ZOBACZ TAKŻE:
Ciasta przekładane pozwalają nam na pełną dowolność w doborze składników. W zależności także od naszych umiejętności kulinarnych oraz chęci i czasu, możemy stworzyć szybkie i łatwe ciasta przekładane albo takie, które wymagają większego zaangażowania w kuchni.
Ciasta przekładane możemy przygotować na bazie ciasta kruchego, francuskiego, biszkoptowego. Na jakie tylko mamy ochotę. Ważnym składnikiem ciasta przekładanego jest masa (kremowa, budyniowa, kajmakowa). Nasze ciasto możemy przekładać również bitą śmietaną, galaretką, pianką, owocami lub czekoladą. Możemy udekorować je również w dowolny sposób, np. kremem, posypać wiórkami kokosowymi, polać galaretką lub polewą czekoladową.
Ciasta przekładane sprawdzają się na każdą okazję. Od imprezy urodzinowej, po pyszny poobiedni deser. Mogą mieć konsystencję bardziej tortową lub lekką, piankową. Ciasta przekładane mają tę zaletę, że możemy stworzyć je „na szybko”, ze składników, które akurat posiadamy w kuchni. Wiele zależy od naszej inwencji twórczej i preferencji kulinarnych.