ciasto drożdżowe orkisz

imąka żytnia. Robi się go analogicznie jak ten zprzepisu napszenno-żytni chleb zorkiszem, różnica tkwi wdodatkach. Składniki… Czytaj więcej › Post Chleb cebulowy pszenno-żytni pojawił się poraz Zobacz więcej
Makowiec i przepisy na ciasta i dania z makiem Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Zimowy koktajl z pomarańczą, selerem, dynią i ... Makowiec i przepisy na ciasta i dania z makiem Zobacz więcej
Ciasto napizzę jest bardzo proste doprzyrządzenia. Jest tociasto drożdżowe, nabazie mąki, wody idrożdży, zniewielkim dodatkiem innych składników. Wsmaku jest delikatnie słono — słodkie, nienatrętne i Zobacz więcej
lucyna
lucyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszna piecze...
Rogaliki orkiszowe

Rogaliki orkiszowe 949

0
Przeglądając akcje Durszlaka natrafiłam na blogZ makudry i nie tylkona którym znalazłam przepis na wspaniałe rogaliki. Drożdżowe a zarazem kruche, lekkie, zdrowe i słodkie. Na prawdę polecam ten Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
bułki razowe orkiszowe

bułki razowe orkiszowe 267

0
Składniki : 50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 10g drożdże świeże 10g cukier 6g sól 150g razowa mąka orkiszowa grubo mielona 250g mąka pszenna typ 500 100g mąka żytnia typ 720 300g woda Zobacz więcej
W tym miesiącu Weekendowa Piekarnia orkiszem stoi. Wszystko to za sprawą Spiżarni i propozycji jej autorki na lutowe wypieki. Przyznaję - oba chleby bardzo przypadły mi do gustu. Oba wyrosły i Zobacz więcej
kamila100.85
kamila100.85 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bez pszenicy
Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe 200

0
Jak już nieraz pisałam, orkisz to rodzaj pszenicy, który mogę spożywać KLIK. Ponieważ nie jestem zbyt biegła jeśli chodzi o wypieki drożdżowe inne niż pszenne - zazwyczaj zaliczam porażki (chociaż nie Zobacz więcej
Chleby św. Hildegardy to chleby orkiszowe, tak więc jako wielbicielka orkiszu często je piekę i piekę też różne wariacje na temat tychże chlebów. Chleb, który teraz upiekłam, jest niekomplikowany, Zobacz więcej
Gary Barbary
Gary Barbary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gary barbary
Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy 1992

1
zawsze robiłam chleb na zakwasie i chciałam spróbować nowej techniki. Chleb na zakwasie rośnie 12h, ten znacznie szybciej, choć teraz wiem, że powinnam dać mu trochę więcej czasu. ORKISZ? To Zobacz więcej
tego chleba potrzebny jestzakwas z mąki żytniejorazzaczyn. Opis przygotowaniazakwasua potemzaczynu żytniegoznajdziesztutaj(klik). Wymieszaj wszystkie składniki ciasta chlebowego do uzyskania Zobacz więcej
pychaa
pychaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pychaa
Chleb orkiszowy na miodzie

Chleb orkiszowy na miodzie 65

0
75 g mąki orkiszowej 100 ml wody Składniki wymieszać i odstawić na 12-24 h. Ciasto właściwe: 275 g wody 30 g miodu 500 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka drożdży instant 1,5 łyżeczki soli morskiej cały Zobacz więcej
dobre rady autorki ( wyjaśnia ona np. czym jest orkisz, jakie ma właściwości, komu się go zaleca, dlaczego dobrze jest namoczyć bakalie do ciasta drożdżowego, itd). Składniki użyte do przygotowania Zobacz więcej
Jako że lubię piec chleby, posiadam niezliczoną ilość różnorakich mąk. Ja uwielbiam chleby, z kolei mój połówek z racji swojego pochodzenia przepada bardziej nad bułami. Te specjalnie zrobiłam dla Zobacz więcej
Pyzy drożdżowe, pampuchy, kluski na parze wszystkie nazwy określają ten sam produkt- pyszne domowe pyzy. U mnie uwielbiają je wszyscy, a już w szczególności dzieci. Kiedyś przygotowywałam je dość Zobacz więcej
orkiszowe bagietki Dodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki stają się nie tylko skarbnicą cennych mikroelementów, ale również zmienia się wprost nie do poznania, Zobacz więcej
w nich dodatkowych, niechcianych i niezdrowych wypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad czy kolację. Ciasto jest bardzo plastyczne, idealne skleja Zobacz więcej
od kilku miesięcy piekę domowy chlebuś, przepisy znajdziecie z orkiszem tutaj ipszenno żytni tutaj Oba są na zakwasie i jestem nimi zachwycona- zachowują świeżość do tygodnia, co przy kupnym pieczywie Zobacz więcej
Pizza, podpłomyk, płaskie chlebki libańskie, te wypieki zajmują mi ostatnio najwięcej czasu. Ciągle poszukuję, próbuję, wymyślam...Każdy przepis jest inny i każdy daje ciasto trochę innej jakości, Zobacz więcej
– płaskie (najlepiej trzcinowego) 1.Ja zaczynam robić chlebek, jeśli mam wolny dzień, z rana (7-9), lub wieczorem (k. 19 – 20) 2.Odmierzamy zakwas i odstawiamy go na 1-1,5 h w ciepłe miejsce (np. na Zobacz więcej
tego jaki rodzaj mąki użyć do ciasta, którą zagęszczać sos, a z jakiej robić pierogi i o co w ogóle chodzi z tymi typami mąki… Mąka to nic innego jak rozdrobnione ziarna zbóż. Im bledsza, tym Zobacz więcej