ciastka florentynki

Florentynki to takie słodkie ciasteczka z zatopionych w karmelu bakalii. Mogą być na cienkim, kruchym spodzie albo bez niego. Moje będą wariacją makaronową - tak, nie przewidzieliście się, zrobiłam Zobacz więcej
O florentynkach przypomniałam sobie przeglądając zeszyty „Wypieki ze smakiem”. Pozostając w stylu florentynek użyłam moich ulubionych bakalii, pominęłam mleko krowie i biały cukier, a mąkę pszenną Zobacz więcej
z zewnątrz, w środku nieco miękkie , mocno rozgrzewające i smakujące imbirem. Drugie zaś - to klasyczne florentynki , czyli ciastka składające się z bakalii pieczonych w maślanym karmelu z odrobiną Zobacz więcej
dżemem, na który wykładamy gorące nadzienie i z powrotem wkładamy ciasto do piekarnika na 10-12 minut , temperatura 170C ,termoobieg upieczone ciasto jeszcze ciepłe kroimy na kwadraty Źródło: Zobacz więcej
. 7. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe kroimy. Wielkość kawałków zależy od nas, ale ciastka są bardzo słodkie więc najlepiej sprawdzają się jako malutkie Zobacz więcej
Długo szukałam przepisu na tak fantastyczne ciasteczka. Może dlatego aż tak jestem nimi zachwycona, bo uwielbiam bakalie? W każdym razie ciastka wyszły idealne, lekko ciągnące, słodkie, a na bokach Zobacz więcej
Zaczęłam od florentynekmniej klasycznych, te dzisiaj natomiast będą bardziej tradycyjne, chociaż jak zwykle tradycyjne na mój subiektywny sposób. JCiasteczka migdałowe, bez mąki, słodzone odrobiną Zobacz więcej
Jeszcze nigdy nie spotkałam się z takimi ciastkami w cukierni ani w sklepie. Są niepowtarzalne w swojej teksturze, ażurowe, na brzegach chrupiące a w środku lekko ciągnące. To jedna z tych rzeczy, Zobacz więcej
Szukacie pomysłu na jadalny, prosty i smaczny prezent gwiazdkowy? Taki prezent, który może z wami upiec dziecko, a następnie schować pod choinką dla swoich dziadków czy innych krewnych? Myślę, że Zobacz więcej
Te ciasteczka upiekła moja siostra, która tak jak my uwielbia wszelkie ciastka owsiane. Inspiracja. Składniki: 100 gram płatków owsianych 80 gram cukru pudru 1 jajko 180 gram różności (tutaj siemię Zobacz więcej
anus77
anus77 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W sam raz
FLORENTYNKI

FLORENTYNKI 458

0
Słodkie dzięki odrobinie miodu.. Kwaskowate dzięki odrobinie żurawiny.. Całość wieńczą delikatne płatki migdałów.. Ma ktoś ochotę na Florentynkę? :) Przepis z książki Agaty Królak "Ciasta, ciastka i Zobacz więcej
Owsiane ciasteczka florentynki z żurawiną Bardzo łatwe do wykonania, szybkie i pyszne ciasteczka. Ilośc poszczególnych składników możemy dowolnie zwiększać lub zmniejszać, w zależnosci od naszych Zobacz więcej
Florentynki to kruche bakaliowe ciastka rodem z Włoch. Są bardzo proste i szybkie do wykonania. Bardzo zdrowa,wartościowa i przepyszna przekąska. Przepis podpatrzony w książce "Mamma Mia", ale Zobacz więcej
. Pierwsze śniadanie ma obudzić. Drugie śniadanie – dostarczyć energii, stąd w menu znajdziemy wypełnione różnymi nadzieniami rogaliki, ciastka fagotino di zucchini, biscotti, crumiri, cavalucci, Zobacz więcej
Po dłuższej przerwie znów nabrałam ochoty na upieczenie kruchych, zdrowych i smakowitych ciasteczek, które trzymam w metalowej puszce i podjadam po jednym (albo i dwóch). Szukając pomysłu na inną ich Zobacz więcej
bosko-bo-wlosko
bosko-bo-wlosko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bosko-bo-wlosko
FLORENTYNKI

FLORENTYNKI 284

0
Mnie te ciastka kojarzą się z uroczą Florencją, chociaż zapewne poza nazwą nie mają z nią wiele wspólnego. FLORENTYNKI Składniki: ciasto: 240 g mąki tortowej, 150 g masła, 75 g cukru pudru, 2 żółtka, Zobacz więcej
pomarańczową/cytrynową, a następnie z uprażonymi płatkami owsianymi, pestkami dyni i słonecznika i pozostałymi orzechami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier nakładać po 1 czubatej łyżce Zobacz więcej
Aleksandra
Aleksandra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chocolate Muffin Blog
Florentynki

Florentynki 55

1
Florentynki to bardzo popularne ciastka na bazie płatków migdałowych, żurawin i rodzynek oblane płynną czekoladą. Należą do jednych z najdroższych jakie znajdziemy w cukierniach. Dzieje się tak ze Zobacz więcej
Moje ulubione ciasteczka owsiane! Robiłam je już kilkakrotnie i jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłam. Chociaż za każdym razem wychodzą inne. Raz rozleją się bardziej, raz mniej. Raz są płaskie jak Zobacz więcej
mogą się znaleźć masło, dżem, ciasteczka. Pierwsze śniadanie ma obudzić. Drugie śniadanie – dostarczyć energii, stąd w menu znajdziemy wypełnione różnymi nadzieniami rogaliki, ciastka fagotino di Zobacz więcej