ciabatta razowa

Ciabatta to rodzaj włoskiego pieczywa o nieregularnych kształtach. Z wilgotnym miąższem o dużych dziurach i twardą, chrupiącą skórką. Ciasto ma luźną konsystencję i nie wymaga formowania bułek. Zobacz więcej
jest gotowe - wtedy sprawdzam, by nie przepiec. Sprawdzam też przecież na słuch - pukam i oczekuję głuchego odgłosu. Można też oceniać wagę - po upieczeniu bochenek powinien być 10 % lżejszy. To Zobacz więcej
czyli ciąg dalszy śniadaniowej inspiracji Pasta z cieciorki (puszka cieciorki + natka pietruszki + sól i pieprz + łyżka oliwy + blender w ruch) przykryta pomidorem, na bajglu, a na dokładkę nektarynki Zobacz więcej
Pin It Jak łatwo zgadnąć ciabatta nie ciabatta pochodzi od Liski, z Pracowni Wypieków, który pozostaje moim ulubionym blogiem piekarniczym. Moja modyfikacja - 2 pełne łyżki maku zamiast 1 łyżeczki, Zobacz więcej
Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoczenia i świeżego koperku Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, Zobacz więcej
To jest moja najlepsza kanapka EVER! Podpiekam chleb (taki jaki mam. Czy to razowy, czy ciabattę, każdy!) i najważniejsze, że wcale ni musi być świeży bo i tak robię z niego grzankę. Do tego dodaję Zobacz więcej
Dzień Dziecka:wybrałam dla Was, spośród przepisówna moim blogu, dania idealne na ten szczególny dzień! Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, Zobacz więcej
Zestaw na wieczorny mecz, z wykorzystaniem włoskich produktów Barilla, Sacla, Cirio oraz Misura. Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella przepis Ratatuja z soczewicą przepis Spaghetti Zobacz więcej
tosty francuskie z pomarańczami chrupiące ciabatty z wędzonym łososiem, rukolą, bazylią i balsamico chrupiący tost z patelni z szynką, serem i awokado grzanki z kurczakiem, mozarellą, ananasem i Zobacz więcej
pomysł znów z marthy, wykonanie wzbogacone o zawartość lodówki. pyszna kanapka na lunch, jeśli mamy chwilę czasu i nie musimy jeść byle czego. duża bułka (ciabatta albo inne pieczywo nadające się do Zobacz więcej
z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem Zobacz więcej
passatą i mozzarellą Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera Grillowane kanapki razowe w dwóch Zobacz więcej
Tak się wczoraj rozentuzjazmowałam domowym masełkiem, że dziś postanowiłam zrobić domową nutellę:) Niestety nie mam odpowiedniego robota do miksowania orzechów.Robiłam to ręcznie drewnianym tłuczkiem Zobacz więcej
KotNaPłot
KotNaPłot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dokładka
Krem z groszku

Krem z groszku 54

0
Składniki: pół kilo mrożonego drobnego groszku trzy średnie ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki creme fraiche 1,5 litra bulionu świeże oregano grzanki: ciabatta albo bagietka- parę małych Zobacz więcej
Pierwszy raz odważyłam się upiec ciabattę. Bałam się tego rzadkiego ciasta, ale okazało się, że to całkiem dobra zabawa. Wybrałam przepis ze stronySusan. To prawdziwa skarbnica chlebowej wiedzy i Zobacz więcej
Moja wariacja na temat tradycyjnej włoskiej przekąski z polskim akcentem w postaci chleba razowego. Często robię bruschettę z pomidorami. Tym razem wzbogaciłam ją o dodatek cukinii. Bardzo zasmakowała Zobacz więcej
łyżka czerwonego octu winnego 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz Fasolę i tuńczyka odsączyć, cebulęi pomidory pokroić. Wszystko przełożyć do miski. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Zobacz więcej
% orkiszowe, z dodatkiem ziarna słonecznika. Wyszły przyjemnie wilgotne, bardzo dziurzaste i smaczne. Z wyglądu - małe, ciemne ciabatty ;) Składniki: 400g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 700) 100g Zobacz więcej
olive thym &
olive thym & Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Olive Thyme & ...
ZUPPA DI AGLIO

ZUPPA DI AGLIO 50

1
zdaniem jest znakomita, idealna na chłodne jesienne wieczory... Składniki litr bulionu 100 g czosnku (ok 20 - 30 ząbków) 3 małe ziemniaki 60 g parmezanu ciabatta oliwa z oliwek Przygotowanie Na Zobacz więcej
Witajcie:) Ciabatta- "kapeć"-włoski biały chleb,idealny do grillowanego mięsa sałatek,kanapek i oczywiście sam w sobie maczany w oliwie jest genialny:) biga 100g mąki pszennej 200g mąki chlebowej Zobacz więcej