ciastka półfrancuskie

Ciastkaka półfrancuskie Kiedy zbliżają się święta zawsze wraz z moją córką zastanawiamy się co pysznego przygotować, tak też było i tym razem. Wyciągnęłyśmy z szuflady moje zbiory i zaczęłyśmy Zobacz więcej
Długo poszukiwałam przepisu na ciasteczka półfrancuskie, których smak pamiętałam jeszcze z dzieciństwa. Moja ciocia zawsze na święta Bożonarodzeniowe, jak i na Wielkanocne przygotowywała całe pudełko Zobacz więcej
Śliwek u mnie pełno, trzeba je dobrze spożytkować :) Najbliższy plan? Ciasto ucierane ze śliwkami, pyszna marmolada i te ciastka półfrancuskie śmietanowe z przepisu z książki "Kuchnia Polska". ..... Zobacz więcej
Przepis z zeszytu mojej mamy. Robiłyśmy te ciastka na święta. Pomysł, aby przekładać je dżemem był mój :) Miałam jakieś13-14 lat i wtedy te ciastka nie doczekały świąt :) Tym razem zrobiłam je dla Zobacz więcej
Miały być rogaliki z powidłami. Ale koncepcja się w międzyczasie zmieniła. W zamyśle ciastka miały przypominać amerykańskie ciasta z owocami – pie. Może nie wyszły idealnie, ale myślę, że trochę je Zobacz więcej
« Zakupy, wyprzedaże itd. Ciastka półfrancuskie serowe z orzechami i cukrem Ciasto półfrancuskie bardzo przypomina smakiem ciasto francuskie, ale jest prostsze i szybsze do przygotowania. Różnica Zobacz więcej
To już moje drugie podejście do tych ciastek i równie udane :) Pyszne ciastka półfrancuskie serowe to świetne rozwiązanie na popołudniową kawkę ze znajomymi. Dżem również własnej roboty : malinowo - Zobacz więcej
Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą z czerwonej porzeczki. Tytuł może brzmi trochę zawile, ale kryją się pod nim przepyszne ciacha. Tak dobrych ciasteczek jeszcze chyba nie jadłam. Są miekkie i Zobacz więcej
Jeśli macie ochotę na szybką słodkość, ale urozmaiconą, to ciastka półfrancuskie są idealnym rozwiązaniem. Wpakować do nich można wszystko, zaczynając od konfitur, owoców, kończąc nawet na mięsach i Zobacz więcej
cal
cal Obserwuj blogaObserwujesz bloga
meals
ciastka "półfrancuskie"

ciastka "półfrancuskie" 659

2
Ciastka są obłędne.. pół francuskie... nie wiedziałam że można coś takiego zrobić tak łatwo. 280 g mąki 250 g masła gęsta śmietana ok 5 łyżek 1 żółtko 1 białko cukier (do posypania) Z podanych Zobacz więcej
Glowika
Glowika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Saganek
Ciastka półfrancuskie

Ciastka półfrancuskie 1669

1
Propozycja na popołudniowy deser. Nieskomplikowane i smaczne ciacha. Składniki: 300g mąki pszennej, 250g chłodnego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 120ml kwaśnej śmietany do posmarowania ciastek jedno Zobacz więcej
wielkości jabłka). Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placek o grubości 3-4mm. Wykrajać szklanką krążki, na każdy położyć cząstkę jabłka (ja jeszcze posypałam jabłka cynamonem - Zobacz więcej
Przygotowanie typowego ciasta francuskiego zajmuje mnóstwo czasu , ale już półfrancuskiego trwa dosłownie kilka minut (należy je co prawda jeszcze potem schłodzić , ale tylko jeden raz i nie potrzeba Zobacz więcej
. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdy kawałek cienko rozwałkowujemy w prostokąt ( podsypując mąką ), na całej powierzchni rozsmarowujemy orzechowe nadzienie i zwijamy w rulon ( z dłuższego boku ). Zobacz więcej
do miski, przykryć i schłodzić w lodówce min. 1 godz., a najlepiej 10-12 godz. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć szklanką krążki o średnicy 8 cm. Jabłka umyć, obrać i podzielić na Zobacz więcej
Składniki: 300 g mąki 225 g margaryny 1 jajko 1 żółtko 125 g śmietany Mąkę posiekać z margaryną, dodać całe jajko i żółtko, śmietanę. Zarobić ciasto, przełożyć na talerz, chłodzić 10-12 godzin. Zobacz więcej
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Witam Was pysznymi ciasteczkami. Te ciasteczka półfrancuskie o smaku cynamonowym polane czekoladą zaspokoją gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nie są Zobacz więcej
Składniki na ciastka (ok.27 szt.): 250 g mąki 250 g margaryny 250 g twaróg (ja dałam 200g) 1 szt. jajo 2 duże jabłka cukier puder cukier waniliowy masło do wysmarowania blachy Sposób przyrządzenia: Zobacz więcej
, rozwałkować. Wzdłuż brzegu rozwałkowanego ciasta, przez całą jego długość, nałożyć szprycą pasek marmolady, a następnie zawinąć ciasto 2 razy i odciąć powstały wałek ciasta. Powstały wałek ciasta Zobacz więcej