Przepis na chutney christine ferber

W czasie wakacyjnej wyprawy na południe Francji spędziliśmy trochę czasu w Alzacji. Uwielbiam ten region za kuchnię i jej smaki, za wina, za krajobrazy i za to, że dała Francji wielkich cukierników Zobacz więcej
Dwa razy w tygodniu chodzę na targ i wracam z koszami pełnymi sezonowych dobroci. Część zakupionych owoców przerabiam na konfitury. Przeważnie są to tak zwane świeże konfitury do jedzenia na bieżąco. Zobacz więcej
Wróciliśmy. Przywitał nas upał i ukochany dom. Z wysokimi temperaturami radzę sobie już całkiem nieźle. Skwar na południu Francji i w Szwajcarii był dla mnie dobrą szkołą. Za nami niezwykłe miejsca, Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Czarna porzeczka – przetwory 2013

Czarna porzeczka – przetwory 2013 3632

Jak wspominałam w poprzednim wpisie – weekend upłynął pod znakiem czarnej porzeczki :) Mam też zamiar sporą jej część zamrozić, uwielbiam bowiem jej dodatek do ciast i deserów;to owoc z charakterem, Zobacz więcej
Wakacje. Czekałam z utęsknieniem na tę chwilę. Mimo, że jest zimno i strasznie gryzą komary cieszę się ogromnie, że w końcu jestem nad Bałtykiem. Grzeję się w słońcu, które tylko czasami wychodzi za Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Figi - przetwory 2011

Figi - przetwory 2011 655

‚ To był jeden z moich pierwszych ‘wymyślanych’ dżemów. Gdy naście lat temu wpadłam w przetworowy szał, postanowiłam przygotować między innymi ‘słoiczkowe’ podarki na Święta (tamtego pamiętnego roku Zobacz więcej
U mnie dzisiaj piękne słońce, a na śniadanie pierwsze tegoroczne konfitury. Z rabarbaru, z przepisu Christine Ferber, francuska mistrzyni konfitur i autorka wielu książek o przetworach (wspominała o Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
dżem figowy z anyżem

dżem figowy z anyżem 234

Dżem figowy z anyżem z dodatkiem likieru przygotowany według francuskiej receptury Christine Ferber jest doskonały i pięknie pachnie. Anyż wzbogaca smak dżemu i nadaje mu lekko pikantnego, Zobacz więcej
Przepyszna, bardzo aromatyczna i prosta do przygotowania konfitura rabarbarowa z kwiatami czarnego bzu. Przepis na konfiturę inspirowaną przepisem Christine Ferber z książki "Le Larousse des Zobacz więcej
Tegoroczne lato stoi u mnie pod znakiem przetworów. Opanował mnie w tym roku całkowicie szał smażenia konfitur, robienia dżemów, owocowych galaretek i domowych nalewek. Zamierzam i Was trochę Zobacz więcej
Bardzo lubię jesienne odmiany malin. Są wspomnieniem lata, beztroskich upalnych dni, kiedy najlepszym śniadaniem był domowy twarożek z konfiturą. Pogoda sprzyja malinom. Są soczyste, słodkie i Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Lipcowe przetwory

Lipcowe przetwory 1313

W tym roku nie uda mi się niestety zaproponować Wam nowych przetworów w lipcu*, dlatego dziś słów kilka o wcześniejszych, lipcowych propozycjach, które już się na łamach bloga pojawiły i które warte Zobacz więcej
No i co poradzę na to, że fascynują mnie przetwory robione tradycyjnymi metodami z użyciem dużej ilości cukru. To w jaki sposób zmienia się produkt wyjściowy pod wpływem cukru... Dzisiejszy przepis Zobacz więcej
Jutro, we Francji Dzień Matki. Zawsze przypada on na ostatnią niedzielę maja i cieszy nie tylko mamy. W mojej kulinarnej kuchni pojawiła się więc tarta dla Mam, specjalna propozycja Christine Ferber ( Zobacz więcej
Cudowne są takie nieplanowane wyjazdy. Cudowne są również powroty. W głowie kłębi się bogactwo wrażeń. Smaki i zapachy są jeszcze bardzo intensywne, a w walizce czekają na rozpakowanie nowe przyprawy. Zobacz więcej
Kolejna letnia konfitura. Pomysł na dodatek pieprzu i mięty znowu autorstwa nieocenionej Christine Ferber. Tym razem jednak receptura z mocnymi zmianami z mojej strony. Dałam mocniejszy pieprzny i Zobacz więcej
Najgorętszy sezon konfiturowy już dawno za nami, ale przyjemność z jedzenia domowych przetworów jest tak duża, że robię je przez cały rok. Niedługo znowu będę przerabiać cytryny, pomarańcze, Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Lipcowe przetwory – przypominacz

Lipcowe przetwory – przypominacz 201

Z powodu chwilowego braku czasu, pozwalam sobie ponownie opublikować zeszłoroczny lipcowy przetworowy ‘przypominacz’. Nie do końca jestem / byłam pewna, czy te ‘przypominacze’ są dobrym pomysłem, Zobacz więcej
Letnie przetwórstwo owoców przerodziło się u mnie w jakieś uzależnienie. Nie potrafię przejść obojętnie koło skrzynek dojrzałych brzoskwiń, moreli, wiśni, czereśni, mirabelek, porzeczek.... Robienie Zobacz więcej
Typowe danie z alzackiej kuchni, według mniej jednej z lepszych kuchni regionalnych we Francji. Bogatej francuskimi i niemieckimi tradycjami kulinarnymi, zachwycającej swą różnorodnością. Niestety Zobacz więcej