ciasta s. anastazji

pudru.. Całość jest niesamowicie lekka i można zjeść kilka porcji bez efektu "zamulenia":)) Podobne ciasto robiłam już kiedyś klik, ale to s. Anastazji to poezja:)) Składniki na biszkopt: 6 jaj Zobacz więcej
Upieczone i zjedzone. Było pyszne i na pewno upiekę jeszcze nie raz. Piekłam już sporo ciast z przepisów s. Anastazji i nigdy się nie zawiodłam. Zawsze smaczne i zawsze się udają. Czasami zmieniam coś Zobacz więcej
Ciacho przygotowałam na swoje urodziny. Już dawno przeglądając księgę ciast s. Anastazji mi się spodobało. Lubię jej przepisy, choć nie wszystkie dotychczas zachwyciły mnie smakiem. To ciasto jest Zobacz więcej
ciasta s. Anastazji dla chcących spróbować jak Ptasie Mleczko smakuje w cieście Składniki na ciasto kakaowe: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kako 2 łyżki wody 2 łyżki oleju Zobacz więcej
Chociaż „Miodka” robiłam dobrych parę tygodni temu to doskonale mam w pamięci jego smak. Cudownie miękki choć z krucho- miodowego ciasta ( najlepszy po 2, 3 dniach), skąpany w kajmakowej glazurze z Zobacz więcej
nie powstały grudki. Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć i dodawać do łyżce zimny budyń. Dodatkowo: ciastka "Delicje" (ok. 400g) 2 galaretki o dowolnym smaku 3,5 szklanki gorącej wody Galaretki Zobacz więcej
Zanim zasypię bloga propozycjami przepisów z wykorzystaniem owoców sezonowych podrzucę wam jeszcze fajną recepturkę na ciasto kruche z orzechową bezą. Skład ciasta powala prostotą, a jednocześnie Zobacz więcej
Kwiecień już się zaczął, zatem pora gromadzić przepisy na świąteczne potrawy i wypieki. I tak dziś, wypróbowałam przepis s. Anastazji na delikatną drożdżową babkę z rodzynkami. Zamiast lukru użyłam Zobacz więcej
jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasta. Zobacz więcej
żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki na Zobacz więcej
Polecam dzis cos na pyszny obiadek, wbrew pozorom nie taki klopotliwy a smaczny, zwlaszcza z filizanką cieplego barszczyku. Zapraszam Przepis pochodzi ze zbiorow s. Anastazji 20 dag maki pszennej 1/4 Zobacz więcej
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej ( ku mojemu zadowoleniu bo je uwielbiam), więc czas zacząć przygotowania pierniczków, które muszą przecież swoje odleżeć, aby skruszeć. Ja już od kilku lat Zobacz więcej
Dziś pora na ciasto z truskawkami, wygląda jak to tradycyjne jednak masa zrobiona jest z jogurtu i śmietany. Masę zapożyczyłam z jednego z przepisów s. Anastazji. Ciacho wychodzi bardzo wysokie, do Zobacz więcej
miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę, dodajemy do masy i również delikatnie mieszamy. Całość przelewamy na Zobacz więcej
pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy cisto. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy. Wycinamy dowolne Zobacz więcej
wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do jabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na pierwszy blat ciasta Zobacz więcej
Ciasto niezwykle aromatyczne i wilgotne...u mnie nie może go zabraknąć na świątecznym stole.Kolejny pyszny przepis s Anastazji. Ciasto: 3 duże pomarańcze 15 jajek 1 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao Zobacz więcej
dodajemy kakao i wtłaczamy je w ciasto. Oba ciasta przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z Zobacz więcej
, w równych odstępach układamy pozostałe paski, tak aby znajdowały się nas pasami bez ciasta i wykładamy równomiernie pozostałą część masy. Pieczemy przez ok. 60 – 70 min. Po upieczeniu odstawiamy do Zobacz więcej
wykonanie: Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy z cukrem. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą masą przekładamy placki. Zobacz więcej