ciastka z madery

Zamarzyło mi się coś słodkiego do kawy tuż po pracy. Wyjęłam potrzebne składniki na pyszne ciasteczka, które chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Pochodzą z Madery, ich oryginalna nazwa to Broas de Zobacz więcej
to, że nigdy nie byłam w tradycyjnym maderskim domu;) Mi od razu cieplej jak pomyślę o Maderze, nawet jeśli placków tam ani razu nie widziałam:) Smakują prawie jak ciastka- pyszne na ciepło i zimno, Zobacz więcej
W okresie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ciastek z żurawiną - Cranberry Noël. Pyszne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie bardzo proste ciastka. Kto ma ochotę na ciasteczko? ;-) Z Zobacz więcej
, ale wydaje się to być świetnym pomysłem, bo wówczas przyprawy uwalniają jeszcze więcej aromatów. PS. Zróbcie ją koniecznie, bo już jutro przepis na kolejne pierniczki :-) Zachęcam również do Zobacz więcej
na ulicy;) Jadalne kasztany nie występują u nas w naturalnych warunkach, natomiast w Portugalii rosną szczególnie w centrum i na północy kraju, ale też np. na Maderze. A najwięcej kasztanów je się 11 Zobacz więcej
Święta coraz bliżej, ja chyba wreszcie też zaczynam to czuć. A u mnie w święta, to zazwyczaj też zdecydowanie więcej pieczenia, ale zobaczymy jak będzie w tym roku;) Póki co, postanowiłam zrobić broas Zobacz więcej
się na Maderze i to chyba jedyny portugalski łącznik, bo ciastka mało portugalskie. Chociaż na prawdziwego wieloryba ciągle czekam. Podobno pływają w okolicach wyspy, ale do mnie jakoś nie chciały Zobacz więcej
Po świętach bez ciastek. Poza tym mroźno i zimno w Polsce, więc trzeba zapobiegać przeziębieniom, a najlepszym sposobem jest poncha! Każdy Maderczyk wie, że poncha jest dobra na wszystko. A najlepsze Zobacz więcej
Marakuja dobrze mi się kojarzy. Z Maderą. Trochę z ponchą z ulubionego miejsca. Trochę z mercado, gdzie każdy daje do spróbowania dziesięciu odmian marakui w piętnastu językach. Pamiętam też ulubioną Zobacz więcej
wyszła bardziej na chrupko, jak kokosowa kruszonka. W innej wersji, zresztą mojej ulubionej(z Madery oczywiście), jest bardziej wilgotne. No, ale na maderską wersję z dużą ilością super słodkiej masy Zobacz więcej
rozumiecie, że nie mamy czasu na żadne wykwintne obiady. Oto, więc dwa dania z resztek, które można zrobić w ekspresowym tempie, ot pomiędzy jedną partią ciastek a smalcem. Zapraszam. Lasangne z Zobacz więcej
Małgosia i Piotr
Małgosia i Piotr Obserwuj blogaObserwujesz bloga
akacjowyblog
Czas na jagody

Czas na jagody 172

1
i zastępować je np. później borówkami amerykańskimi, bo nie osiągniemy takiego jak na zdjęciu koloru masy. Borówki mają w środku jasny miąższ. Do wykonania tego sernika zainspirował nas przepis Zobacz więcej
Taste of my day: Madera - Santa Cruz Taste of my day niedziela, 26 października 2014 Madera - Santa Cruz W drodze powrotnej z Mochico do Funchal wysiedliśmy w mieście Santa Cruz. W przewodnikach można Zobacz więcej
bistro mama
bistro mama Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bistro mama
Trifle

Trifle 177

0
i piątkowe wycieczki do sklepu z 7-letnim Brendonem. On na nie bardzo czekał, a ja dzięki tej obietnicy miałam przez 5 dni w tygodniu nawet grzeczne dziecko pod opieką. Warstwy deseru Trifle, to: Zobacz więcej
gorzkich obrać z łupin, utłuc na miazgę zakrapiając białkiem. Ćwierć funta masła utrzeć na śmietanę z ćwiercią funta cukru, pięcioma żółtkami, czterema łutami rodzenek bez pestek, trochę cynamonu, Zobacz więcej
Chocolataria Equador, czyli gdzie znaleźć w Porto dobrą czekoladę. O tym, że w Portugalii warto rozejrzeć się za świetnymi, małymi czekoladami z Madery, jakiś czas temu pisałem TUTAJ. Dziś kilka słów Zobacz więcej
przymrozkach albo przemrozić w zamrażalniku. Wino z aronii półsłodkie 3,5 kg aronii 2,2 kg cukru 6,2 l wody 5 g pożywki dla drożdży (Kombi), drożdże Madera, Bordeaux lub Tokay (ja wzięłam Zobacz więcej
Neiven
Neiven Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy z podróży
Smaki Lizbony

Smaki Lizbony 115

0
na szybką kawę i słodką przekąskę, kuszące wystawy pełne wypieków kojarzyły mi się z tym, co uwielbiam we Włoszech. Mocna, podobna do espresso portugalska kawa „bica” ze świeżym ciastkiem okazała się Zobacz więcej
Mendoza. Wśród najdroższychczerwonych najprzyjemniejsze było chyba kalifornijskie Black Stallion CabernetSauvignon (bogate, ale nie za ciężkie), a wśród białych… biały sauvignonPouilly Fume Pascal Zobacz więcej
Globecookerka
Globecookerka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Globecookerka
Madera od kuchni

Madera od kuchni 92

1
Kuchnia Madery jest prawie tak barwna i zachwycająca jak wszechobecna na wyspie roślinność. Przebywając w tym miejscu po prostu nie można przegapić nieziemsko pysznych, różnorodnych owoców, całego Zobacz więcej