chutney z porzeczek

zauberi
zauberi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Niebieska Pistacja
Chutney ze śliwek

Chutney ze śliwek 336

Chutney odkryłam dosyć niedawno a okazuje się, że ten rodzaj przetworów jest zakorzeniony w naszych kulinariach już od paru wieków, a u mnie dopiero drugi sezon :). Byłam bardzo ciekawa jaki ten Zobacz więcej
Gosia z Wrocka
Gosia z Wrocka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gosia gotuje
Chutney z mirabelek

Chutney z mirabelek 106

U mnie na działce mirabelki nie rosną, ale podchodząc do ogrodzenia i zarazem wejścia na działki rośnie olbrzymia mirabelka, potem kolejna, przy mijaniu mostku nad niewielkim rowem, I wiecie co, nikt Zobacz więcej
Chutney, czatnej-to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany wkuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam na chutney z węgierek i czerwonej cebuli. Dość słodki ale również kwaskowaty dzięki zawartości octu z czerwonego wina. Idealny do wędlin, sera (mmmmmniam z deską serów). Ma ciekawą Zobacz więcej
Wiele lat obmyślałam jak wykorzystać nadmiar wiśni w ogrodzie. Mamy 2 staruszki, które naprawdę obficie owocują. Butle z winem i nalewki już nam się znudziły, zresztąi tak nikt u nasnie pije. Powidła Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkosze-stolu
chutney z czerwonych porzeczek

chutney z czerwonych porzeczek 1097

Dziś mam dla Was propozycję owocową na ostro, czy chutney z czerwonych porzeczek. Wspaniałe połączenie smaku kwaśnego, słodkiego i ostrego. Idealny do serów, pasztetów czy mięsa. No i ten piękny Zobacz więcej
Kropla Oliwy
Kropla Oliwy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kropla Oliwy
Chutney z czarnej porzeczki

Chutney z czarnej porzeczki 1000

Tak..kolejny chutney. Teraz będę mocno eksploatować ten wątek:) Poczerwonej cebuliprzyszedł czas na owoce. Czyli czarną porzeczkę. Chwila smażenia i pyszny chutnej gotowy. Podałam go dziś do łososia Zobacz więcej
Marek&Beata
Marek&Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z niejednego garnka
Chutney z mango

Chutney z mango 153

Do naszych domowych pasztetów lubimy doda czasem troch cierpkiej tradycyjnej urawiny. Taka urawina wietnie kontrastuje np. ze smakiem naszego pasztetu z selera. Czasem, eby cierpko t zagodzi dusimy Zobacz więcej
Składniki: Inspiracja:rozkosze stolu 0,5 kg czerwonych porzeczek ( bez szypułek ) 3 łyżki octu winnego ( lub ewent. 5% ocet spirytusowy ) 8 łyżek cukru 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina pół łyżeczki Zobacz więcej
Chutnej z czarnej porzeczki idealnie pasuje jako sos do makaronu lub ryżu podczas letnich obiadów. Może być również użyty jako smarowidło do kanapek lub dodatek do naturalnego twarożku. Panna Monika Zobacz więcej
2milutka
2milutka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wanilia i Kardamon
Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli 236

Nie wiem czy znacie tę konfiturę z czerwonej cebuli, ja raz przypadkiem kupiłam w sklepie i przepadłam, taka pyszna była, postanowiłam odtworzyć sama ten smak i zrobiłam po swojemu, bez zbędnych Zobacz więcej
W ubiegłą sobotę wybrałam się na działkę. Rośnie na niej kilka krzaczków porzeczek posadzonych przez moją mamę dobrych kilkanaście lat temu. Nigdy nie było z nich dużych zbiorów - zazwyczaj na każdej Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Chutney z buraka i porzeczek

Chutney z buraka i porzeczek 258

Chutney to indyjski sos, który zyskuje z czasem. Chutney przygotowuje się z owoców i warzyw, często ma słodko-kwaśny posmak. Ten przepis został zaadaptowany polskiego wydania magazynu "Food & Zobacz więcej
Chutney, czatnej, czatni czy też gąszcz to słodko-kwaśny, aromatyczny i pikantny sos na bazie owoców z dodatkiem rozmaitych korzennych przypraw. Te pierwsze nazwy pochodzą ze Wschodu, a dokładnie z Zobacz więcej
Wspaniały dodatek do pieczonego camemberta, ryb, mięs, jako dodatek do kanapki itp. Składniki: 300 g czerwonych porzeczek 2 duże czerwone cebule 1 ząbek czosnku 65 g brązowego cukru muscovado 1 duża Zobacz więcej
Marmolada z porzeczek to jak najbardziej letnie danie. Ale z cebulą i chili? Ano tak! Jak wiecie, uwielbiam mieszać smaki. Porzeczki gotowane z cebulą, imbirem, chili, czosnkiem i papryką dają w Zobacz więcej
Chutney to wywodzący się z Kuchni Indyjskiej sos; do Europy trafił około 17 wieku. Współcześnie sos ten jest przyrządzany na całym świecie, a kombinacje takich sosów są przeróżne przeważnie łączą one Zobacz więcej
Ten chutney, to wymarzony dodatek do deski serów, pasztetów, kaczki i królika. Zaryzykuję i powiem też, ze do wątróbki, chociaż to zamierzam dopiero sprawdzić :-). Składniki: 2 łyżki bezzapachowego Zobacz więcej
Do powstania tego przepisu zainspirował mnie konkurs na blogu u mojej dobrej koleżanki Alicji. Do wygrania w nim są łupkowe talerze firmyhttp://slateplate.pl/ Wystarczy małe wyzwanie, ogródek z Zobacz więcej
"Na wystawie są wystawione różne sery żółte, ale w sklepie nie ma ich w sprzedaży. Co to za zwyczaj reklamowania towaru, którego nie ma! Wyjaśnienie: Sklep bierze udział w konkursie. Zrobiono więc Zobacz więcej