ciasto bezowe z daktylami i orzechami z mascarpone

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z Zobacz więcej
Bezowe ciasta są w moim domu zawsze numerem jeden, znikają pierwsze. Mimo, że są bardzo słodkie, ale i tak wszyscy je lubią. Tym razem bezowy w innym wydaniu, jadłam go u mojej przyjaciółki Iwony. Zobacz więcej
Osia
Osia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Osiakowe gotowanie
Bezowy tort Dacquoise

Bezowy tort Dacquoise 715

1
Jeden z najlepszych tortów bezowych jakie dane mi było jeść(ależ ze mnie skromna istota!). Mimo, że to beza nie jest aż mdląco słodki, powiedziałabym, że jest dość zrównoważony w smaku dzięki lekkiej Zobacz więcej
kwirlejka
kwirlejka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ciastko z dziurką
Tort dacquoise

Tort dacquoise 94

0
się go zjeść więcej niż kawałek. Polecam :) Blaty bezowe (składniki powinny być w temp. pokojowej): 6 dużych białek szczypta soli 300 g drobnego cukru 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka octu winnego Zobacz więcej
Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego ja tyle czekałam z przygotowaniem tego przepisu?? Nawet ostatnimi dniami mi było nie po drodze. Daktyle kupiłam już jakiś czas temu, ale ciągle coś mi stawało na Zobacz więcej
go tylko poznałam , nigdy nie zapomnę. Przepis mam z genialnych" moich wypieów" i robiąc ten swój wym!arzony tort zmieniłam 2 rzeczy: - dałam suszone figi zamiast daktyli - dodałam do masy amaretto - Zobacz więcej
300 ml śmietanki kremówki (użyłam double cream) 1 łyżka cukru pudru 150 g masy kajmakowej z puszki (użyłam domowego dulce de leche) 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych 10 daktyli, posiekanych Zobacz więcej
Tort bezowy z masą krówkową Jeśli lubicie piec i ostatnich dziesięciu lat nie spędziliście w ciemnej jaskini w Himalajach, to wiecie, że królową słodkiej blogosfery jest Dorotus. W blogu Moje Wypieki Zobacz więcej
Torcik Dacquoise (czyt. dakłas) to francuski deser, na który składają się bezy przełożone bitą śmietaną z orzechami lub migdałami. Ja piekłam Dakłasa po raz pierwszy. Efekt mnie bardzo pozytywnie Zobacz więcej
Tort bezowy Dacquoise (czyt. dakłas) to deser pochodzący z Francji. W Polsce stał się niezwykle popularny dzięki jednej z większych cukierni, która rozsławiła owe ciasto. Pomimo efektu „wow” jaki Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ALBA
Tort Dacquoise

Tort Dacquoise 131

3
z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone, bitej śmietany oraz masy krówkowej z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Podobny torcik możemy zjeść w Cukierni u Sowy” Składniki: 2 blaty Zobacz więcej
Boże Narodzenie Chruściki cukier cukier waniliowy cynamon cytryna daktyle drożdże galaretki jabłka jabłko jajka jogurt naturalny Kakao Kasza jęczmienna kokos kolorowa posypka koperek liście laurowe Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
Tort Dacquoise

Tort Dacquoise 296

1
garstka orzechów włoskich garstka orzechów pekan kilka suszonych daktyli Tort Dacquoise - składniki na masę: 250 g sera mascarpone 250 g śmietany kremówki 30% 200 g masy kajmakowej (użyłam kokosowej, Zobacz więcej
firmy Goldessa) 120 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 4 łyżki zmielonych migdałów (użyłam gotowych) 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1,5 łyżki koniaku Hennessy (może być inna brandy) 10 Zobacz więcej
MartaF
MartaF Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchennym raju
Tort Dacquoise

Tort Dacquoise 335

1
Tort to tort. Zwykle ich unikam – nie lubię przesiąkniętego jakimś dziwnym płynem biszkoptu przełożonego maślanym kremem, który zwykle smakuje tak jak wygląda (czyli dziwnie), ozdobiony wątpliwej Zobacz więcej
są muzyką dla uszu każdego kucharza i każdej gospodyni :) Paweł nie lubi tortów, ja podobnie, raczej nie przepadam za nasączonymi biszkoptami, przełożonymi maślanym kremem. Torty angielskie, często Zobacz więcej
roku moją inspiracją był ulubiony torcik bezowy Dacquoise. W jego skład oprócz bezy wchodzi karmelowy krem na bazie mascarpone z dodatkiem orzechów włoskich i daktyli. Natchniona smakami zabrałam się Zobacz więcej
zaangażowana w pieczenie, żeby zrobić sobie tort samodzielnie. Boję się nawet myśleć, ile to cudo mogło kosztować. Ale osławionego tortu dacquoise stamtąd nie jadłam nigdy. Bo jakoś szczególnie nie Zobacz więcej
z http://sniadaniowefantazje.blogspot.com Owsianka z czereśniami Płatki orkiszowe z jabłkiem, czereśniami.... Kakaowe owsiane placki z czereśniami Kakaowe calafoutis Sandra z Zobacz więcej
Kiedyś wydawało mi się, że tort bezowy to nie lada wyzwanie. W Warszawie było kilka miejsc, do których chętnie chodziłam, by zjeść kawałekdacquoise, nazywanej u nas wdzięczniedakłasem.Szczególnie Zobacz więcej