ciastka wyciskane przez maszynkę do mięsa

Składniki: - 125 gram schłodzonego masła - 3 łyżki cukru - 200 gram mąki pszennej - 2 żółtka - 1 łyżka śmietany 18% - pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy i Zobacz więcej
Składniki: kakao 2 żółtka 125g masła 3 łyżki cukru 1 łyżka śmietany 200g mąki pszennej, sól 1 łyżka cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania: Z podanych składników Zobacz więcej
do lodówki na pół godz. Do maszynki ręcznej, od mielenia mięsa, nałożyć nakładkę do wyciskania ciastek. Schłodzone ciasto partiami wkładać w maszynkę, dowolne kawałki ciastek układać na wysmarowanej Zobacz więcej
dag gorzkiej czekolady rozpuszczonej Masło- 28 dag utrzyj mikserem na lekki krem. Dodaj cukier, cynamom i mleko, ubijaj przez 2 min. Porcjami dosypuj mąkę i kakao, nadal ubijaj na średnich obrotach. Zobacz więcej
Takie ciasteczka piekła babcia, miała specjalną przystawkę do maszynki do mielenia mięsa. Korzystałam z takiej ze dwadzieścia lat temu, wyciskane ciasteczka były kruchutkie i smakowały wszystkim. Zobacz więcej
składników zagniatamy szybko ciasto. Następnie schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Urywamy małe kawałki ciasta i wkładamy do maszynki do mięsa, z założoną specjalną nakładką. Wyciskamy ciastka. Zobacz więcej
Ciasteczka wyciskane z maszynki były wypiekane już w dziewiętnastym wieku. Specjalna nakładka, dzięki której ciasteczka otrzymują swój kształt, powstała nie długo po wynalezieniu maszynki do Zobacz więcej
Pod wpływem książki Ani Włodarczyk "Zapach truskawek" (o której kilka słów można znaleźć przy okazji przepisu na deser jogurtowy oniro)przypomniały mi się ciasteczka kruche, wyciskane przez maszynkę Zobacz więcej
Dawno nie robiłam ciastek kręconych przez maszynkę. Tak dawno, że ręczna maszynka do mięsa trochę już przyrdzewiała, a tylko do niej pasuje moja przystawka do ciastek. Cóż było począć - oczyściłam, Zobacz więcej
/2 szklanki mleka 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 2-3 łyżki soku z cytryny cynamon Wykonanie: Skwarki przepuszczam Zobacz więcej
No i w końcu smaki mojego dzieciństwa :) ciasteczka wyciskane przez maszynkę, tak zwykłe, tak kruche, tak pyszne...palce lizać Przygotowywała je moja babcia, moja mama i teściowa a teraz przygotowuje Zobacz więcej
Tradycyjne ciasteczka wyciskane przez maszynkę do mielenia mięsa. Zapewne wielu z Was ma je we wspomnieniach ze swojego dzieciństwa. Ja wyjęłam specjalnie z głębokiej szafki taką maszynkę aby Zobacz więcej
Takie ciasteczka pamiętam z dzieciństwa. To jedne z moich ulubionych, zresztą moja rodzina bardzo lubi ciastka z marmoladą, dlatego często je piekę. Może nie wyglądają idealnie (miałam mały problem z Zobacz więcej
przygotować je w wersji waniliowej, ale także orzechowej, bądź kokosowej :) Potrzebne składniki - 300 g skwarek - 3 szklanki mąki pszennej - 100 g miękkiego masła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Zobacz więcej
ciasteczek nie są składniki - a maszynka. Maszynka do mielenia mięsa starego typu, wyposażona jest w specjalne formy do wyciskania ciasteczek. Podpytajcie waszych babci czy mają takie cuda w Zobacz więcej
Te ciasteczka są kolejnym cudownym wspomnieniem z czasów dzieciństwa. Do dziś pamiętam jak kręciliśmy je z mamą przez maszynkę, a potem wyczekiwaliśmy przy piekarniku by zajadać się jeszcze ciepłymi. Zobacz więcej
Ciasteczka z maszynki kojarzą mi sie z dzieciństwem. Kiedy to Babcia je robiła, a ja pomagałam wybierając kształt ciasteczek. Za każdym razem ilość ciasteczek była ogromna, a znikały w oka mgnieniu. U Zobacz więcej
cukiernik Pierre Herme; są to ciastka czekoladowe, kruche, znane zwłaszcza na zagranicznych blagach; ciastka maszynkowe - kruche ciastka wyciskane przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką; ja je Zobacz więcej
Kolejny ze smaków dzieciństwa - lata temu mama robiła takie. Przykładała specjalną nasadkę na maszynkę do mięsa i wyciskała ciastka. Piekła ich wtedy całe tony, żeby nie brudzić sprzętu dla kilku Zobacz więcej
dodajemy mąkę i miksujemy. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie powinno kleić się do rtąk. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki. Ciasto nakładamy do maszynki (patrz: uwaga 2) i Zobacz więcej