ciasto drożdżowe z mąki razowej

Zdrowszy zamiennik ciasta drożdżowego. Mąkę pszenną zastąpiłam w całości mąką razową. Ciasto nie wychodzi tak puszyste jak tradycyjne drożdżowe i różni się trochę smakiem, ale jak na ciasto razowe Zobacz więcej
Razowe racuchy z jabłkami Składniki 2 szklanki mąki razowej 5 dag drożdży 1 szklanka mleka 6 łyżek cukru 2 jajka 1 duże jabłko szczypta soli olej do smażenia Sposób przygotowania Mleko Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
orkiszowy chleb razowy

orkiszowy chleb razowy 215

0
700 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżeczki soli 350 ml letniej wody 40 g drożdży 1 łyżeczka miodu 100 g serka homogenizowanego Mąkę zmieszać z solę, drożdże i miód rozpuścić w paru łyżeczkach wody. Zobacz więcej
Chleb żytni na zakwasie Chleb żytni na zakwasie porcja na 2 keksówki Składniki: zakwas* 1 kg mąki żytniej 1 łyżka soli ciepła woda (tyle, ile będzie potrzeba) + jajko do posmarowania * przynajmniej Zobacz więcej
Na drożdżowy placek znowu mnie naszło. Będzie pyszny z filiżanką kawy albo kubkiem zimnego mleka. Zagniatanie i wyrabianie ciasta mnie uspokaja - męczą się tylko trochę ręce, ale głowa wycisza. Zobacz więcej
0,5 kg ziemniaków (nie mogą być młode bo nie wychodzi) gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na jednolitą masę bez grudek. Po wystudzeniu dodajemy 150 g. mąki pełnoziarnistej Zobacz więcej
Podstawa dobrego ciasta drożdżowego :-) Poniżej najpopularniejszy, sprawdzony przepis na rozczyn ze świeżych drożdży. Składniki : 25 g drożdży (przykładowa ilość, należy użyć tyle, ile jest w Zobacz więcej
CUKINIOWE PLACUSZKI DROŻDŻOWE /1 PORCJA/ [przepis własny] SKŁADNIKI NA CIASTO: 150 g cukinii szczypta wanilii burbońskiej łyżka syropu klonowego pół szklanki mąki żytniej razowej (65 g) 65 g serka Zobacz więcej
szarlotka z gruszką, autor: zufikz bloga Zufikowo Urodzinowy tort Bruna, autor: mycha_1018 z bloga W kuchni i w podróży z butelką mleczka w tle Razowe ciasto śliwkowe, autor whiness z bloga Relish it Zobacz więcej
Uwielbiam tradycyjne ruskie ale nie widzę powodu dla którego nie można by spróbować poeksperymentować w tym temacie. Taka kombinacja czasami wychodzi na dobre. Dzisiaj na obiad pierogi z razowego Zobacz więcej
Zapraszam na pizzę w formie deseru. Cieniutkie, pełnoziarniste ciasto drożdżowe, upieczone na chrupko na kamieniu (na blaszce też się uda), posmarowane czekoladowym kremem i zwieńczone kawałkami Zobacz więcej
Przepis na dzisiejsze ciasto z czereśniami jest prosty i przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Ciasto drożdżowe jest niezwykle pulchne i mięciutkie w środku, chrupkie na spodzie i brzegach. Tradycyjną Zobacz więcej
baś...
baś... Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Basia na widelcu
Chleb na piwie

Chleb na piwie 525

1
1 szklanka wrzątku 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka miodu 1 opakowanie drożdży instant 1-1,5 łyżeczki soli Wykonanie : Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i Zobacz więcej
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. W oryginale powinno się użyć siemienia lnianego uprzednio zmielonego, ja jednak użyłam niezmielonych ziaren i bułki wyszły pyszne:) Składniki: - szklanki mleka Zobacz więcej
. Chleb: 3 szklanki mąki pszennej razowej 2000 1/4 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić Zobacz więcej
Łyżka
Łyżka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
The sense of food
Irish soda bread.

Irish soda bread. 437

0
Chleb to dla mnie początek. Dom, ciepły piec i spokój. Kwintesencja wszystkich wypieków. Drożdżowy lub na zakwasie. Zapach świeżo upieczonego przywraca mi równowagę. Możesz wybrać, taki, jaki chcesz. Zobacz więcej
Ostatnimi czasy przeżywam przesyt placków. Zapewne przejdzie mi za jakiś czas, ale na ten moment nie mogę na nie patrzeć. Wyjątkiem są jednak racuchy. Ich nie odmówię sobie nigdy. Zawsze byłam Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu robię ciasta wytrawne, było już kruche z mąki razowej, z mąki orkiszowej. A dziś pora na ciasto drożdżowe wytrawne. Składniki 500dag mąki 200ml mleka 1 opakowanie suchych drożdży 1 Zobacz więcej
Każdy lubi domowe pieczywo, a to z razowej mąki jest dodatkowo zdrowe. Ciepłe drożdżowe bułeczki z puszystym miąższem i chrupiącą skórką , będą idealne na śniadanie ale też na kolację, u nas z dżemem Zobacz więcej
Święta są od tego żeby sobie dogadzać kulinarnie! Poniżej przepis na drożdżowe bułeczki - ładne, pyszne i zdrowotnie wzbogacone - dodaliśmy razowej mąki. Składniki na rozczyn: 1 litr mleka 1 łyżka Zobacz więcej