ciap kapusta

Składniki na ciap-kapustę: kapusta kiszona (400 g) ziemniaki 300 g boczku smalec/masło Kapustę pokroić i ugotować na miękko z liściem laurowym i zielem angielskim. Ziemniaki ugotować w osolonej Zobacz więcej
i smażyć żeberka do uzyskania złocistego i lekko przypieczonego wyglądu; przełożyć do garnka, zalać mięso bulionem i gotować do miękkości mięsa. Ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku przed podaniem Zobacz więcej
i smażyć żeberka do uzyskania złocistego i lekko przypieczonego wyglądu; przełożyć do garnka, zalać mięso bulionem i gotować do miękkości mięsa. Ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku przed podaniem Zobacz więcej
Czasem można sobie pozwolić żeby trochę kalorii przyjąć, a ponieważ czegoś takiego jak żeberka dawno nie jadłem, postanowiłem zaszaleć. Żeberka z ciap kapustą to polsko śląska klasyka i prawdziwa Zobacz więcej
Do dziś myślałam, że jedyny słuszny sposób na kalarepę, to zjeść ją na surowo. O zupie z tego warzywa słyszałam wiele, jednak przerażała mnie myśl rozgotowanej ciapy, w którą miałaby się zamienić Zobacz więcej
kapusty ( nie za długo bo będzie ciapa) Na patelni rozgrzać tłuszcz i pokrojona w kostkękiełbasę podsmażyć i dodać do bigosu to samo robimy z cebulą i mięsem obranym z żeberek. Po czym zrobić Zobacz więcej
,kładziemy sporą kulkę farszu i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka kładziemy nasze zawijasy przykrywamy je kapustką kiszoną i zalewamy sokiem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu około 3 godzin. MOJE Zobacz więcej
dodawać będziemy kolejne składniki jest bardzo ważna, bo inaczej wyjdzie nam niespecjalnie apetyczna ciapa. Dobór składników w zależności od tego, co na polu: przeważnie były to pory i kapusta, oraz Zobacz więcej
gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Należy uważać, żeby nie rozgotować, bo zrobi się ciapa. 2. Cebulę, pieczarki i boczek kroimy w drobną kostkę, kapustę w większą. 3. Na patelni Zobacz więcej
... czyli jak przetrwać końcówkę zimy w ładnych kolorach. Jedyne warzywa, które w miarę przetrwały zimę to buraki i ziemniaki. Nawet marchew wygląda nie za dobrze. Bardzo już tęsknie za sałatkami, Zobacz więcej
wyczekiwana chwila. Wjechał dostojnie na stół, wielki, ogromny, gruby, cały pokryty jagodami (mrożonymi ale zdecydowanie dały radę – nie było to ciapa ani dżem jagodowy, tylko bardzo smaczne pachnące Zobacz więcej
piegusek
piegusek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pieguskowa kuchnia
Bigos

Bigos 71

0
każdym razem jak go robię- niby tak samo, to jednak smakuje inaczej. Przygotowuję go zawsze w większych ilościach i wekuję w sloiki ( mrożonego nie znoszę bo robi się ciapa ).Pomimo tego,że to Zobacz więcej
piegusek
piegusek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pieguskowa kuchnia
Bigos

Bigos 21

0
w tradycyjny sposób z dodatkiem grzybów suszonych i mięsa różnego rodzaju. Dla mnie to nie tylko kapusta z resztkami wędlin, to smak z dzieciństwa i niewiem dlaczego, ale za każdym razem jak go Zobacz więcej