Przepis na ciasto drożdżowe z lodówki prababci ani

Kiedyś korzystałam już z jednego przepisu na ciasto drożdżowe z lodówki. Niestety tamto nie zachwyciło mnie. Owszem miało kilka zalet, było smaczne, zawsze wychodziło, ale nie do końca smakowało jak Zobacz więcej
Ostatnio trafiłam na książkę B. Ojakangas "Chleb. Pieczemy w domu", w której znajduje się cała masa przepisów na różne chleby i bułki - przepisy pochodzą z różnych stron świata i niektóre są naprawdę Zobacz więcej
Ciasto zostawiane samopas na całą noc w lodówce - samo się robi :) Znaczna część moich popisów cukierniczych hołduje zasadzie: ma być prosto, szybko i smacznie! Zapomnieć chcę o górze "garów" do Zobacz więcej
Proste desery są często najsmaczniejsze. Tak też jest z tymi rogalikami. Ciasto drożdżowe wyrastające powoli w lodówce, z domową marmoladą czy powidłami z węgierek to idealna słodkość, która sprawdzi Zobacz więcej
Na stole sobie stało i pachniało, zazwyczaj w leniwą dla mnie, ciepłą, letnią niedzielę. Zrobione przez nią na ‚po obiedzie’ i dopiero ‚jak ostygnie’. Jako dzieci zawsze mówiliśmy o niej ‚Babcia pra’, Zobacz więcej
Dzisiejszy post to kolejny wpis w STREFIE RODZINNEJ, tym razem ciasto pieczone przez mojego męża Marka. Mogę stwierdzić, że jest to czysta przyjemność dla mnie, bo nie dość że nie muszę sama piec, to Zobacz więcej
Sezon na śliwki w trakcie więc nie sposób tego nie wykorzystać. Ja osobiście uwielbiam ten owoc a w połączeniu z ciastem drożdżowym i kruszonką to połączenie idealne. Choć ciasto drożdżowe nie należy Zobacz więcej
Ciasto jest pyszne, cudnie wyrasta, pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje, idealne do zabrania ze sobą na wypad za miasto czy spotkanie ze znajomymi w ogródku. Ja dodałam truskawki ale można dodać Zobacz więcej
Coś do popołudniowej niedzielnej kawki - pyszne drożdżowe rogaliki z... lodówki. Polecam Wam serdecznie!!! Rogaliki drożdżowe z lodówki. Składniki na ok. 30 szt. 2 łyżki mleka; 2 łyżki śmietany; 50 g Zobacz więcej
Szybkie ciasto drożdżowe Przekąski Zupy ikremy Naobiad Nasłodko Magazyn kuchenny Odkuchni Szybkie ciasto drożdżowe zkruszonką Prawdopodobnie najszybsze ciasto drożdżowe zkruszonką naświecie. Iz Zobacz więcej
Od jednej babci dostałam szpinak prosto z ogrodu, od drugiej jaja od wolnych zielononóżek, a od prababci prawdziwego wiejskiego kuraka. Oczywiście te wszystkie dobrodziejstwa natury to dla MaŃki, Zobacz więcej
Przed Świętami wiele osób zadaje sobie pytanie co też by upiec w tym roku? U mnie nie ma jednak tego pytania. Zestaw jest taki sam od lat. Musi być sernik i drożdżowa baba i tyle. Czasem się skuszę na Zobacz więcej
Placek drożdżowy na upalne popołudnie z kruszonką rabarbarem i truskawkami Czas: Przygotowanie razem z czasem rośnięcia ok 1 godz 35 min jeśli jest gorąco; pieczenie 35 min. Składniki: Zaczyn:25 g Zobacz więcej
Od wczoraj chodziła za mną chęć upieczenia drożdżówek. Trzeba wykorzystać fakt, że w weekend został zakupiony zapas drożdży. Trochę poszperałam w przepisach i z różnych inspiracji powstał i mój. Jak Zobacz więcej
Idą zmiany… Zawsze u schyłku lata czuję, że wybucha w moim życiu mała rewolucja, że zaczyna się coś nowego. Z reguły w tym czasie nabieram ochoty na wniesienie jakiś nowości… Potrzeba, aby się Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Amoniaczki prababci

Amoniaczki prababci 189

To są ciastka mojego dzieciństwa! Najpierw robiła je prababcia Józefa, potem babcia Leokadia. W domu zawsze stały pudełka z tymi ciastkami, oczywiście były schowane przede mną i moim rodzeństwem. Zobacz więcej
Cudowny zapach ciasta drożdżowego znowu unosił się w moim domu. Pyszne, lekko wilgotne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Spróbujcie sami. Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką składniki: 300g Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie cyklu Akademia burczymiwbrzuchu bez dokładnego omówienia moich serdecznych przyjaciół - drożdży. Pierwszą część na temat ciasta drożdżowego zacznę po kaszubsku, czyli od deseru! Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE

CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE 2918

Ciasto idealne na rogaliki i pierożki z pieca. Wykorzystywałam je już kilkakrotnie i mogę zapewnić, że jest cudowne (zarówno na słodko, jak i na słono). Równie wdzięczne jak tradycyjne ciasto Zobacz więcej
Nie, nie mojej prababci. Nie wiem czyjej, ale jak prababci to muszą być dobre, prawda? ;-) Bo przecież... co tu dużo się rozwodzić. Ciastka są idealne na wszystko, a takie domowe zawsze mają wzięcie. Zobacz więcej