz więcej
wypieki_beaty
wypieki_beaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Beaty
Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli 86

Chutney z czerwonej cebuli Chutney z czerwonej cebuli robiłam pierwszy raz, ale muszę przyznać, że wyszedł pyszny W tym roku moja siostra przywiozła nam z Anglii dwa sosy chutney – jeden z cebuli a Zobacz więcej
2milutka
2milutka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wanilia i Kardamon
Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli 68

Nie wiem czy znacie tę konfiturę z czerwonej cebuli, ja raz przypadkiem kupiłam w sklepie i przepadłam, taka pyszna była, postanowiłam odtworzyć sama ten smak i zrobiłam po swojemu, bez zbędnych Zobacz więcej
Jak wiecie kocham poznawać nowe smaki i szukać inspiracji wśród kuchni świata. Zainspirowana Chińskim Nowym Rokiem i przesyłką od House of Asia postanowiłam troszkę poeksperymentować z nowymi smakami. Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Chutney z Cebuli

Chutney z Cebuli 242

Chutney z cebuli u nas towarzyszy przede wszystkim wielu daniom mięsnym i rybnym. Jest to doskonały sposób na urozmaicenie choćby tradycyjnego kotleta lub grillowanej ryby, tym bardziej, że cebula Zobacz więcej
Chutnej to rodzaj gęstego słodko-kwaśnego pikantnego sosu używany w kuchni indyjskiej, popularny również w krajach europejskich. Dzięki dodatkowi przypraw jest bardzo aromatyczny. Stosowany do potraw Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passionfruit
Mango Chutney

Mango Chutney 201

Chutney to rodzaj wywodzącego się z Indii gęstego sosu, przygotowywanego z warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Jego korzenie sięgają roku 500 p.n.e. Wraz z podbojami, metodę jego przygotowywania Zobacz więcej
Kropla Oliwy
Kropla Oliwy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kropla Oliwy
Chutney z czarnej porzeczki

Chutney z czarnej porzeczki 977

Tak..kolejny chutney. Teraz będę mocno eksploatować ten wątek:) Poczerwonej cebuliprzyszedł czas na owoce. Czyli czarną porzeczkę. Chwila smażenia i pyszny chutnej gotowy. Podałam go dziś do łososia Zobacz więcej
Szukacie dodatku, który będzie pasował do wszystkiego? Chutney z czerwonej cebuli sprawdzi się idealnie! Doskonale smakuje podany z mięsem, serami jak i samodzielnie :) Ja wprost uwielbiam jeść Zobacz więcej
anet
anet Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotowanie-moje
Chutney jabłkowy z chili

Chutney jabłkowy z chili 637

Chutnej jabłkowy z chili Składniki: - 10 dużych, kwaśnych jabłek - 30 g imbiru - 30 g gorczycy - 350 ml octu winnego - 350 g cukru brązowego - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - 1 1/2 łyżeczki soli - Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota smakuje
Chutney jabłkowy

Chutney jabłkowy 783

Składniki: pół kg jabłek 1 duża cebula pół szkl brązowego cukru ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki soli pół szkl octu jabłkowego Zobacz więcej
Gosia z Wrocka
Gosia z Wrocka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gosia gotuje
Chutney jabłkowy

Chutney jabłkowy 616

Chutney jabłkowy należy od 2 lat do hitów wśród mich przetworów. Pamiętam, że gdy zrobiłam go po raz pierwszy, Mama, nie mogła się oderwać od słoika, choć na początku podchodziła bardzo sceptycznie do Zobacz więcej
Chutnej z czarnej porzeczki idealnie pasuje jako sos do makaronu lub ryżu podczas letnich obiadów. Może być również użyty jako smarowidło do kanapek lub dodatek do naturalnego twarożku. Panna Monika Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Chutney dyniowy

Chutney dyniowy 638

Nie robiłam do tej pory tego typu przetworów. Nie wiem dlaczego. Przepis na ten chutney pochodzi z książki "Preserves" Lindy Wildsmith. W oryginalnym przepisie użyto octu słodowego ( malt vinegar). Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Porzeczkowy chutney

Porzeczkowy chutney 1624

Uwielbiam owocowe dodatki do mięs. W przetworach, sosach, farszach, pastach, pasują idealnie do każdego rodzaju pieczeni. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na chutney z czerwonych porzeczek. Jego Zobacz więcej
Chutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a o tej porze roku można je kupić Zobacz więcej
Chutney, czatnej-to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany wkuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
CHUTNEY Z AGRESTU

CHUTNEY Z AGRESTU 378

Chutney z języka hindi znaczy „miażdżyć”, gdyż był to tradycyjny sposób przyrządzania tego aromatycznego dodatku do potraw. To bardzo prosty do zrobienia indyjski sos, przygotowywany z owoców (śliwki, Zobacz więcej
keszu
keszu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
warzywna alternatywa
Chutney z czerwonych śliwek

Chutney z czerwonych śliwek 694

Jeżeli jeszcze nigdy w życiu nie zrobiliście sami chutneya, to właśnie teraz jest dobry moment na jego zrobienie. Zbliżają się Święta, a ten gęsty aromatyczny sos to doskonały dodatek do wszelkich Zobacz więcej