Przepis na ciastka

ALotta
ALotta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
CiAsTkA

CiAsTkA 1978

CIASTECZKA tak bardzo się już za nimi stęskniliśmy, są pyszne ze szklanką mleka, ciepłą kawą czy same, na sucho :) uwielbiam je... a przepis dostałam kiedyś od Mimozy- W tej wersji są bardzo mocno Zobacz więcej
garnkofilia
garnkofilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Garnkofilia
ORIENTALNE CIASTKA

ORIENTALNE CIASTKA 1381

Warto kupić mąkę z cieciorki jeśli na nią natraficie (dostępna w sklepach internetowych ze zdrową żywnością), jest naturalnie bezglutenowa, nadaje się do panierowania, dobrze zagęszcza - ciasta, Zobacz więcej
krowusia
krowusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste Przepisy Kulinarne
Ciastka owsiane

Ciastka owsiane 1697

Ciasteczka owsiane to dobra propozycja do kawy czy na drugie śniadanie do pracy. Płatki owsiane nadają ciastkom nie tylko chrupkości, ale również sprawiają, że są one bardzo sycące. Wystarczą Zobacz więcej
wykrawaczka2
wykrawaczka2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kruche ciastko
Ciastek na ciastku.

Ciastek na ciastku. 252

Ciasteczka korzenne - przepyszne, maślane pachnące cynamonem i kardamonem. Przepis pochodzi z ulotki dołączonej do stempla Birkmann przeznaczonego do dekoracji ciastek. Taki stempel to naprawdę Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coś dobrego
Ciastko

Ciastko 330

Czasem lubię pobawić się formą, fakturą i zaskoczyć smakiem. Stąd dzisiejsze ciastko. Trochę nieoczywiste, smażone, niezwykle aromatyczne. Wymyśliłam je sobie. Uzupełniłam brakujące składniki. I było Zobacz więcej
ManiazPoznania
ManiazPoznania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kredens polski
Ciastka ze skwarkami

Ciastka ze skwarkami 1879

Jeden z moich ulubionych przepisów pochodzących z notatnika mojej babci. Każdy, kto próbuje tych ciastek, jest zaskoczony, że to wypiek domowej roboty, a nie kupiony w ciastkarni. Następne zaskoczenie Zobacz więcej
ILoveBake
ILoveBake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I Love Bake
Ciastka orzeszki

Ciastka orzeszki 1583

Ciastka orzeszki - I Love Bake Tweety użytkownika @ilovebakeblog Newsletter Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach Home Przepisy Kategorie Składniki Wszystkie przepisy Jak Zobacz więcej
aannggeellaa89
aannggeellaa89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mydishesandsweets
Ciastka na skwarkach

Ciastka na skwarkach 2391

Kruche ciasta z dodatkiem skwarek Składniki: 1 kg mąki 1 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenie 4 jajka 0,5 kg zmielonych (2-krotnie) skwarek około 1 szkl. kwaśnej śmietany Zobacz więcej
BabciaGotuje:)
BabciaGotuje:) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UwagaBabciaGotuje
Ciastka Warszawskie

Ciastka Warszawskie 1399

Witam Serdecznie Ostatnio przygotowałam ciastka torciki z kremem budyniowym , to samo ciasto które użyłam w torcikach można użyć również do przygotowania równie smacznych ciastek warszawskich z dżemem Zobacz więcej
CIASTKA MOJE Nazwałam je "Ciastka moje", bo są dla mnie, są bez mleka, bez białek jaj, bez glutenu, bez kukurydzy, bo jej też nie mogę. Są moją słodyczą. Za każdym razem sa inne bo zmieniam ich skład Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Ciastka kręcone

Ciastka kręcone 11367

Domowa, nocna cukierenka pracuje pełną parą! Dziś ciastka kręcone, czyli ciastka kruche, maszynkowe. Maszynkowe, to nie brzmi dobrze, ale kręcone...mają w sobie zabawę, radość i uśmiech. Uwielbiam je, Zobacz więcej
miedzyciastkami
miedzyciastkami Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Miedzy-ciastkami
Ciastka owsiane

Ciastka owsiane 2975

Przede wszystkim nie mogę pogodzić się z nazywaniem tego wypieku "ciastkami", co kojarzy się z kaloryczną przyjemnością, z którą nie należy przesadzać. To nie są ciastka. To totalnie zdrowe, zbożowe Zobacz więcej
aleglodomorek
aleglodomorek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
aleglodomorek
Ciastka korzenne

Ciastka korzenne 6017

Jednym z moich ulubionych rodzajów ciastek kupnych,sąwłaśnie ciastka korzenne. Wczoraj bliska mi osoba podarowała mi właśnie przyprawę do tych smakołyków. Z samego rana postanowiłamwykorzystaćprzepis Zobacz więcej
kornik
kornik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kornik w kuchni
Ciastka owsiane

Ciastka owsiane 6478

Te owsiane ciastka zawładnęły moim sercem, ostatnimi czasy chrupię tylko je:) A na dowód, że są pyszne, powiem, że przepis już dwukrotnie poszedł w świat. Proste w przygotowaniu i zdrowe., czyli to, Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki 2280

Pewna żydowska matka przyrządza mostek. Córka przygląda się, jak matka odkrawa końce mostka przed włożeniem go do brytfanny i pyta: Mamo, dlaczego odkrawasz końce mostka? - Wiesz, właściwie to nie Zobacz więcej
Adrijah
Adrijah Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Red and Pale
Ciastka śmietankowe

Ciastka śmietankowe 855

I znowu ciasteczka :) Tym razem na słodko. A to dlatego, że postanowiłam w tym roku nie piec pierniczków, tylko różne inne ciastka. Dlatego kupiłam mega zestaw foremek do wycinania ciastek i Zobacz więcej
klaudi23a
klaudi23a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
WegePrzepis
Ciastka

Ciastka 525

Wegańskie Wegańskie ciasteczka owsiane Wegańskie ciasteczka z okarą Wegetariańskie Błyskawiczne kokosanki Ciasteczka marchewkowe z resztek Ciastka orzechowe z białą Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Ciastka bezglutenowe

Ciastka bezglutenowe 2761

30 kwi 2013 Ciastka bezglutenowe Bezglutenowe wypieki, to wielkie wyzwanie i niełatwo znaleźć dobry przepis na chleb, ciasto czy ciastka. Postanowiłam spróbować swoich sił w tym temacie, a efekt pracy Zobacz więcej
Mariola
Mariola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne fantazje Marioli
                                             CIASTKA

... 3497

wieloskładnikowe ciasteczka musli kruche ciasteczka orzechowe duet kokosanek pyszne ciastka maślane bajaderki deser śliwkowo czekoladowy chrupiace gofry które zawsze się udają orzechowe babeczki Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Kruche ciastka

Kruche ciastka 17275

Pyszny i kuszący dodatek do kawy czy herbaty Składniki: jasne ciastka: 1,5 szklanki mąki 100 g masła prawdziwego (margaryny) 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka śmietany 12% kropelki czekoladowe ciemne Zobacz więcej

Ciastka są przekąską łatwą w przygotowaniu. Podstawowymi produktami do ich upieczenia są: mąka, tłuszcz, cukier, mleko i jajka. Do niektórych dodaje się środki spulchniające typu proszek do pieczenia, soda, drożdże piekarskie. Ich smak można też urozmaicić wanilią, cukrem waniliowym, naturalnymi aromatami: cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową, imbirem. Idealnym dodatkiem do ciastek jest otarta skórka z cytrusów, bakalie, figi, daktyle, migdały, orzechy czy nasiona maku i chia.

Ciastka są różnorodne. Kruche i półkruche są proste w przygotowaniu. Do wypieku ciasta kruchego używa się mąki krupczatki, cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków, masła lub mieszanki masła z niewielkim dodatkiem margaryny, żółtek jaj oraz śmietany i ewentualnie aromatów. Przy cieście półkruchym dodajemy środek spulchniający. Przy obu ciastach procedura zagniatania jest podobna i prowadzi do schłodzenia przygotowanej masy. To dzięki temu zabiegowi ciastka kruche i półkruche osiągają charakterystyczną kruchość i maślany smak. Są trwalsze po ostudzeniu więc konieczne jest odczekanie, aż ciastka przestygną i stężeją, i będzie je można delikatnie wyjąc z blachy.

Bardzo rzadko, ale można spotkać ciastka wypiekane z ciasta drożdżowego. Są lekkie, smaczne i mają wartość odżywczą. Szczególnie lubiane są wersje ciastek drożdżowych z białym serem, które w niektórych regionach Polski przypominają popularne drożdżówki.

Ciasto biszkoptowe jest decydowanie częściej używane przy wypieku ciastek, które są delikatne, lekkie i puszyste, i do przygotowania których nie używa się tłuszczów. To więc wypiek lekko strawny, co wykorzystuje się w wielu dietach. Ciastka biszkoptowe są też polecane dla dzieci, pod warunkiem, że zmniejszymy ilość dodawanego cukru, a aromaty i dodatki będą naturalne, nieuczulające. Wypiek ciastek biszkoptowych też nie jest trudny. Istnieją dwie szkoły przygotowywania biszkoptów. Jedna uczy oddzielenia białek od żółtek i osobnego ich ubijania, druga stawia na dłuższe, ale jednoczesne ubijanie całych jaj. Najważniejsze jednak, aby podczas którejś z metod pamiętać, aby jajka były świeże, miały temperaturę pokojową, a przygotowane ciasto wstawiane było do dobrze nagrzanego piekarnika. Tutaj można pokusić się dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, które zwiększą porowatość cista, a więc sprawią, że będzie ono jeszcze pulchniejsze.

Równie popularnym ciastem na ciastka jest ciasto ucierane. Stanowi ono jednak wyzwanie przy formowaniu przysmaków, więc najczęściej stosuje się je do przygotowania placków. Zdecydowanie częściej do produkcji ciastek wykorzystuje się za to ciasto piernikowe, które jest szczególnie popularne w okresie przedświątecznym. Ciastka te charakteryzują się jasnobrązowym kolorem, korzennym aromatem i miodowym smakiem. Mogą być one długo przechowywane i są coraz bardziej lubianym wariantem podstawy ciastek przekładanych i urozmaicanych dodatkami.

Do wypieku ciastek wykorzystywane są również ciasto francuskie, półfrancuskie i ciasta ptysiowe-zaparzane i bezy. Ciasta francuskie powstają przez łączenie ciasta maślanego (masła) z kluskowym i odpowiednie ich schładzanie po kolejnych połączeniach. Ciasto półfrancuskie robione jest z dodatkiem środka spulchniającego, którym najczęściej są drożdżowe. To ciasto o smaku placka drożdżowego, ale o cechach charakterystycznych dla cista francuskiego. Bezy z kolei to ciastka kruche, powstające z mocno ubitych białek, a ciastka ptysiowe to nic innego jak pieczona, wcześniej zagotowana masa powstała z mąki, tłuszczu, odrobiony wody, jajka i soli. Niezależnie który rodzaj ciasta użyjemy, na pewno stworzymy niezapomniane i niepowtarzalne w smaku ciastka. Warto więc przygotować samodzielnie wypieki w oparciu o których z licznych przepisów. To gwarantuje sukces piekarniczy.