ciastka z kleiku ryżowego bez jajka

Potrzebne będą: Na ciasto: - opakowanie kleiku ryżowego (około 190 g - tak, właśnie tak oszukują nas producenci - zmniejszają gramaturę, ale cena pozostaje bez zmian) - 200 g masła (pokrojonego w Zobacz więcej
Jakiś czas temu na blogach kulinarnych zaroiło się od przepisów na ciastka ryżowe. Jako, że są to moje ukochane ciasteczka z dzieciństwa, postanowiłam też wrzucić przepis :) Składniki: paczka kleiku Zobacz więcej
Ciasteczka kojarzące się z dzieciństwem...mają charakterystyczny ryżowo-maślany smak, są delikatne i trzeba na nie strasznie uważać, bo nim się zorientujemy, to okazuje się, że prawie wszystkie Zobacz więcej
kleiku ryżowego 3 jajka 200 g margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kokosu 1 łyżka sezamu cukier waniliowy dodatkowo: marmolada różana Wszystkie składniki na Zobacz więcej
Ciastka ryżowe z melisą. Ciasteczka z rodzaju tych, które bez udziału świadomości zjada się wszystkie na raz ;) Ciastka są mało słodkie więc nie nadają się w oryginalnej wersji dla "słodkich dziurek" Zobacz więcej
Były ciastka z kaszy manny... Były ciasteczka z kleiku ryżowego... Dziś pójdziemy o krok dalej i poeksperymentujemy :-) Ciastka z kleiku ryżowego i kaszy manny, do których dodajemy gorzką czekoladę i Zobacz więcej
plaszka
plaszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
płaszkowo
Ciastka z kaszy manny

Ciastka z kaszy manny 348

1
Ciastka z kaszy manny to tak naprawdę mój mały cukierniczy eksperyment. Zrodził się chyba z ciekawości, czy rzeczywiście z kaszy bez dodatku mąki można upiec ciastka. Otóż... można :-) Ciastka są dość Zobacz więcej
, a także mleka. Składniki ( około 35 ciastek ): 1 opakowanie kleiku ryżowego ( np Nestle lub Bobovita ) 3/4 margaryny bez mlecznej ( zwykła ) 3/4 szkl. cukru białego 4 łyżki wiórek kokosowych 1 Zobacz więcej
. Składniki: 1 opakowanie kleiku ryżowego (175 g) 2 jajka 250 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 cukier migdałowy 100 g mielonych migdałów Dekoracja: 5 opakowań Zobacz więcej
i delikatne z wierzchu, a w środku miękkie, z przepysznym kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Możecie je komuś podarować, będzie zachwycony upominkiem :) Składniki: 1 opakowanie kleiku ryżowego (180 g) Zobacz więcej
blok czekoladowy. Ciastkabez mąki, z kleikiem ryżowym i domowymi przetworami. Moja mama wykorzystywała do nich wisienki, które późnym latem przygotowywała głwnie celem wykorzystania ich do Zobacz więcej
– smak letnich popołudni u mojej licznej Rodziny. Czekoladowe pischingery z masą z mleka w proszku. No i oczywiście dekadencka „Legumina” – czyli śmietanka kremówka zmieszana z Nesquikiem ;). Tak. Te Zobacz więcej
do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką (chyba, że ma się nieprzywierające), zostawiając małe odstępy (ale bez przesady - bardzo dużo nie urosną). Piec przez 20 - 25 min. w temp. 180 Zobacz więcej
, ale kłamią cholery. Nie warto, bo... przecież jeżyki można zrobić bez glutenu, za to... z kokosem. Szybko, sprawnie i po swojemu. Bez mąki. Bez problemu. Bez bólu. Moje wydanie naszpikowane jest Zobacz więcej
Nie pamiętam już od jak dawna chciałam ich spróbować. Żałuję, że nie piekłam tych ciastek zwłaszcza w czasie trudnych początków na diecie bezglutenowej - myślę, że skutecznie podniosłyby mnie na Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Ciasteczka ryżowe

Ciasteczka ryżowe 183

0
Sio-smutki: Ciasteczka ryżowe Sio-smutki środa, 22 stycznia 2014 Ciasteczka ryżowe Składniki : 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kwasku Zobacz więcej
trochę czasu i zrobić całość w ciągu 15 minut! Potrzebne składniki: (jako główne danie porcja… około 2 miesiące temu - 4 Komentarze Jak tu nazwać wegańskie spaghetti? Bez Zobacz więcej
TwitterUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest Etykiety: bez jajek, drożdże, zakwas Brak komentarzy: Prześlij komentarz Nowszy post Starszy post Strona główna Subskrybuj: Zobacz więcej
. Zdecydowałam się na ciasteczka z kleiku ryżowego pięknie zaprezentowanych na Moich Wypiekach. Dlaczego akurat te ciastka? Bo z takim dodatkiem jeszcze nie miałam przyjemności pracować. Bo nie byłam Zobacz więcej