ciasto drożdżowe na maślance

Czas leci okropnie szybko. Znowu się powtarzam. Ostatni czas był dość trudny zdrowotnie, ale mam nadzieję, że zbliżam się ku lepszemu. Trzymajcie kciuki :) Czasu na pichcenie też nie ma wiele. Weekend Zobacz więcej
Bardzo lubię drożdżowe ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, z dużą ilością owoców i kubkiem mleka do tego:) postanowiłam wykorzystać bogactwo wszystkich owoców jakie akurat miałam, czyli maliny, Zobacz więcej
Składniki: *na zaczyn - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżki mąki - 50g świeżych drożdży - 60ml ciepłej wody *na ciasto - 3/4 szklanki cukru - 700g mąki pszennej - szczypta soli - 2 jajka - 1 łyżeczka kurkumy - Zobacz więcej
Kochani, spieszę z tym przepisem, bo ciasto jest rewelacyjne, pulchniutkie i niebiańsko pyszne :) Nie sposób się mu oprzeć i jeśli zaplanujecie, by zostało na później to dobrze Wam radzę - schowajcie Zobacz więcej
Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, maślanka 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 3 szklanki, drożdże suche 1 opakowanie, wiórki kokosowe Zobacz więcej
Zbiór słodkich przepisów z jagodami: Biedronka z jagodami Bułeczki (scones) z jagodami Ciasto drożdżowe z jagodami Ciasto (tarta) z jagodami Drożdżówki z twarożkiem i jagodami Jagodowa kostka Zobacz więcej
Pyszne ciasto drożdżowe ze słodkim dżemem i kruszonką. Ciasto można upiec w zwykłej tortownicy, wystarczy na środku formy ułożyć miseczkę żaroodporną do góry dnem. Wieniec drożdżowy z dżemem Składniki Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Milion Smaków
Petulle

Petulle 93

0
Petulle to albańskie danie śniadaniowe, nieco podobne do pączków lub rachuchów. Drożdżowe ciasto na maślance, które smaży się w gorącym oleju i podaje na słodko z dżemem lub miodem oraz na słono np z Zobacz więcej
Moje ukochane najszybsze cisto świata ,delikatne , trochę przypominające drożdżowe z dodatkiem kruszonki na wierzchu ze szklanka mleka jest niebem w gębie !! Ciasto można urozmaicać dodając różna Zobacz więcej
, - 1 łyżeczka sody, - olej do smażenia. Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, sodę, cukier waniliowy i wymieszać trzepaczką. Wbić jajka i wlać maślankę. Ponownie wszystko wymieszać trzepaczką, Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Sezon na jagody

Sezon na jagody 497

0
Co prawda sezon na jagody dobiega już końca, jednak postanowiłam zebrać w jednym miejscu przepisy na dania z użyciem tych pysznych owoców. Pamiętajcie, że poza sezonem można wykorzystać mrożone Zobacz więcej
OPONKOFAWORKI Pani Dorotki Zatorskiej Za oknami już luty. Wreszcie przyszła upragniona przeze mnie i wszystkie dzieciaki zima. Karnawał ma się ku końcowi, Już za chwilkę Tłusty Czwartek. W tym roku Zobacz więcej
Pyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu Zobacz więcej
Kaś
Kaś Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bake&Taste
Chleb miodowy z sezamem

Chleb miodowy z sezamem 163

0
Chleb, który piekłam przez pięć czy sześć tygodni z rzędu. Powód pierwszy - jest przepyszny! Mięciutki, puszysty, słodkawy. Niczym ciasto drożdżowe. Powód drugi - idealny na śniadanie w okresie Zobacz więcej
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe z ulubionymi owocami (możemy dodać dowolne) i słodką kruszonką, polecam :) 320 g mąki tortowej 60 g mąki krupczatki kopiasta łyżka kakao 30 g świeżych Zobacz więcej
Moje ulubione drożdżowe ciasto na maślance i oleju rzepakowym. Z pysznymi dodatkami tworzy naprawdę wspaniały deser który rozpływa się w ustach, polecam :) 260 g mąki tortowej 120 g mąki krupczatki 30 Zobacz więcej
To ciasto nie dość, że jest łatwe, to jeszcze szybkie, a dodatkowo bardzo dobre i przypomina drożdżowe. Składniki: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka maślanki 3 jajka 0,5 szkl. Zobacz więcej
Łyżka
Łyżka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
The sense of food
Irish soda bread.

Irish soda bread. 324

0
Chleb to dla mnie początek. Dom, ciepły piec i spokój. Kwintesencja wszystkich wypieków. Drożdżowy lub na zakwasie. Zapach świeżo upieczonego przywraca mi równowagę. Możesz wybrać, taki, jaki chcesz. Zobacz więcej
Podczas wyrabiania ciasta , wpadła mi w ręce torebka suszonego estragonu , dodałam i nie żałuję :) Pachniało w całym mieszkaniu , smak intrygujący .....polecam dla urozmaicenia pieczenia :) Składniki Zobacz więcej