chutney z porzeczek

Wiele lat obmyślałam jak wykorzystać nadmiar wiśni w ogrodzie. Mamy 2 staruszki, które naprawdę obficie owocują. Butle z winem i nalewki już nam się znudziły, zresztąi tak nikt u nasnie pije. Powidła Zobacz więcej
Marek&Beata
Marek&Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z niejednego garnka
Chutney z mango

Chutney z mango 77

Do naszych domowych pasztetów lubimy doda czasem troch cierpkiej tradycyjnej urawiny. Taka urawina wietnie kontrastuje np. ze smakiem naszego pasztetu z selera. Czasem, eby cierpko t zagodzi dusimy Zobacz więcej
Chutney, czatnej-to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany wkuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Zobacz więcej
2milutka
2milutka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wanilia i Kardamon
Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli 114

Nie wiem czy znacie tę konfiturę z czerwonej cebuli, ja raz przypadkiem kupiłam w sklepie i przepadłam, taka pyszna była, postanowiłam odtworzyć sama ten smak i zrobiłam po swojemu, bez zbędnych Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkosze-stolu
chutney z czerwonych porzeczek

chutney z czerwonych porzeczek 1089

Dziś mam dla Was propozycję owocową na ostro, czy chutney z czerwonych porzeczek. Wspaniałe połączenie smaku kwaśnego, słodkiego i ostrego. Idealny do serów, pasztetów czy mięsa. No i ten piękny Zobacz więcej
Kropla Oliwy
Kropla Oliwy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kropla Oliwy
Chutney z czarnej porzeczki

Chutney z czarnej porzeczki 995

Tak..kolejny chutney. Teraz będę mocno eksploatować ten wątek:) Poczerwonej cebuliprzyszedł czas na owoce. Czyli czarną porzeczkę. Chwila smażenia i pyszny chutnej gotowy. Podałam go dziś do łososia Zobacz więcej
Składniki: Inspiracja:rozkosze stolu 0,5 kg czerwonych porzeczek ( bez szypułek ) 3 łyżki octu winnego ( lub ewent. 5% ocet spirytusowy ) 8 łyżek cukru 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina pół łyżeczki Zobacz więcej
Chutnej z czarnej porzeczki idealnie pasuje jako sos do makaronu lub ryżu podczas letnich obiadów. Może być również użyty jako smarowidło do kanapek lub dodatek do naturalnego twarożku. Panna Monika Zobacz więcej
W ubiegłą sobotę wybrałam się na działkę. Rośnie na niej kilka krzaczków porzeczek posadzonych przez moją mamę dobrych kilkanaście lat temu. Nigdy nie było z nich dużych zbiorów - zazwyczaj na każdej Zobacz więcej
Chutney to wywodzący się z Kuchni Indyjskiej sos; do Europy trafił około 17 wieku. Współcześnie sos ten jest przyrządzany na całym świecie, a kombinacje takich sosów są przeróżne przeważnie łączą one Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Chutney z buraka i porzeczek

Chutney z buraka i porzeczek 252

Chutney to indyjski sos, który zyskuje z czasem. Chutney przygotowuje się z owoców i warzyw, często ma słodko-kwaśny posmak. Ten przepis został zaadaptowany polskiego wydania magazynu "Food & Zobacz więcej
Chutney, czatnej, czatni czy też gąszcz to słodko-kwaśny, aromatyczny i pikantny sos na bazie owoców z dodatkiem rozmaitych korzennych przypraw. Te pierwsze nazwy pochodzą ze Wschodu, a dokładnie z Zobacz więcej
Wspaniały dodatek do pieczonego camemberta, ryb, mięs, jako dodatek do kanapki itp. Składniki: 300 g czerwonych porzeczek 2 duże czerwone cebule 1 ząbek czosnku 65 g brązowego cukru muscovado 1 duża Zobacz więcej
Ten chutney, to wymarzony dodatek do deski serów, pasztetów, kaczki i królika. Zaryzykuję i powiem też, ze do wątróbki, chociaż to zamierzam dopiero sprawdzić :-). Składniki: 2 łyżki bezzapachowego Zobacz więcej
Marmolada z porzeczek to jak najbardziej letnie danie. Ale z cebulą i chili? Ano tak! Jak wiecie, uwielbiam mieszać smaki. Porzeczki gotowane z cebulą, imbirem, chili, czosnkiem i papryką dają w Zobacz więcej
Do powstania tego przepisu zainspirował mnie konkurs na blogu u mojej dobrej koleżanki Alicji. Do wygrania w nim są łupkowe talerze firmyhttp://slateplate.pl/ Wystarczy małe wyzwanie, ogródek z Zobacz więcej
Sezon na dynię wciąż trwa (od września). To już ostanie chwile, by coś z niej przyrządzić na zimę lub zamrozić. Mam przyjaciółkę, której kojarzy się ona jedynie z matczyną zupą dyniową na mleku. Nikt Zobacz więcej
Chutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a o tej porze roku można je kupić Zobacz więcej
"Na wystawie są wystawione różne sery żółte, ale w sklepie nie ma ich w sprzedaży. Co to za zwyczaj reklamowania towaru, którego nie ma! Wyjaśnienie: Sklep bierze udział w konkursie. Zrobiono więc Zobacz więcej
Co mówi producent : Czarna Porzeczka w wytrawnej odsłonie! Wyrafinowany i esencjonalny smak owoców czarnej porzeczki przełamany jest aromatem słodkich moreli. Wzbogacony został o nuty cytrusowe. Smak Zobacz więcej