ciasto czekoladowe z esami-floresami

Chciałam Wam zaproponować znaleziony w sieci przepis na polewę czekoladową. Polewa jest uniwersalna- można ją stosować do polewania ciast, ciasteczek, muffinek. Może przykryć całą powierzchnię naszego Zobacz więcej
Prosta w wykonaniu babka, a za każdym razem możemy otrzymać inny wzór przekroju ciasta. Niektórzy nazywają te ciasto babka Esy Floresy Składniki: 1, 5 szklanki cukru 1 kostka margaryny 6 jaj 2 Zobacz więcej
Ciasto; 4 jajka 200 g margaryny 250 g cukru pudru 250 g mąki pszennej 15 g proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 50 ml mleka 3 pomarańcze nadzienie; 300 ml śmietany 36 % 500 g sera trzykrotnie mielonego Zobacz więcej
z proszkiem do pieczenia, mlekiem w proszku i nasionami wanilii. Dodać drobno pokrojone czekolady. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, i bardzo Zobacz więcej
"Delikatny ser ricotta w połączeniu z ciężkim mocno czekoladowym brownie. Dodatek pomarańczy nadaje ciastu wspaniały smak :). Polecamy!" Justyna i Dorota Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g Zobacz więcej
g masła orzechowego Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając. Nie dopuścić do wrzenia. Lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać Zobacz więcej
łyżek masła, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 1/2 laski wanilii. Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem. Ostudzić. Następnie wbić Zobacz więcej
, 100g mlecznej czekolady. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać przestudzoną żelatynę i biały ser. Dodać sok z cytryny oraz kilka Zobacz więcej
listków szałwii W oddzielnych miskach miksujemy składniki masy czekoladowej i masy serowej. Układamy naprzemiennie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Patyczkiem robimy nieregularne esy Zobacz więcej
Mały, skromny, ale za to pyszny. Bardzo szybki i łatwy. Taki murzynek w podrasowanej wersji :) Składniki: Ciasto: 100 g ciemnego cukru muscovado 150 g drobnego cukru do wypieków 50 g kakao 125 g masła Zobacz więcej
zrobiony własnoręcznie. Prażymy chwilkę słone orzeszki na patelni, a gdy wystygną, dekorujemy nimi wierzch mazurka. Na koniec robimy 'esy-floresy' z polewy czekoladowej. Smacznego! PS. Marzy mi się Zobacz więcej
To był kompromis pomiędzy sernikiem (który na Wielkanoc chciałam ja) a ciastem czekoladowym (które chcieli inni). Serniko-brownies w wersji trochę bardziej odświętnej, bo z chałwą. Więc jest i Zobacz więcej
i wylewam na wierzch, widelcem delikatnie mieszam, robiąc esy floresy. Wstawiam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około 40 minut. Po upieczeniu studzę ,oblewam polewą i posypuję Zobacz więcej
Uniwersalna czekoladowa polewa do ciast. Składniki: 3 łyżki wody lub mleka pół kostki masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru Masło rozpuścić, dodać wodę (mleko) i cukier. Mieszając czekać aż się Zobacz więcej
szklankę, dodaję cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i mieszam wszystko łyżką. Do gorącego mleka z masłem dodaję zawartość miski, wlewam powoli, cały czas mieszając. Trzymam na niewielkim, aż budyń Zobacz więcej
zrobiony własnoręcznie. Prażymy chwilkę słone orzeszki na patelni, a gdy wystygną, dekorujemy nimi wierzch mazurka. Na koniec robimy 'esy-floresy' z polewy czekoladowej. Smacznego! PS. Marzy mi się Zobacz więcej
Izaa
Izaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mniam-mniam
sernik Izaura…

sernik Izaura… 196

9
…chyba większość z Was zna ten sernik. Ja całe wieki nie jadłam tego ciasta. Podczas pieczenia przemieszałam sobie trochę łyżką wszystko w piekarniku, żeby powstały esy floresy. Serniczek bardzo Zobacz więcej
Sernikobrownie z jeżynami to mocno czekoladowe, niezbyt słodkie ciasto i kremowa, wilgotna masa serowa przygotowana na jednym z najsmaczniejszych twarogów- słodkim serku typu włoskiego. Jeżyny prosto Zobacz więcej
masy czekoladowej i ponownie kleksy z pozostałej masy krówkowej. Wykałaczką (lub widelcem) robimy na wierzchu ciasta esy- floresy. Pieczemy około 40 minut w 175 stopni. Studzimy i kroimy w kostkę. Zobacz więcej
na blaszkę (ok. 5 łyżek). Do pozostałej masy przesiać ciemne kakao (1 łyżkę) i delikatnie wymieszać. Zrobić kolejne kleksy na blaszce z ciemnej masy. Końcówką łyżki zrobić esy floresy. Piec przez 15 Zobacz więcej