ciasto drożdżowe z lodówki prababci ani

{{headerMessage}}
Na stole sobie stało i pachniało, zazwyczaj w leniwą dla mnie, ciepłą, letnią niedzielę. Zrobione przez nią na ‚po obiedzie’ i dopiero ‚jak ostygnie’. Jako dzieci zawsze mówiliśmy o niej ‚Babcia pra’, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od jednej babci dostałam szpinak prosto z ogrodu, od drugiej jaja od wolnych zielononóżek, a od prababci prawdziwego wiejskiego kuraka. Oczywiście te wszystkie dobrodziejstwa natury to dla MaŃki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Placek drożdżowy na upalne popołudnie z kruszonką rabarbarem i truskawkami Czas: Przygotowanie razem z czasem rośnięcia ok 1 godz 35 min jeśli jest gorąco; pieczenie 35 min. Składniki: Zaczyn:25 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przed Świętami wiele osób zadaje sobie pytanie co też by upiec w tym roku? U mnie nie ma jednak tego pytania. Zestaw jest taki sam od lat. Musi być sernik i drożdżowa baba i tyle. Czasem się skuszę na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sezon na śliwki w trakcie więc nie sposób tego nie wykorzystać. Ja osobiście uwielbiam ten owoc a w połączeniu z ciastem drożdżowym i kruszonką to połączenie idealne. Choć ciasto drożdżowe nie należy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
recepturą. Drożdżówki wyszły mocno drożdżowe, słodkie, lekkie, jak zwykle puszyste. Swietnie komponują się z popołudniową kawą. Moja wariacja jest z serem, najlepsza kruszonką według receptury starej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przychodzą mi na myśl powidła, a dokładnie takie smażone przez tydzień, bez cukru, ale wciąż niezwykle słodkie, niemal karmelizowane… Podobno właśnie w taki sposób smażyła je moja prababcia, tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bochenek pieczony w garnku,u mnie zamienionym na naczynie żaroodporne. Ta wyrafinowana metoda pieczenia chleba w moim kulinarnym repertuarze jest niesamowita,zarówno w prostocie wykonania(wystarczy Zobacz więcej
Ewelina
Ewelina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ratunku... obiad!
Prosty mazurek kajmakowy

Prosty mazurek kajmakowy 340

0
{{headerMessage}}
Chyba każdy wie, że mazurki to wyjątkowe ciasta, które przygotowujemy tylko raz w roku, z okazji świąt Wielkiej Nocy. Skąd jednak pochodzi tradycja ich wypieku, jaką mają symbolikę, a w końcu jak je Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Zakwas chlebowy

Zakwas chlebowy 47

1
{{headerMessage}}
się spotykałem z twierdzeniem, że prawdziwy chleb to tylko na zakwasie, a ten na drożdżach to jakaś marna podróba. Że przecież nasze babcie wiedziały co dobre i tylko na zakwasie piekły. Absolutnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
obejrzeć, na koniec, w umiarkowanej zgodzie, razem śpiewali (okropnie fałszując) piosenkę tytułową, a potem w coraz większej zgodzie i wspólnym zadowoleniu siadali bardzo blisko siebie i oglądali z Zobacz więcej