ciasto drożdżowe z mąki razowej

Zdrowszy zamiennik ciasta drożdżowego. Mąkę pszenną zastąpiłam w całości mąką razową. Ciasto nie wychodzi tak puszyste jak tradycyjne drożdżowe i różni się trochę smakiem, ale jak na ciasto razowe Zobacz więcej
Razowe racuchy z jabłkami Składniki 2 szklanki mąki razowej 5 dag drożdży 1 szklanka mleka 6 łyżek cukru 2 jajka 1 duże jabłko szczypta soli olej do smażenia Sposób przygotowania Mleko Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
orkiszowy chleb razowy

orkiszowy chleb razowy 201

0
700 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżeczki soli 350 ml letniej wody 40 g drożdży 1 łyżeczka miodu 100 g serka homogenizowanego Mąkę zmieszać z solę, drożdże i miód rozpuścić w paru łyżeczkach wody. Zobacz więcej
Chleb żytni na zakwasie Chleb żytni na zakwasie porcja na 2 keksówki Składniki: zakwas* 1 kg mąki żytniej 1 łyżka soli ciepła woda (tyle, ile będzie potrzeba) + jajko do posmarowania * przynajmniej Zobacz więcej
Na drożdżowy placek znowu mnie naszło. Będzie pyszny z filiżanką kawy albo kubkiem zimnego mleka. Zagniatanie i wyrabianie ciasta mnie uspokaja - męczą się tylko trochę ręce, ale głowa wycisza. Zobacz więcej
0,5 kg ziemniaków (nie mogą być młode bo nie wychodzi) gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na jednolitą masę bez grudek. Po wystudzeniu dodajemy 150 g. mąki pełnoziarnistej Zobacz więcej
Podstawa dobrego ciasta drożdżowego :-) Poniżej najpopularniejszy, sprawdzony przepis na rozczyn ze świeżych drożdży. Składniki : 25 g drożdży (przykładowa ilość, należy użyć tyle, ile jest w Zobacz więcej
CUKINIOWE PLACUSZKI DROŻDŻOWE /1 PORCJA/ [przepis własny] SKŁADNIKI NA CIASTO: 150 g cukinii szczypta wanilii burbońskiej łyżka syropu klonowego pół szklanki mąki żytniej razowej (65 g) 65 g serka Zobacz więcej
szarlotka z gruszką, autor: zufikz bloga Zufikowo Urodzinowy tort Bruna, autor: mycha_1018 z bloga W kuchni i w podróży z butelką mleczka w tle Razowe ciasto śliwkowe, autor whiness z bloga Relish it Zobacz więcej
Uwielbiam tradycyjne ruskie ale nie widzę powodu dla którego nie można by spróbować poeksperymentować w tym temacie. Taka kombinacja czasami wychodzi na dobre. Dzisiaj na obiad pierogi z razowego Zobacz więcej
Zapraszam na pizzę w formie deseru. Cieniutkie, pełnoziarniste ciasto drożdżowe, upieczone na chrupko na kamieniu (na blaszce też się uda), posmarowane czekoladowym kremem i zwieńczone kawałkami Zobacz więcej
Przepis na dzisiejsze ciasto z czereśniami jest prosty i przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Ciasto drożdżowe jest niezwykle pulchne i mięciutkie w środku, chrupkie na spodzie i brzegach. Tradycyjną Zobacz więcej
baś...
baś... Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Basia na widelcu
Chleb na piwie

Chleb na piwie 523

1
1 szklanka wrzątku 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka miodu 1 opakowanie drożdży instant 1-1,5 łyżeczki soli Wykonanie : Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i Zobacz więcej
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. W oryginale powinno się użyć siemienia lnianego uprzednio zmielonego, ja jednak użyłam niezmielonych ziaren i bułki wyszły pyszne:) Składniki: - szklanki mleka Zobacz więcej
. Chleb: 3 szklanki mąki pszennej razowej 2000 1/4 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić Zobacz więcej
Łyżka
Łyżka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
The sense of food
Irish soda bread.

Irish soda bread. 324

0
Chleb to dla mnie początek. Dom, ciepły piec i spokój. Kwintesencja wszystkich wypieków. Drożdżowy lub na zakwasie. Zapach świeżo upieczonego przywraca mi równowagę. Możesz wybrać, taki, jaki chcesz. Zobacz więcej
właśnie racuchach. Jeśli wy za nim nie przepadacie - zmniejszcie ilość. RAZOWE RACUCHY DROŻDŻOWE Z BANANAMI /ok 15 cienkich placków/ 100 g mąki pszennej razowej 20 g drożdży 1/2 szklanki ciepłego Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu robię ciasta wytrawne, było już kruche z mąki razowej, z mąki orkiszowej. A dziś pora na ciasto drożdżowe wytrawne. Składniki 500dag mąki 200ml mleka 1 opakowanie suchych drożdży 1 Zobacz więcej
Każdy lubi domowe pieczywo, a to z razowej mąki jest dodatkowo zdrowe. Ciepłe drożdżowe bułeczki z puszystym miąższem i chrupiącą skórką , będą idealne na śniadanie ale też na kolację, u nas z dżemem Zobacz więcej
Święta są od tego żeby sobie dogadzać kulinarnie! Poniżej przepis na drożdżowe bułeczki - ładne, pyszne i zdrowotnie wzbogacone - dodaliśmy razowej mąki. Składniki na rozczyn: 1 litr mleka 1 łyżka Zobacz więcej