Przepis na chutney z jarzębiny

andzia-35
andzia-35 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne jedzonko
Chutney z jarzębiny i dyni

Chutney z jarzębiny i dyni 636

Owoce jarzębiny nie tylko pięknie wyglądają, ale mają również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwbiegunkowe. Przyspieszają także gojenie się ran i działają moczopędnie. Mało tego. Zobacz więcej
Nie każdego roku jarzębina daje dorodne owoce. Gdy trafi się taki sezon warto go wykorzystać. Zwłaszcza, że nalewka z jarzębiny z każdym dniem leżakowania nabiera smaku. Jarzębinówka im starsza, tym Zobacz więcej
taura
taura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
qulinarny.blogspot.com
Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny 9303

Przepis pochodzi z rodzinnej Księgi Nalewek mojej koleżanki z pracy. Kiedy tylko o nim usłyszałam, od razu wiedziałam, że muszę zrobić tę nalewkę. 1 kg jarzębiny 0,5 l spirytusu 0,5 kg cukru 1 cytryna Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Konfitura z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny 1284

Będąc na wsi przyglądałam się dojrzałym, czerwonym koralom jarzębin rosnących niedaleko domu. Czytałam przecież, że można z niej robić dodatek do mięsa i wędlin albo jakieś inne przetwory. Nie miałam Zobacz więcej
Pan Piter
Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje nalewki
Jarzębiak - wódka z jarzębiny.

Jarzębiak - wódka z jarzębiny. 5859

Jarzębiak tym się różni od nalewki jarzębinowej, że wymaga mniej zachodu przy jego wytwarzaniu. Ale jarzębiak musi dłużej dojrzewać. Dobry jarzębiak otrzymamy odczekawszy cierpliwie rok. Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Nalewka z jarzębiny lub kaliny

Nalewka z jarzębiny lub kaliny 7133

Kolejna propozycja na pyszny trunek. Dzisiaj proponuję Wam mocną nalewkę która możecie zrobić zarówno z owoców jarzębiny jak i kaliny. Przepis pochodzi z książki: "Wielka Księga Nalewek". Polecam Zobacz więcej
Jarzębina służy jako wyśmienity surowiec do wielu nalewek i innych trunków. Jarzębiak jest jednym z nich i jego jedyną wadą jest to, że praktycznie musi on długo leżakować. Ale warto poczekać, by Zobacz więcej
przejs
przejs Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ja Jem
Dżem z jarzębiny

Dżem z jarzębiny 4010

Dżem z jarzębiny "chodził za mną" od zeszłego roku, odkąd zobaczyłam przepis w książce "Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana". Ale wtedy było już za późno, jarzębina opadła/została zjedzona przez Zobacz więcej
Zrobić jarzębinówkę, czyli nalewkę z jarzębiny można tylko wtedy, gdy trafimy na dobrą jarzębinę. A to nie jest możliwe co roku. Nalewki z jarzębiny warto przygotować więcej, bo im ona starsza, tym Zobacz więcej
Pan Piter
Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje nalewki
Nalewka jarzębiny mocno wytrawna

Nalewka jarzębiny mocno wytrawna 3663

Nie wszystkie nalewki wymagają dodatku cukru lub miodu. Można tak przygotować bardzo dobrą nalewkę z jarzębiny. Przepis jest wtedy prosty i nie wymaga naszego dużego zaangażowania. A trunek otrzymamy Zobacz więcej
Umyte i pozbawione ogonków owoce jarzębiny myjemy, obsuszamy i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Można zostawić na całą noc. Przemrożoną jarzębinę przekładamy do rondla i zasypujemy cukrem. W Zobacz więcej
Fot. Maria Brzostowska - Fotolia.com Składniki : 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny 1 l spirytusu 95% 30 dkg cukru 2-3 szklanki wody Sposób wykonania : Owoce jarzębiny wsypać na wrzącą wodę i gotować Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenieedi
Jarzębiak czyli nalewka z jarzębiny

Jarzębiak czyli nalewka z jarzębiny 2012

Jest już po przymrozkach więc jeśli znajdziecie gdzieś jeszcze jarzębinę to proponuję przyrządzić z niej nalewkę jarzębinową. Jarzębina po pierwszych przymrozkach może zostać użyta do obróbki albo po Zobacz więcej
Jarzębina zdecydowanie nie jest moim ulubionym owocem, ale od zawsze chciałam spróbować konfitury z jarzębiny. Przed użyciem jarzębinę należy przemrozić przynajmniej przez 2 dni, żeby się pozbyć Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Chutney mango

Chutney mango 3754

Na sos typu chutney natknąłem się jakiś czas temu podczas przeglądania kulinarnej blogosfery. Zaintrygowała mnie jego nazwa. Chutney (czatnej) jest to używany w kuchni indyjskiej gęsty sos z owoców i Zobacz więcej
Mamy swoją jarzębinę.Uratowaliśmy ją. To zdarzyło się na początku naszego wiejskiego życia. Wycieczka rowerowa. Ściana lasu wydawała się nam zupełnie niedaleko.A las, wiadomo,kryje tyle tajemnic... Zobacz więcej
Kiedy wyjeżdżałam w dzieciństwie w długą podróż samochodem, wiedziałam, że gdzieś po drodze zatrzymamy się na hamburgery. Uwielbiałam je i cieszyłam się na samą myśl o nich. Jednak kiedy przestałam Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Sezon na przetwory

Sezon na przetwory 2195

Dziś na blogu będzie krótka przypominajka na temat przetworów. Sezon przetworowy w pełni, więc kto się jeszcze nie wziął zaszykowaniezapasów na zimę ma jeszcze czas, żeby nadrobić zaległości. Oto Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
jarzębina do mięsa

jarzębina do mięsa 1704

wydawało mi się, że jarzębina to takie popularne drzewo, ale jak przyszło co do czego to nigdzie jej znaleźć nie można. a za mną od lat chodził smak konfitury z jarzębiny, słodko-gorzkawy, idealny do Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Dżem z jarzębiny

Dżem z jarzębiny 1575

Dżem z czerwonych korali jarzębiny z dodatkiem jabłek i gruszek idealnie sprawdzi się jako nadzienie do kruchych ciasteczek Ilość: 8 słoików (300 ml) Składniki na dżem z jarzębiny: 1 kg jarzębiny 1 kg Zobacz więcej