Przepis na ciasta knafeh / kadaiyf

Knafeh bsenije czyli kunafa w blaszcce Knafeh, kenafeh, kanafeh, kadayif - ciasto jakiego nie ma w naszej rodzimej kuchni. Ciasto w postaci cieniutkich nitek, kupowane w opakowaniach ok. 500 g, jako Zobacz więcej
Kunafa z arabskiego كنافة, czyli w zależności od wymowy: kunāfah, kanafeh, knafeh, kunafeh; zwane w Turcji künefe; to tradycyjne ciasto , charakterystyczne dla kuchni arabskiej, ale i greckiej (zwane Zobacz więcej
Desery arabskie nie mają sobie równych, ale to zdecydowanie desery dla tych, dla których słodkie znaczy słodkie, dla tych, którzy zjedzą pół puszki kajmaku i mają ochotę na więcej, a torebka krówek to Zobacz więcej
Podobny deser na bazie ciasta knafeh miałam okazję zjeść kiedyś w jednej z warszawskich restauracji. Smakował fenomenalnie, dlatego postanowiłam przygotować coś podobnego w domu. Ciasto knafeh Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
knafeh

knafeh 401

za piec minut polnoc, 1 pazdziernika, rok 2007. Po raz pierwszy wyladowalismy na telawiwskim lotnisku. Jest dobre 27st.C i dam glowe, ze przynajmniej 70-cio procentowa wilgotnosc, po kilkunastu Zobacz więcej
Kadayif - knafeh - kunafa. Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się Zobacz więcej
Chodziło za mną od dawna. To proste w wykonaniu ale bardzo, bardzo oryginalne ciasto gwarantuje uśmiech na twarzach biesiadników. Jest wyraźnie słodkie, z odrobiną słonego smaku, a do tego chrupkość Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Knafeh z cukinią i serem

Knafeh z cukinią i serem 31

Ciasto kadayif kudłate i chrupiące, zabawne i smaczne przeważnie przygotowuje się dzieląc je na dwie warstwy pomiędzy, które wkłada się farsz, czy to słodki czy wytrawny. Knafeh 500 g ciasta kadayif Zobacz więcej
NADIA
NADIA Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szlakiem daktyli
Kunafeh/Kataif

Kunafeh/Kataif 151

Kunafeh (كنافة), kataif, kadaif to rodzaj zarówno gotowego wypieku jak i ciasta, które służy do jego przygotowania. Kunafeh przyrządzana jest tradycyjnie we wschodniej i południowej części basenu Zobacz więcej
Arabskie smaki i aromaty: Knafeh bjibne i orzechy Niedaleko Damaszku... Lubimy arabską kuchnię, lubimy gotowanie w oparciu o produkty z Bliskiego Wschodu. Dzieląc się z Wami naszą pasją serdecznie Zobacz więcej
Break for Cake
Break for Cake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Break for Cake
Bliskowschodnia kunafa

Bliskowschodnia kunafa 248

Pamiętam mój pierwszy krok na tej ziemi. Słońce chowało się za horyzontem, w powietrzu wisiał ciężki zapach kadzideł a z nieba na głowę lał się żar. Pieśni płynące z minaretów wypełniały przestrzeń Zobacz więcej
Pierwszy raz miałam styczność z tym oto niebiańsko pysznym deserem jakieś 10 lat temu. Zrobił go Szef kuchni, restauracji Tureckiej w której miałam okazję jakiś czas pracować. Bardzo mi ten deser Zobacz więcej
Jest to przepis łączący w sobie 2 różne smaki. Kadayif czyli klasyczne tureckie słodkie i masa budyniowa czyli smak znany na calym świecie. Szczerze mówiac kiedy widzialam ten przepis na Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Muhallebi kadayif

Muhallebi kadayif 716

Katayif (lub też kadayif) to ciasto w kształcie bardzo cieniutkich nitek, popularne w kuchni Bliskiego Wschodu. Chociaż do złudzenia przypomina makaron, wykorzystuje się go do robienia słodkich Zobacz więcej
Składniki Ciasto i masa serowa: 500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego 220 g masła Ghee lub dobrego masła np. Osełka 200 ml gęstej śmietany 250 do 300 g sera Zobacz więcej
Ciasto kataifi – czy też kadayif – to ciasto w kształcie cieniutkich nitek, popularne w kuchni Bliskiego Wschodu oraz niektórych krajów bałkańskich. Podobnie jak ciasto filo, po dodaniu masła i Zobacz więcej
Ciasto kadayif to niteczkowate ciasto będące bazą i składnikiem wielu dań w kuchni bliskowschodniej. Ciasto jest proste w obróbce, wymaga dodatku tłuszczu, by wydobyć jego zalety, czyli delikatną Zobacz więcej
Ciasto: 250 g ciasta kadayif (zamiennie chleb tostowy) 100 g masła klarowanego Masa serowa: 250 g sera mozzarella lub 250 g sera ricotta 200 ml gęstej śmietany Syrop: 200 ml miodu (cukru) 1/2 szklanki Zobacz więcej
zucchini-blues
zucchini-blues Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zucchini-blues
Hamsa Kraków - recenzja

Hamsa Kraków - recenzja 226

Hamsa - hummus & happiness israeli restobar - wzbudzała we mnie wiele ciekawości, jeszcze zanim została otwarta. Z pozytywnym nastawieniem ( jeszcze bardziej radosnym po recenzji w Smaku ) Zobacz więcej
Ciasto kadayif to niteczkowate ciasto będące bazą i składnikiem wielu dań w kuchni bliskowschodniej. Ciasto jest proste w obróbce, wymaga dodatku tłuszczu, by wydobyć jego zalety, czyli delikatną Zobacz więcej