ciasto drożdżowe z cebulą bez wyrastania

{{headerMessage}}
W lodówce brak sera. Najczęściej do pizzy używamy mozzarelli (bez której starsza córeczka odmówiła zjedzenia pizzy). Tym razem powstała wersja wegańska. Jeśli mam czas ciasto na pizzę przygotowuję Zobacz więcej
endywia
endywia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
endywia
Bułki drożdżowe z mięsem

Bułki drożdżowe z mięsem 800

0
{{headerMessage}}
Bułki drożdżowe z mięsem Kocham ciasto drożdżowe, jego fakturę, zapach, to że wyrasta nieśmiało pod ściereczką, niczym serce pulsującego wszechświata... Ubóstwiam delikatnie ugniatać jego pęczniejące Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- mieszanie i wyrastanie. Jeśli nie mamy wypiekacza postępujemy jak z każdym ciastem drożdżowym. Mięso mielimy, dodajemy jajka, przyprawy, bułkę tartą oraz mleko i dokładnie wyrabiamy. Smażymy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prawdziwa, domowa a do tego bez użycia piekarnika- taka właśnie jest ta pizza. Co więcej, jest ekspresowa w wykonaniu, zrobiłam ją w 20 min, razem z wyrastaniem ciasta (!). A przepis postanowiłam Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolandminty
Bułki z pieczarkami

Bułki z pieczarkami 91

0
{{headerMessage}}
ciasta drożdżowego, które robimy wedługTEGO PRZEPISU. Podczas, gdy ciasto wyrasta, my przygotowujemy nadzienie: Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na oliwie, bez przykrycia, aby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gdy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na te bułeczki była zima i organizm domagał się rozgrzewaczy, ciepła i czegoś co otula. Już samo ich pieczenie podziałało jak koc - zapach wyrastającego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pizzy jeszcze karczochy ukochane). Pieczemy ok 25-30 min. I co teraz?! 1 pizzę zjeść, 2 upiec i zabrać następnego dnia do pracy, 3 w pełni przygotowaną (ze składnikami), surowąwstawić do lodówki i Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolandminty
PIZZA NAJLEPSZA

PIZZA NAJLEPSZA 156

2
{{headerMessage}}
Po wypróbowaniu niezliczonej liczby przepisów na pizzę TEN okazał się najlepszy i z niego korzystam najczęściej. Do jego wykonania potrzebujemy kilku zaledwie składników i oczywiście trochę czasu, bo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, przesypia większość czasu z dala od kuchennych hałasów. Wspólnymi siłami (on spał i głośno sapał) wyczarowaliśmy ten obiad. A tym chętniej się chwalę, bo musiałam skorzystać z tego co pod ręką. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i nieobrane ząbki czosnku i voila! Największą zaletą tego obiadu, poza oczywiście aromatycznym smakiem jest to, że praktycznie robi się sam, podczas gdy my możemy zająć się czymś NAPRAWDĘ ważnym. :) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nadal w dyniowym klimacie, dzisiaj mam kolejną propozycję obiadową z udziałem tego jakże uniwersalnego warzywa. Chciałam spróbować czegoś nowego, a pizzy z dynią jeszcze mi się jeść nie zdarzyło. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tydzień bez pracy!Tymczasem udało mi się zagospodarować jedno popołudnie na przygotowanie pasztecików do wigilijnego barszczu. Zrobiłam i zamroziłam. Aczkolwiek i tak będę je robić drugi raz bo Zobacz więcej
solniczka
solniczka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pod numerem czwartym...
Cebularze

Cebularze 99

1
{{headerMessage}}
, łączyć, mieszać - czarować różne smaki.Są jednak pewne warzywa bez których nie wyobrażam sobie funkcjonowania mojej kuchni. Jednym z nich jest czosnek, drugim cebula. Cebulę lubię praktycznie w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pieczarki, paprykę oraz ser. Częścią ciasta bez farszu przykrywamy tę z farszem i zaklejamy jak najpiękniej umiemy w formę pierożka. To samo robimy z pozostałymi plackami. Każdego pierożka smarujemy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Paszteciki drożdżowe z mięsem wg przepisu babci Niny. na wszystkie święta do czerwonego barszczu czasochłonny ale warto. Czas: Farsz mięsny ok. 3 godz. (jeżeli nie masz tyle cierpliwości można kupić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się lekko zarumieni. Dodajemy łyżkę sosu chili, sól, wlewamy 1/2 szklanki wody i mleko kokosowe, całość mieszamy i na małym ogniu smażymy jeszcze przez około 10 minut. Zupa powinna mieć kremową Zobacz więcej
urtica1
urtica1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocham Gary
Chleb pszenny ze słonecznikiem 2

Chleb pszenny ze słonecznikiem 2  153

0
{{headerMessage}}
- inspirację znalazłam w książce "Domowy chleb, bułki i bułeczki" w której przepisy zebrała Anna Wrońska. W wersji oryginalnej pieczony jest na drożdżach. Jest to chleb z przewagą mąki razowej. Zobacz więcej
Gośka
Gośka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łyżka i motyka
Zapiekanka jak pizza

Zapiekanka jak pizza 83

2
{{headerMessage}}
podwoić objętość (jak to ciasto drożdżowe :) W tym czasie gdy ciasto wyrasta zajmuję się farszem. Składniki na farsz: 2 cebule - obrane pokrojone w piórka 15 szt. oliwek zielonych 15 dag pieczarek 10 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
prowansalskich, pieprzu ziołowego Obłożenie: kilka oliwek kalamata i zielonych, bez pestek, pokrojonych na mniejsze kawałki 1 cebula, posiekana w pióra i zgrillowana 1 kulka sera mozzarella, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
składniki – sól, masło, pozostałą część mąki oraz ciepłej wody. Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z odpowiednim hakiem przez 5 – 10 minut. Odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na Zobacz więcej