ciabatta z mąki razowej

{{headerMessage}}
Pin It Jak łatwo zgadnąć ciabatta nie ciabatta pochodzi od Liski, z Pracowni Wypieków, który pozostaje moim ulubionym blogiem piekarniczym. Moja modyfikacja - 2 pełne łyżki maku zamiast 1 łyżeczki, Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach chleba
Ciabatta, nowe doświadczenie

Ciabatta, nowe doświadczenie 101

0
{{headerMessage}}
Pierwszy raz odważyłam się upiec ciabattę. Bałam się tego rzadkiego ciasta, ale okazało się, że to całkiem dobra zabawa. Wybrałam przepis ze stronySusan. To prawdziwa skarbnica chlebowej wiedzy i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
% orkiszowe, z dodatkiem ziarna słonecznika. Wyszły przyjemnie wilgotne, bardzo dziurzaste i smaczne. Z wyglądu - małe, ciemne ciabatty ;) Składniki: 400g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 700) 100g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Witajcie:) Ciabatta- "kapeć"-włoski biały chleb,idealny do grillowanego mięsa sałatek,kanapek i oczywiście sam w sobie maczany w oliwie jest genialny:) biga 100g mąki pszennej 200g mąki chlebowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciabatta to rodzaj włoskiego pieczywa o nieregularnych kształtach. Z wilgotnym miąższem o dużych dziurach i twardą, chrupiącą skórką. Ciasto ma luźną konsystencję i nie wymaga formowania bułek. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. 200 g mąki żytniej 30 g mąki żytniej razowej 190 g wody 24 g zakwasu Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 18 godzin w temperaturze pokojowej. 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z mąki pszennej razowej (typ 2000) z dodatkiem przyprawy Kamis do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Niestety większość pieczywa nie wyrosła (bądź wtórnie opadła, możliwe, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nadal jestem w chlebowym szale. Im więcej piekę tym bardziej chcę i kombinuję. Nie mogę się zatrzymać. Z wielką rozkoszą piekłabym wszystkie rodzaje chleba, chałki, bułki, ciabatty..ale muszę się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jako, że w styczniu wiele rzeczy się zaczyna, ja zaczęłam na nowo piec chleb w doborowym wirtualnym towarzystwie. Dziś jest to chleb hiszpański. Zaproszenie do wspólnego pieczenia wyszło, jak co Zobacz więcej
{{headerMessage}}
po nie sięgam. nienudna kanapka w teorii 1. CHRUPIĄCE PIECZYWO Idealnym rozwiązaniem jest pachnące pieczywo, z własnego wypieku. Nie jest to tak trudne, jak się wydaje. Po sprawdzone przepisy na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sezon na szaleństwa z razową mąką trwa w naszym domu. I wciąż się zachwycamy! W związku z tym, w chwili największej tęsknoty za pysznym domowym chlebkiem rzuciłam wszystko i zajęłam się pieczeniem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czosnek, oliwa i rozmaryn nabierają wyrazistości. Jak nic, koniecznie do wypróbowania! Miłej niedzieli! Ekspresowa razowa ciabatta z dodatkami przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku na całą blaszkę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mój pierwszy chleb pieczony metodą włoską. Używa się tu bigi, czyli wstępnej fermentacji. Pieczywo na bidze to głównie ciabatty i bagietki. Wypieki charakteryzują się większą złożonością smaku i dużą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mąki razowej są bardziej treściwe i bogate w błonnik. Dzięki wysokiej temperaturze pieczenia i naparowaniu piekarnika, bagietki pszenno-razowe mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Dodam, że nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
to do smakował :) Chleb: podejście II Chleb: podejście I Chleb orkiszowy ubijany przepis na chleb z książki Hanne Risgaard,Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, Zobacz więcej
anusia181
anusia181 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ania-gotuje
Bułki grahamki – do mrożenia

Bułki grahamki – do mrożenia 112

1
{{headerMessage}}
. Postanowiłam więc opracować recepturę na mrożone bułeczki, które będziecie mogli upiec gdy tylko przyjdzie Wam ochota na dobrej jakości bułkę bez odrobiny polepszaczy, bo i w pieczywie coraz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciabatty na drożdżach nigdy nie piekłam, choć może dobrze byłoby choć raz wziąć się za te popularne bułki. Ale rzadko piekę cokolwiek na drożdżach, natomiast kiedy zobaczę wypiek zakwasowy, od razu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Ale wiecie, nie taka pospolita, zapychająca i bezwartościowa, mówię o takiej wypiekanej z miłością, z razowej mąki ze słodkim serem na wierzchu, muśniętej powabnie cytrynowym lukrem, z pozoru Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kilkanaście, a czasami nawet kilkadziesiąt osób:-). Tym razem piekliśmy chleb z bloga Chili und Ciabatta, zaproponowany przez Agnieszkę. Z założenia chleb jest pszenno-orkiszowy, u mnie wersja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
znalazła dla nas Agnieszka z bloga Bochen chleba ( klik ) , a pochodzi on z bloga Chili und Ciabatta ( klik ). Ze względu na niedostępność niektórych mąk oraz płatków pokombinowałam troszkę przy Zobacz więcej