ciasto drożdżowe z brązowym cukrem i rodzynkami

Składniki: drożdże świeże 10 dag, mleko ciepłe 1,1/4 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 70 dag, jajka 4 sztuki, sól - szczypta, margaryna 10 dag, aromat waniliowy 1 łyżeczka, twaróg 35 dag, Zobacz więcej
Cudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z maku. Ciasto jak do pączków, tylko pieczone w piekarniku! Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania:do 1h Zobacz więcej
Mini baby drożdżowe z dodatkiem rodzynek... Chociaż tak naprawę tylko od Ciebie zależy, czy z tego przepisu powstanie jedna wielka baba, bułeczki, czy też mini baby drożdżowe :-) Zobacz więcej
Lubicie ciasta z bananami? Pieczecie takie? Jeśli nie to bardzo polecam. Takie ciasto jest niezwykle pyszne i idealne na podwieczorek, można je pokroić na osiem kawałków. Pyszne smakuje z filiżanką Zobacz więcej
Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 50 dag, żółtka 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, masło 10 dag, sól - szczypta, mleko ciepłe 1,5 szklanki, aromat rumowy 5 kropli, Zobacz więcej
Rabarbarowo. Majowo. Pysznie. Składniki: /na 4 tarteletki/ 80g mąki tortowej 50g cukru pudru 2 małe jajka 75g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru muscavado + 1 do zasypania Zobacz więcej
Składniki i przygotowanie: Ciasto: 510 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru 50 g masła 180 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 jajko 2 żółtka 1/2 op cukru z prawdziwa wanilią 1 łyżeczka soku z limonki Zobacz więcej
Pyszne racuszki. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać sól, cukier i mąkę. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiać mąkę, Zobacz więcej
Dla Babci i Dziadka drożdżowa babka. Z soczystymijabłkamii słodkimi bakaliami. Bo to, co od serca jest upieczone i ukochanym dziadkom zostanie wręczone, sprawi wiele radości z słodkiej przyjemności, Zobacz więcej
Nie spodziewam się medalu dla "Matki roku". Czasem cierpliwość mi się kończy za szybko, często o poranku zamiast tryskać energią jak moje dziecię, owijam się kołdrą w szczelny kokon i jestem głucha na Zobacz więcej
Za oknem -20 stopni, takiej temperatury nie było u nas chyba kilka dobrych lat. Pamiętam jak wybrałam się kiedyś z moją mamą na weekend do Zakopanego. Było to w okolicy 6 grudnia. Wstałyśmy w sobotę Zobacz więcej
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem i rodzynkami Zimę mamy srogą w tym roku. Srogą oczywiście jak na ciepły Izmir. Dziś w nocy spadł snieg utrzymał się do południa ale cośmy się nahasali na sniegu to Zobacz więcej
Dzisiaj w Warszawie spadł pierwszy tej jesieni śnieg. Zbliża się zima. A jak na zewnątrz temperatura spada, to rośnie ochota na aromatyczne, korzenne potrawy. Dlatego też przygotowałam przepis na Zobacz więcej
Co jest Waszym "smakiem z dzieciństwa"?!? Co smakowało Wam u babci najbardziej?!? Ja ten smak kojarzę w szczególności z ciastemdrożdżowym. Kiedy byłam małą dziewczynką, stałam obok mojej babci i Zobacz więcej
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką uwielbiam to ciasto, a jeszcze nie tak dawno wydawało mi się takie trudne w przygotowaniu. Nie lubiłam czekać aż wyrośnie, teraz przygotowanie tego ciasta sprawia mi Zobacz więcej
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Ja wolę wersję łatwiejszą i nie bawię się z dodatkowymi naczyniami. Do dużej miski wsypuję całość mąki pszennej (przesianej) - robię w niej duże wgłębienie, na dno Zobacz więcej
Taki wianuszek z cynamonem i brązowym cukrem, to nieskomplikowany wypiek, na bazie gotowego ciasta francuskiego, który doskonale zaspokoi nasz apetyt, gdy dopada nas nagła ochota na coś Zobacz więcej
Mój kolega z pracy wiele razy przynosił na drugie śniadaniedrożdżowe ciasto z kruszonką, było wyjątkowe, w kwestiismaku ale i konsystencji. Gdy opowiadał o nim używał określenia"topielec". Nie piekłam Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe jest wypiekiem, na który chyba najczęściej mam ochotę. Nie ma nic lepszego do południowej kawy czy do kieliszka wina i filmu niż właśnie świeże, puszyste i jeszcze ciepłe ciasto Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe to prawdziwy klasyk. Świetne na śniadanie z kawą zbożową, herbatą czy kakao. Drożdżówka w wersji maślanej jest bardzo miękka, pulchna i rozpływająca się w ustach, nawet K. który nie Zobacz więcej