Florentynki to takie słodkie ciasteczka z zatopionych w karmelu bakalii. Mogą być na cienkim, kruchym spodzie albo bez niego. Moje będą wariacją makaronową - tak, nie przewidzieliście się, zrobiłam
Zobacz więcej
Florentynki lubiane są chyba przez wszystkich. My kupujemy je zawsze kiedy tylko znajdziemy wcukierni, aleflorentynki można również zrobić samemu. Dzisiejszy przepis jest namoje ulubione
Zobacz więcej
Florentynki to tradycyjne włoskie ciasteczka. Chrupiące z zewnątrz, ciągnące w środku. Wypełnione bakaliami - znajdziemy tutaj przede wszystkim migdały, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę lub
Zobacz więcej
Florentynki to ciastka pochodzenia włoskiego, łączące w sobie bossski smak karmelu z takimi dodatkami jak migdały, orzechy, czekolada, bakalie a nawet płatki owsiane. Trzeba spróbować je zrobić, żeby
Zobacz więcej
Jeśli biszkopty i kremy to nie wasza deserowa bajka, florentynki z pewnością przypadną wam do gustu. Jeżdżę palcem po mapie, planując tegoroczne wakacje. Wiele wskazuje na to, że w końcu dotrę do
Zobacz więcej
Słodkie dzięki odrobinie miodu.. Kwaskowate dzięki odrobinie żurawiny.. Całość wieńczą delikatne płatki migdałów.. Ma ktoś ochotę na Florentynkę? :) Przepis z książki Agaty Królak "Ciasta, ciastka i
Zobacz więcej
Uwielbiam florentynki. Jeśli je znacie, to pewnie kojarzycie te cienkie i chrupkie ciasteczka wypełnione bakaliami lub zanurzane w czekoladzie (często jedno i drugie). Ja chciałbym Wam pokazać
Zobacz więcej
Przyznaję się bez bicia - to moje pierwsze florentynki. Powiem więcej - nigdy wcześniej ich nawet nie próbowałam, co biorąc pod uwagę fakt jak bardzo lubię wszystkie ciastka, jest co najmniej
Zobacz więcej
Długo szukałam przepisu na tak fantastyczne ciasteczka. Może dlatego aż tak jestem nimi zachwycona, bo uwielbiam bakalie? W każdym razie ciastka wyszły idealne, lekko ciągnące, słodkie, a na bokach
Zobacz więcej
Składniki na ciasto ( blaszka 25x34cm): 240g mąki orkiszowej 75g cukru pudru 2 żółtka 160g masła 1 łyżka śmietanki kremówki 30% dodatkowo 2-3 łyżki jasnego dżemu np. brzoskwiniowy Składniki na
Zobacz więcej
Jeśli biszkopty i kremy to nie wasza deserowa bajka, florentynki z pewnością przypadną wam do gustu. Jeżdżę palcem po mapie, planując tegoroczne wakacje. Wiele wskazuje na to, że w końcu dotrę do
Zobacz więcej
Zaczął się grudzień, niedługo mikołajki, a ani się obejrzymy, będzie już Boże Narodzenie. Dlatego w tym roku postanowiłam zaprezentować przed Świętami nieco więcej propozycji na Święta. Był już
Zobacz więcej
Jakiś czas temu moja babcia kupiła mi (zupełnie przez przypadek) kandyzowane wiśnie. Miały być suszone do owsianki. No nic trudno pomyślałam, na pewno do czegoś się przydadzą. I tak się też stało. Na
Zobacz więcej
Ciasteczka karmelowo - bakaliowe Piekarnik: 180 C z termoobiegiem Forma: kwadratowa 20x30 cm Składniki ciasta: 80 g miękkiego masła 80 g cukru 1 żółtko 150 g mąki pszennej 80 g masła 120 g cukru 1
Zobacz więcej
Florentynki | kornik w kuchni skip to main | skip to sidebar kornik w kuchni Home Posts RSS Comments RSS Edit piątek, 20 grudnia 2013 Florentynki 0 Florentynki to jedna z pozycji, która pojawiła się
Zobacz więcej
Bakaliowe ciasteczka pełne ziaren oblane od spodu warstwą gorzkiej czekolady. Nie ma w nich mąki, tylko bakalie, ziarna i karmel. Bosko pachną już w trakcie pieczenia. Przygotowanie ich wymaga nieco
Zobacz więcej
Florentynki – czyli najszybsze ciastka na świecie :] Przetestowałam już kilkanaście odmian, opróżniając kuchenne szafki z posiadanych akurat orzechów, nasionlub suszonych owoców. Do tego jeszcze tylko
Zobacz więcej
Zaczęłam od florentynekmniej klasycznych, te dzisiaj natomiast będą bardziej tradycyjne, chociaż jak zwykle tradycyjne na mój subiektywny sposób. JCiasteczka migdałowe, bez mąki, słodzone odrobiną
Zobacz więcej
Florentynki to bardzo popularne ciastka na bazie płatków migdałowych, żurawin i rodzynek oblane płynną czekoladą. Należą do jednych z najdroższych jakie znajdziemy w cukierniach. Dzieje się tak ze
Zobacz więcej
O florentynkach przypomniałam sobie przeglądając zeszyty „Wypieki ze smakiem”. Pozostając w stylu florentynek użyłam moich ulubionych bakalii, pominęłam mleko krowie i biały cukier, a mąkę pszenną
Zobacz więcej