ciasto czekoladowe z esami-floresami

Chciałam Wam zaproponować znaleziony w sieci przepis na polewę czekoladową. Polewa jest uniwersalna- można ją stosować do polewania ciast, ciasteczek, muffinek. Może przykryć całą powierzchnię naszego Zobacz więcej
Prosta w wykonaniu babka, a za każdym razem możemy otrzymać inny wzór przekroju ciasta. Niektórzy nazywają te ciasto babka Esy Floresy Składniki: 1, 5 szklanki cukru 1 kostka margaryny 6 jaj 2 Zobacz więcej
Ciasto; 4 jajka 200 g margaryny 250 g cukru pudru 250 g mąki pszennej 15 g proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 50 ml mleka 3 pomarańcze nadzienie; 300 ml śmietany 36 % 500 g sera trzykrotnie mielonego Zobacz więcej
z proszkiem do pieczenia, mlekiem w proszku i nasionami wanilii. Dodać drobno pokrojone czekolady. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, i bardzo Zobacz więcej
"Delikatny ser ricotta w połączeniu z ciężkim mocno czekoladowym brownie. Dodatek pomarańczy nadaje ciastu wspaniały smak :). Polecamy!" Justyna i Dorota Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g Zobacz więcej
Bardzo proste ciasto, bez użycia miksera. Wystarczy wszystko dobrze wymieszać łyżką. Warstwa orzechowa smakuje po upieczeniu trochę jak chałwa. Składniki na małą tortownicę 21 cm średnicy: 180 g Zobacz więcej
łyżek masła, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 1/2 laski wanilii. Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem. Ostudzić. Następnie wbić Zobacz więcej
, 100g margaryny. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, przestudzić i dodać do ciastek. Krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g twarożku Zobacz więcej
listków szałwii W oddzielnych miskach miksujemy składniki masy czekoladowej i masy serowej. Układamy naprzemiennie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Patyczkiem robimy nieregularne esy Zobacz więcej
Mały, skromny, ale za to pyszny. Bardzo szybki i łatwy. Taki murzynek w podrasowanej wersji :) Składniki: Ciasto: 100 g ciemnego cukru muscovado 150 g drobnego cukru do wypieków 50 g kakao 125 g masła Zobacz więcej
zrobiony własnoręcznie. Prażymy chwilkę słone orzeszki na patelni, a gdy wystygną, dekorujemy nimi wierzch mazurka. Na koniec robimy 'esy-floresy' z polewy czekoladowej. Smacznego! PS. Marzy mi się Zobacz więcej
To był kompromis pomiędzy sernikiem (który na Wielkanoc chciałam ja) a ciastem czekoladowym (które chcieli inni). Serniko-brownies w wersji trochę bardziej odświętnej, bo z chałwą. Więc jest i Zobacz więcej
i wylewam na wierzch, widelcem delikatnie mieszam, robiąc esy floresy. Wstawiam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około 40 minut. Po upieczeniu studzę ,oblewam polewą i posypuję Zobacz więcej
Uniwersalna czekoladowa polewa do ciast. Składniki: 3 łyżki wody lub mleka pół kostki masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru Masło rozpuścić, dodać wodę (mleko) i cukier. Mieszając czekać aż się Zobacz więcej
szklankę, dodaję cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i mieszam wszystko łyżką. Do gorącego mleka z masłem dodaję zawartość miski, wlewam powoli, cały czas mieszając. Trzymam na niewielkim, aż budyń Zobacz więcej
zrobiony własnoręcznie. Prażymy chwilkę słone orzeszki na patelni, a gdy wystygną, dekorujemy nimi wierzch mazurka. Na koniec robimy 'esy-floresy' z polewy czekoladowej. Smacznego! PS. Marzy mi się Zobacz więcej
Izaa
Izaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mniam-mniam
sernik Izaura…

sernik Izaura… 298

9
…chyba większość z Was zna ten sernik. Ja całe wieki nie jadłam tego ciasta. Podczas pieczenia przemieszałam sobie trochę łyżką wszystko w piekarniku, żeby powstały esy floresy. Serniczek bardzo Zobacz więcej
szklanki cukru pudru 8 jajek (w temp. pokojowej) 1 i 1/4 szklanki mąki 750 g sera typu włoskiego łyżka pasty waniliowej ok. 300 g jeżyn Dużą blachę (24 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia, Zobacz więcej
masy czekoladowej i ponownie kleksy z pozostałej masy krówkowej. Wykałaczką (lub widelcem) robimy na wierzchu ciasta esy- floresy. Pieczemy około 40 minut w 175 stopni. Studzimy i kroimy w kostkę. Zobacz więcej
na blaszkę (ok. 5 łyżek). Do pozostałej masy przesiać ciemne kakao (1 łyżkę) i delikatnie wymieszać. Zrobić kolejne kleksy na blaszce z ciemnej masy. Końcówką łyżki zrobić esy floresy. Piec przez 15 Zobacz więcej