Przepis na chutney z porzeczek

Chutney, czatnej-to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany wkuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkosze-stolu
chutney z czerwonych porzeczek

chutney z czerwonych porzeczek 1110

Dziś mam dla Was propozycję owocową na ostro, czy chutney z czerwonych porzeczek. Wspaniałe połączenie smaku kwaśnego, słodkiego i ostrego. Idealny do serów, pasztetów czy mięsa. No i ten piękny Zobacz więcej
Kropla Oliwy
Kropla Oliwy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kropla Oliwy
Chutney z czarnej porzeczki

Chutney z czarnej porzeczki 1004

Tak..kolejny chutney. Teraz będę mocno eksploatować ten wątek:) Poczerwonej cebuliprzyszedł czas na owoce. Czyli czarną porzeczkę. Chwila smażenia i pyszny chutnej gotowy. Podałam go dziś do łososia Zobacz więcej
W ubiegłą sobotę wybrałam się na działkę. Rośnie na niej kilka krzaczków porzeczek posadzonych przez moją mamę dobrych kilkanaście lat temu. Nigdy nie było z nich dużych zbiorów - zazwyczaj na każdej Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Chutney z buraka i porzeczek

Chutney z buraka i porzeczek 270

Chutney to indyjski sos, który zyskuje z czasem. Chutney przygotowuje się z owoców i warzyw, często ma słodko-kwaśny posmak. Ten przepis został zaadaptowany polskiego wydania magazynu "Food & Zobacz więcej
Składniki: Inspiracja:rozkosze stolu 0,5 kg czerwonych porzeczek ( bez szypułek ) 3 łyżki octu winnego ( lub ewent. 5% ocet spirytusowy ) 8 łyżek cukru 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina pół łyżeczki Zobacz więcej
Wspaniały dodatek do pieczonego camemberta, ryb, mięs, jako dodatek do kanapki itp. Składniki: 300 g czerwonych porzeczek 2 duże czerwone cebule 1 ząbek czosnku 65 g brązowego cukru muscovado 1 duża Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Chutney z czarnej porzeczki

Chutney z czarnej porzeczki 38

Porządkując zamrażarkę znalazłam woreczek czarnej porzeczki i pomyślałam o jakimś sosie do mięsa. Tak też powstał ten chutney (po polsku: czatnej albo czatni), lekko pikantna konfitura lub gęsty Zobacz więcej
Ten chutney, to wymarzony dodatek do deski serów, pasztetów, kaczki i królika. Zaryzykuję i powiem też, ze do wątróbki, chociaż to zamierzam dopiero sprawdzić :-). Składniki: 2 łyżki bezzapachowego Zobacz więcej
Chutney, czatnej, czatni czy też gąszcz to słodko-kwaśny, aromatyczny i pikantny sos na bazie owoców z dodatkiem rozmaitych korzennych przypraw. Te pierwsze nazwy pochodzą ze Wschodu, a dokładnie z Zobacz więcej
Do powstania tego przepisu zainspirował mnie konkurs na blogu u mojej dobrej koleżanki Alicji. Do wygrania w nim są łupkowe talerze firmyhttp://slateplate.pl/ Wystarczy małe wyzwanie, ogródek z Zobacz więcej
"Na wystawie są wystawione różne sery żółte, ale w sklepie nie ma ich w sprzedaży. Co to za zwyczaj reklamowania towaru, którego nie ma! Wyjaśnienie: Sklep bierze udział w konkursie. Zrobiono więc Zobacz więcej
Marmolada z porzeczek to jak najbardziej letnie danie. Ale z cebulą i chili? Ano tak! Jak wiecie, uwielbiam mieszać smaki. Porzeczki gotowane z cebulą, imbirem, chili, czosnkiem i papryką dają w Zobacz więcej
Chutnej z czarnej porzeczki idealnie pasuje jako sos do makaronu lub ryżu podczas letnich obiadów. Może być również użyty jako smarowidło do kanapek lub dodatek do naturalnego twarożku. Panna Monika Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Porzeczkowy chutney

Porzeczkowy chutney 1641

Uwielbiam owocowe dodatki do mięs. W przetworach, sosach, farszach, pastach, pasują idealnie do każdego rodzaju pieczeni. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na chutney z czerwonych porzeczek. Jego Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
porzeczkowy chutney

porzeczkowy chutney 1527

Porzeczkowy chutney to dobry dodatek do wszystkich wędlin i mięs, świetnie smakuje podany do ulubionych serów, można go używać zamiast keczupu. Przepis na chutney z książki Małgorzata Caprari Zobacz więcej
Czerwona porzeczka na ostro! Dlaczego na ostro? Bo z kolorowym pieprzem! Nie mam w zwyczaju posługiwać się obcojęzycznymi nazwami potraw, stąd też nie pojawia się nazwa „Chutney”. Zdecydowałam się na Zobacz więcej
adazgajewska
adazgajewska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ada w kuchni
Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli 282

Pewnie ilu ludzi robi chutney z cebuli, tyle jest przepisów. Po wypróbowaniu wielu wariantów ten smakuje mi najbardziej. Ma wiele zastosowań zarówno na ciepło jak i na zimno. Można go przechowywać w Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Czarna porzeczka – przetwory 2013

Czarna porzeczka – przetwory 2013 3634

Jak wspominałam w poprzednim wpisie – weekend upłynął pod znakiem czarnej porzeczki :) Mam też zamiar sporą jej część zamrozić, uwielbiam bowiem jej dodatek do ciast i deserów;to owoc z charakterem, Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Chutney mango

Chutney mango 3754

Na sos typu chutney natknąłem się jakiś czas temu podczas przeglądania kulinarnej blogosfery. Zaintrygowała mnie jego nazwa. Chutney (czatnej) jest to używany w kuchni indyjskiej gęsty sos z owoców i Zobacz więcej