ciastka anyżowe - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 14681

Ciastka anyżowe

Smaki, zapachy

Jeśli tak jak ja lubicie anyżek i anyżkowe ciasteczka, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Jest bardzo prosty, a ciastka wychodzą przepyszne. Znalazłam go na blogu Jak po maśle (i aż wstyd przyznać, ile minęło, nim go wypróbowałam - co za niewybaczalna strata czasu!). Składniki: - 30 g margaryny; - 3 jajka; - 0,25 szklanki oliwy; - 2...

Ciastka anyżowe, przepis II

Caketime

Obiecany wczoraj drugi sposób przygotowania anyżków. Ciasteczka z obu przepisów( pierwszy do zobaczenia TU ) smakują prawie identycznie, te anyżki mają troszeczkę bardziej napowietrzoną strukturę. Polecam:)   Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka zmielonego anyżu Przygotowanie: Gładką, dużą blachę* wyłożyć matą s...

Czego warto spróbować w Hiszpanii, czyli anyżowe ciastka

Inspiracje na kolacje

Będąc za granicą warto próbować nowych smaków. Dla mnie taką nowością były anyżowe ciastka (tortas de anís). W Polsce anyżu używa się rzadko, natomiast w Hiszpanii jest on bardzo popularny. Takie ciasteczka można kupić w każdym sklepie spożywczym. Kosztują kilka euro i pakowane są po 7-8 sztuk (ok 250 g.). Doskonale nadają...

Ciasteczka anyżowe

Jak Po Maśle

Any��. Wi��kszo���� z nas jego smak kojarzy z syropem lub cukierkami na stan zapalny gard��a lub kaszel i s��usznie. Zewn��trznie dzia��a odka��aj��co na sk��r��, toksycznie na paso��yty, odstraszaj��co na owady; wewn��trznie wykrztu��nie i rozkurczaj��co ��� do inhalacji. Oryginalne ciastka any��owe po raz pierwszy jad��a przywiezione ...

Bułki anyżowe

Jaskinia Smaku

50 gram drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml wody500 gram mąki pszennej3 łyżki oleju1 łyżka nasion anyżu Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru  w 250 ml ciepłej wody. Po rozmieszaniu dodajemy do tego mąkę, olej, nasiona anyżu i wyrabiamy przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie formujemy b...

Anyżowe pierożki

Buniabaje w kuchni

U mnie tak już jest , że jak się czegoś uczepię to na całego. Jak spodobało mi się eksperymentowania z anyżem gwiaździstym i ouzo ( greckiej anyżówki) to już na całego. I co dziwne z reguły udaje mi się trafić :).Pomyślałam sobie , że ponieważ w kuchni greckiej aromat anyżowy nie jest niczym kontrowersyjnym , wręcz przeciwnie należy do kanonu sm...

Ciasteczka anyżowe

Dorota smakuje

    A może macie ochotę na trochę inne ciasteczka, równie pięknie pachnące świętami? W tym roku mamy z córeczką ambitne plany przygotowania góry ciasteczek, bo mamy też mnóstwo osób które chcemy nimi obdarować, no i część od razu zostaje schrupana. Zaczęły się tradycyjne wypieki: pierniczki miodowe, pierniczki drożdżowe, pierniczki wegańskie, ci...

Ciasteczka anyżowe

Monia Gotuje

Miałam dziś nerwowy dzień i w ramach relaksu i odprężenia się upiekłam ciasteczka. Moja córcia była zachwycona bo je wycinała, była to dla nas świetna zabawa:). A jaka radość podczas jedzenie że wycinała:). A przepis ten znalazłam na blogu Dorota Smakuje. Składniki - łyżeczka anyżu Ziołowy Zakątek - 2,5 szklanki mąki - 200 g masła - pół szklanki...

Anyżowe ciasteczka

W kuchni i ogrodzie

Anyżowe ciasteczka - Ciasteczka - W kuchni i ogrodzie - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU W kuchni i ogrodzie Anyżowe ciasteczka (26.11.2013)Ananasowo-selerowa sałatka z kurczakiem (25.11.2013)Pigwa w syropie (22.11.2013)Czerwona kapusta z mandarynką i majonezem (22.11.2013)Likier kokosowy (21.11.2013)Francuskie k...

Ciasteczka anyżowe- Anyżki

Caketime

Anyżki- prawie już o nich zapomniałam, ale kiedy robiłam przedświąteczną inspekcję przypraw, natknęłam się na anyż i wspomnienia tych ciasteczek natychmiast do mnie wróciły. Kremowo- białe, dość twarde biszkopciki o charakterystycznej falbance i delikatnym aromacie anyżu. Smakują dokładnie tak samo jak kiedyś- najlepiej maczane w gorącej herbaci...

Anyżowe pierniczkiPierniczki de anís

Polaca Mala

Ostatnie zajęcia w tym roku! Aż wierzyć się nie chce. Teraz pozostaje tylko zakasać rękawy i wsadzić ręce w mąkę i inne smaczne mazidła... pierniczkowanie ćwiczę już od miesiąca. Moja propozycja na ten sezon, to pierniczki z anyżem! Perfekcyjne dla miłośników mocnych smaków :) i zniewalających aromatów! Pierniczki zjadliwe już w dniu pieczenia!!...

Anyżowe pączki z dziurką

smakhiszpanii@gmail.com

Rosquillas, czyli hiszpańskie ''niby'' pączki z dziurką - niby, bo nie zawierają drożdży ani nadzienia - przypominające kształtem amerykańskie doughnuty lub polskie oponki. Z pączkiem łączy je chyba tylko to, że smaży się je w głębokim tłuszczu oraz, że przygotowuje się je najczęściej w okresie karnawału.  Jest wiele typów rosquillas oraz sposob...

Springerle, czyli anyżowe ciasteczka

Cukiernicze kreacje Charlotte

Springerle, czyli anyżowe ciasteczka Te bardzo aromatyczne blade ciasteczka niczym gipsowe płytki są bożonarodzeniowym smakołykiem południowo-wschodnich Niemiec. Obowiązkowo muszą być ozdobione wytłaczanym wzorem, który poddawany jest 12-24 godzinnym podsychaniem ciastek przed procesem wypiekania. Stare receptury mówią o tym, że do cias...

Trufle anyżowe i rumowe

Na bogato!

Kocham trufle. Takie kremowe, bogate, rozpływające się w ustach. Musiałam zrobić na święta, a że tata zadeklarował nielubienie anyżu to dodałam do połowy masy rumu. Oba rodzaje wyszły pyszne. Polecam! Czytaj więcej »

Halloweenowe ciasteczka anyżowe

Zapach Domu

Zgodnie z obietnicą - spieszę z przepisem na anyżkowe ciasteczka halloweenowe. Nie wymagają wiele pracy. Ciasto jest elastyczne, pięknie się wałkuje i wykrawa. Przepis ten zakwalifikowałam już do grona tych, do których będę często wracać :) Składniki: 500 g mąki 100 g masła lub margaryny 150 g cukru 1/2 szkl. mleka 2 jajka sól 2 łyżeczki amoniak...

okrągłe ciasteczka anyżowe

domowa cukierenka

Zainspirowana przepisem Słodkiej Babeczki na okrągłe pierniczki upiekłam okrągłe ciasteczka anyżowe. Pierwszy raz użyłam sproszkowanego anyżu i już wiem, że to mój smak. Ciasteczka przez dużą zawartość miodu są dość twarde, ale po kilku dniach zmiękną. A takie twarde świetnie smakują moczone w herbacie.  Składniki (wyszło mi 60 sztuk): ...

Włoskie ciasteczka anyżowe

Meals And Fears

     Nigdy nie lubiłam anyżu. Moja Mama za to zajadała się małymi, okrągłymi ciasteczkami anyżowymi, których silny zapach kojarzący się z syropem na kaszel mnie zawsze odrzucał. Ostatnio jednak, urzeczona ich urodą, kupiłam paczkę gwiazdek anyżu i kiedy w dodatku kulinarnym, dla którego co wtorek kupuję Gazetę Wyborczą, znalazłam przepis na cias...

kruche ciasteczka anyżowe

Zielona Chrupalnia

Na początek mała ciekawostka na temat anyżu. Mało kto wie, ale anyż oraz anyż gwiaździsty to dwie zupełnie różne rośliny! Ich nasiona mają co prawda bardzo podobny aromat, lecz dla wytrawnego smakosza różnica jest kolosalna. Pierwszy znany także jako "biedrzeniec anyż" należy do rodziny selerowatych i pochodzi z rejonu basenu morza śródziemnego....

Pierniczki pomarańczowo - anyżowe

Planet Kitchen

Pierniczki pomarańczowo - anyżowe dodane: 29 grudzień 2012 Składniki: 600 g mąki tortowej400 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)400 g miodu jasnego150 g cukru brązowego150 g cukru białego200 g smalcu100 g masła6 jajek1 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnegoskórka otarta z 4 pomarańczy2 łyżeczki sody2 łyżeczki proszku do pieczenia5 g kardamo...

Bułeczki orkiszowe lekko anyżowe

www.codojedzenia.pl

Bułeczki, Pieczywo Bułeczki orkiszowe lekko anyżowe 2013/01/04 , Gosia Upiekłam dzisiaj bardzo smaczne bułeczki orkiszowe o smaku lekko anyżowym. Mało tego dodałam mnóstwo pestek z dyni i słonecznika. Taka ciepła bułeczka posmarowana masełkiem i dżemem z fig  to rozkosz dla podniebienia. Bułki ze względu na dużą zawartość błonnika i min...

Ostatnio wyszukiwane:

polędwicęwieprzową z grzybami leśnymi, roladki z łososiem serkiemi sałatą, wolno opiekacz schab, salatka z ziemniakami, groszkiem , kukurydza i jajkiem, zupa z łososia wedzonego, kaczka z jabłkami i majerankiem, ciasteczka cytrynowe z marmolada, jajka w sosie chrzanowo majonezowym, ptasie mleczko z galaretka w szklance, kluskibycze jaja, rukola truskawka gorgonzola, potrawy z kopru włoskiego, filet z indyka faszerowany brokułami, mazurek wilkanocny, mazurek z olejem kokosowym, krakersy razowe, cielecina w sosie z musztardy, karczek w tymianku z cebulą, kaczek w tymianku z cebulą, jajecznica z pestkami yni

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x