ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

{{headerMessage}}
by Witold Wildner | | Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami ... Dzisiejsze wpisy są szczególne gdyż jedna z "załogantek" SePichce.pl obchodzi dziś okrągłe urodziny :) Składniki: - 3,5 szklanki mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj kolejne ciasto drożdżowe, tym razem z brzoskwiniami, które bierze udział w akcji "Majówkowe szaleństwo". Przepis znalazłam w książce: "Słodka kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, polecam! Składniki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zakup większej ilości brzoskwiń wymusił na mnie upieczenie ciasta. Oczywiście nie potraktowałam tego jako przymus, bo jak wiadomo uwielbiam piec ciasta :) Nigdy nie piekłam ciasta drożdżowego z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jako, że mnie ciasto drożdżowe nie lubi, tę drożdżówkę upiekła moja siostra. Pięknie to ciasto wygląda, szkoda, że ja nie umiem takiego upiec. Na szczęście siostra się z nami dzieli:) Źródło. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chyba każdy lubi jak coś samo się robi. Takie właśnie jest to ciasto. Wystarczy składniki ułożyć w misce w odpowiedniej kolejności, odczekać, upiec i ciasto gotowe. Może to właśnie ciasto znajdzie się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Oto kolejny dowód na to, że ciasta drożdżowe wychodzą mi tylko wtedy, gdy używam drożdży suszonych. Tym razem postanowiłam wypróbować ten przepis. Składniki na dwie długie foremki: 0,5 kg mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć słodkiego, bo ja nigdy. Dlatego dzisiaj proponuję Wam pyszny makowiec z dodatkiem brzoskwini na drożdżowym spodzie i na dodatek z kruszonką. To cudo zdobiło Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W sezonie wiosenno letnim, ciasta drożdżowe podobnie jak ciasta ucierane, często u mnie goszczą Są wdzięcznym tematem ;-) Co raz to nowe świeże owoce pojawiające się na straganach zachęcają do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Makowiec na drożdżowym cieście to jedno z ciast, które kojarzą mi się z babcią. Bardzo lubię puszyste drożdżowe i grubą warstwę maku, którą w sklepowych drożdżówkach ciężko spotkać. Takie ciasta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie wyobrażam sobie lata i wakacji bez ciasta drożdżowego. To wypiek, który niezależnie od pory roku, wywołuje we mnie tęsknotę za Mamą. To zapach, którego w dzieciństwie powinna doświadczyć każda Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie ma to jak domowe drożdżowe ciasto, tym razem z brzoskwiniami i słodką kruszonką. Mięciutkie, pachnące ciasto do kubka herbaty lub kawy w domowym zaciszu albo jako słodka przekąska na wakacyjnym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami pod kruszonką Aby ciasto drożdżowe było takie idealne jak u babci potrzeba dużo cierpliwości.... Ciasto to, wymaga trochę czasu aby dobrze wyrosnąć, więc jeśli ktoś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedy przeczytacie, że do ciasta dodałam brzoskwinie z puszki w samym środku sezonu na cudne, kolorowe i soczyste owoce, pomyślicie, że to jakiś żart. Tłumaczę (się) więc :) To żaden żart, to życie. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Anka | Lipiec 27, 2012 | KOMENTARZE:2 Komentarze » Niezawodny i sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe mojej mamy. Nazywane przez Nią ciasto „dla leniwych”. Chyba powinno nazywać się dla cierpliwych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 150 ml mleka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 150 ml mleka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Byłam przekonana, że to ciasto nie ma prawa mieć typowej konsystencji ciasta drożdżowego. Ciężka mąka orkiszowa, ser - to nie są typowe składniki ciasta drożdżowego.A jednak okazało się, że ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dżem z dyni i brzoskwiń oraz ciasto drożdżowe z dynią Nie ja wpadłam na to połączenie. To moja teściowa otrzymała w prezencie słoik takiego dżemu, jednak dzięki mojemu niezawodnemu wyczuciu czasu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Oczywiście brzoskwinie są tylko jedną z opcji. Czekam na sezon truskawkowy, na śliwki, rabarbar i poziomki. Przepis jest prosty, a ciasto bardzo smaczne. Rozdam zaraz po kawałku, niech się inni też Zobacz więcej
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI CIASTO 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100 g margaryny rozpuszczonej i ostudzonej 3 jajka w temp. pokojowej cukier waniliowy DODATKOWO 4-5 Zobacz więcej