Przepis na chutney

milk&honey
milk&honey Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milk and Honey
Chutney cebulowy

Chutney cebulowy 1990

Podobno cebula jest warzywem, które Polacy jedzą najczęściej. Podobno warzywa smakują najlepiej na słono, nie na słodko. I znowu podobno łączenie owoców i warzyw to nie jest najlepszy pomysł… No Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Porzeczkowy chutney

Porzeczkowy chutney 1709

Uwielbiam owocowe dodatki do mięs. W przetworach, sosach, farszach, pastach, pasują idealnie do każdego rodzaju pieczeni. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na chutney z czerwonych porzeczek. Jego Zobacz więcej
anet
anet Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotowanie-moje
Chutney paprykowy

Chutney paprykowy 2718

Przepis jest inspirowany innym znalezionym w necie, ale jak to ja musiałam go zmodyfikować, bo w przetworach najfajniejsza jest fantazja i improwizacja:) Chutney paprykowy Składniki: - 2 kg papryki, - Zobacz więcej
BabciaGotuje:)
BabciaGotuje:) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UwagaBabciaGotuje
Chutney z Dyni

Chutney z Dyni 1953

Witam Serdecznie Już po sezonie dyniowym ale miałam na balkonie jeszcze 3 małe dyńki a zapowiadali śnieg to trzeba było coś z nich zrobić puree z dyni mam zrobione więc postanowiłam zrobić chutney Zobacz więcej
Iwona Mańka
Iwona Mańka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ale to dobre
Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy 2954

Moja ulubiona dietetyczka Natalia umieściła na swoim blogu: http://zdrowe-smaki.blogspot.co.uk, świetny przepis na mango chutney (czytaj czatnej). To gęsty sos używany w kuchni hinduskiej robiony z Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy 1328

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Chutney śliwkowy topołączenie słodkich śliwek zdodatkiem cebuli, octu jabłkowegooraz przypraw. Jest doskonałym dodatkiem domięs pieczonych, kanapek zwędliną orazserów. Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Jabłkowy chutney ( Apple Chutney )

Jabłkowy chutney ( Apple Chutney )  888

Chutney, czyli coś w rodzaju konfitury przygotowywanej z owoców lub warzyw przyprawianej na słodko-kwaśno i najczęściej ostro, jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej. Sos taki może być używany w Zobacz więcej
Chutney, czatnej-to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany wkuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Zobacz więcej
OSa
OSa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie i zdrowo
CHUTNEY ŚLIWKOWY

CHUTNEY ŚLIWKOWY 1500

W zeszłym roku zrobiłam chutney ze śliwek z rodzynkami i z winem, ale wyznam szczerze, że nie rzucił mnie na kolana więc w tym roku nie planowałam go robić. Jednak koleżanka poczęstowała mnie Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Chutney ze śliwek

Chutney ze śliwek 1953

Lubię śliwki w każdej wersji. Do zrobienia z nich chutneya wcale nie musiałam siebie namawiać. Wydawał się zawierać dość odważne połączenia smaków, a wcale nie wyszedł ekstrawagancko i ma smak upojny, Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy 2163

Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego schabu Zobacz więcej
nie tylko na obiad
nie tylko na obiad Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nie tylko na obiad
Chutney pomidorowy

Chutney pomidorowy 2063

Jeszcze niedawno zastrzegałam się, że nie będę robić żadnych przetworów :) Ale gdy w ręce wpadł mi ten przepis, postanowiłam zrobić swój pierwszy w życiu chutney, od dłuższego czasu bowiem kusiły mnie Zobacz więcej
anet
anet Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotowanie-moje
Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy 2157

Chutney śliwkowy Składniki: 1kg śliwek 2 cebule 1/2 szklanki octu winnego 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu kilka goździków 1 łyżeczka gorczycy kilka ziaren pieprzu Śliwki kroimy na połówki, Zobacz więcej
Gary Barbary
Gary Barbary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gary barbary
chutney gruszkowy

chutney gruszkowy 1786

Sezon gruszkowy trwa w najlepsze. Co tydzień dostajemy pyszne gruszki prosto ze wsi i jeśli nie zostaną zjedzone w ciągu tygodnia trzeba działać, żeby się nie zmarnowały. I tak w piątek powstał dżem Zobacz więcej
anet
anet Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotowanie-moje
Chutney pomidorowy

Chutney pomidorowy 1393

Przepis pochodzi z książki "Przetwory domowe" Elżbiety Adamskiej. Chutney jest bardzo smaczny. Chutney pomidorowy Składniki: 1kg pomidorów 2 cebule kilka jagód jałowca kilka ziaren pieprzu kilka Zobacz więcej
anet
anet Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotowanie-moje
Chutney brzoskwiniowy

Chutney brzoskwiniowy 2115

Jeden ze smaczniejszych przetworów w kategorii chutneye i w kategorii przetwory z brzoskwiń. Zimą używamy do obiadu lub po prostu do kanapki z serem albo wędliną:) Polecam!!! Chutney brzoskwiniowy Zobacz więcej
anet
anet Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotowanie-moje
Chutney jabłkowy

Chutney jabłkowy 1855

Jest to jeden ze smaczniejszych chutney'ów w naszych zimowych zapasach. Uwielbiam ten smaczek pomarańczy, musztardy francuskiej i chili w tle. Wrzucam przepis na bardzo małą porcję, w ramach zachęty:) Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
porzeczkowy chutney

porzeczkowy chutney 1544

Porzeczkowy chutney to dobry dodatek do wszystkich wędlin i mięs, świetnie smakuje podany do ulubionych serów, można go używać zamiast keczupu. Przepis na chutney z książki Małgorzata Caprari Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy 1464

Ten korzenny chutney idealnie sprawdzi się jako dodatek do serów, do dań z grilla, a nawet do deserów (np. do lodów waniliowych). Sięgnąłem po różne rodzaje śliwek, ale ok. 80% całości stanowiły Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Chutney mango

Chutney mango 3829

Na sos typu chutney natknąłem się jakiś czas temu podczas przeglądania kulinarnej blogosfery. Zaintrygowała mnie jego nazwa. Chutney (czatnej) jest to używany w kuchni indyjskiej gęsty sos z owoców i Zobacz więcej

Chutney jest rodzajem gęstego sosu, który swoje korzenie ma w Indiach. Przygotowywany jest z warzyw i owoców z dodatkami, gdzie najistotniejsze są odpowiednie proporcje cebuli, czosnku i przypraw. Nieodzownym elementem dobrego sosu chutney jest ocet.

W tradycyjnej kuchni indyjskiej najpopularniejszy jest chutney kokosowy, pomidorowy, kolendrowy, miętowy, tamaryndowy, limonkowy czy ogórkowy. W Polsce zanany jest chutney śliwkowy, żurawinowy czy cebulowy. Chutney używany jest do dań mięsnych i wegetariańskich. Głównie podawany jest do mięs pieczonych i grillowanych, ryb, macy czy krakersów. Sos może stanowić wyjątkowy dodatek do kanapek, sałatek i makaronów oraz ryżu. Sos uzupełnia smak dań z kuchni indyjskiej, azjatyckiej czy tajskiej. Popularny jest również w kuchni angielskiej.

Chutney znany był również w naszej kuchni lokalnej. Nazywany „gąszczem”, czyli gęstym sosem warzywnym lub owocowym, jedzony był już w XVII w. Wówczas miał też łagodzić dolegliwości żołądkowe. Warto więc poszukiwać własnych, ulubionych połączeń smakowych chutneya. Walory smakowe własnoręcznie przygotowanego sosy, mogą zaskoczyć i sprawić, że zwykłe danie okaże się rarytasem.