ciasto daktylowe z polewą toffi i migdałami

To ciasto to takie preludium bożonarodzeniowych wypieków. Korzenne, wilgotne, ale nie ciężkie. Jego wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilę - wystarczy wszystko wymieszać łyżką. Zwieńczenie ciasta, Zobacz więcej
Kuchnia Bliskiego Wschodu pełna jest wyrazistych smaków. Tak też jest z tym ciastem. Daktyle w połączeniu z wodą różaną i skórką pomarańczową dają bardzo ciekawą kompozycję smakową. Do tego ciasto Zobacz więcej
Składniki: 100 g mąki jaglanej 100 g mąki ryżowej 50 g skrobi z tapioki 125 g masła klarowanego 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego 4 jajkaod szczęśliwej kury 1 czubata łyżeczka bezglutenowego Zobacz więcej
Ciasto marchewkowe to cudowny wypiek, w którym zakochałam się od pierwszego kęsa W cieście marchew jest w ogóle niewyczuwalna, a ciasto dzięki niej jest niezwykle wilgotne. Zapach wypieku jest Zobacz więcej
Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1,5 szklanki, margaryna 8 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki "L", sól - szczypta, śliwki 50 dag, Zobacz więcej
Pyszne kulki mocy z daktyli, migdałów, kakao i siemienia lnianego. Idealne na przekąskę. Wegańskie. Kulki mocy to okrągłe przekąski, idealne na śniadanie lub do pracy. Łatwe do przygotowania i Zobacz więcej
Od kiedy zjadłam nieziemsko pyszne ciasto daktylowe w restauracji przy hotelu Kazimierzówka w Kazimierzu Dolnym próbowałam odtworzyć ten pyszny deser. Okazuje się, że jest to dosyć znany deser Zobacz więcej
Składniki: mąka ryżowa pełnoziarnista lu b orkiszowa 2 szklanki jaja duże 3 sztuki olej rzepakowy 3/4 szklanki posiekane orzechy włoskie 1/2 szkl burak 2 sztuki (dość małe) marchew 2 sztuki proszek do Zobacz więcej
jestem z siebie dumna, że wyszedł taki grubasek <3 dobrze, że mama kupiła nowy blender z opcją ubijania białek :D Składniki: - 2 jajka - mąka kukurydziana - 15 g - mąka kokosowa - 20 g - cynamon - Zobacz więcej
Nie spodziewałam się, że ciasto daktylowe z polewą toffi będzie aż tak pyszne. A jest! Bardzo mocno sprężyste, miękkie, wilgotne, lekko cynamonowe, w smaku nieco przypominało mi piernik. Polewa toffi Zobacz więcej
Po dniu pracy, po dniu pełnym załatwień pilnych spraw, jadę na szybkie, najpotrzebniejsze zakupy i po powrocie do domu gotuję. Parzę kawę, włączam coś miłego dla ucha i zaczynam kuchenne czarowanie w Zobacz więcej
CIASTO DAKTYLOWE Z POLEWĄ TOFFI Składniki: 200 g suszonych daktyli bez pestek 0,75 szklanki cukru cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki 0,25 szklanki mleka 100 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka Zobacz więcej
Nie pamiętam kiedy wydrukowałam ten przepis. Nawet nie pamiętałam skąd (na szczęście znalazłam, od Eweny). Wiem jednak, że powinnam była je zrobić od razu, jak najszybciej. Ciasto jest niesamowicie Zobacz więcej
Od kilku godzin mamy weekend. Ja zawsze rozpoczynam go od upieczenia czegoś słodkiego. Szklanka pysznej herbaty, aromatyczne ciasto i mili goście przy stole, to dla mnie weekendowy ideał. Uwielbiam Zobacz więcej
Proponuję Wam pączki , które z ciasta mało słodkiego przygotowałam i do którego masła nie dodałam. Pączki dzięki temu zostały „odchudzone” , ale masą toffi dosłodzone . Migdały zanim drobno Zobacz więcej
Dzieeeeeeń dobry bardzo! <3 Jeśli z tego pierwszego zdania jeszcze nie wyczuliście, to muszę wyjaśnić, że wstałam dziś w wyjątkowo dobrym humorze :) Częściowo może dlatego, że wczoraj miałam Zobacz więcej
Ciasto upieczone z myślą o babci w dniu jej święta. Byłam ciekawa czy tym razem zasmakuje jej jakiś zdrowszy wypiek. Poprzednie próby kończyły się różnie, ale nie zniechęciło mnie to. Nie mając w Zobacz więcej
Dzis zapraszam Was na mieciutkie ciasto z dodatkiem slodkich, suszonych daktyli. Jak przystalo na krajanke jest dosyc niskie :) Jest mega pyszne a polewa toffi idelanie komponuje sie smakowo z Zobacz więcej
Ciasto czekoladowe z rodzynkami, orzechami, jabłkami i polewą czekoladową | Have a Cake blog Skip to content Have a Cake blog Menu Strona główna Przepisy Brownie, blondie Ciasta przekładane Ciasta z Zobacz więcej
To najniebezpieczniejszy ze znanych mi deserów- jest nieprzyzwoicie pyszny i kompletnie uzależniający. Polecam serwować kiedy się ma gości, żeby nie starczyło na zbyt wiele dokładek. Składniki: Zobacz więcej