ciasto drożdżowe z orzechową

Przepyszny, pachnący jesienią przepis na ... CIASTO DROŻDŻOWE KAKAOWO-ORZECHOWE Składniki: ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki pszennej 5 dag drożdży mleko: 5 łyżek (do rozczynu) + 1/2 szklanki (do ciasta) Zobacz więcej
Gdy ostatnio naszła mnie nieodparta chęć na zjedzenie jakiegoś drożdżowego wypieku, postanowiłam wykorzystać do niej również mąkę orzechową i masło orzechowe. Efekt mojej pracy okazał się być bardzo Zobacz więcej
Zachwyca formą. I prostotą. Smakiem też nie ustępuje. Masło orzechowe pasuje chyba do wszystkiego. Słodziutkie, soczyste jabłko rozgrzewa. Oba otulone delikatnym ciastem drożdżowym. Czyżby doskonały Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze je przyrządzała w jesienne, chłodne dni. Cieplutkie, świeże bułeczki i szklanka gorącego kakao rozgrzewały bardziej niż najgrubsza kołdra. Zobacz więcej
... aromatyczna, przełożona nieprzyzwoicie orzechowym nadzieniem z rumem, które wprost rozpływa się w ustach. Potrzebujesz: na ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 12 g suchych drożdży lub 24 Zobacz więcej
Składniki 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka ciepłego, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego ALE-RAJ 40 g świeżych drożdży, 2 jajka, 70 g masło, szczypta soli. masło orzechowe Wykonanie Mleko Zobacz więcej
Niezwykle smaczne ciasto drożdżowe - bo z moimi ukochanymi truskawkami i pyszną orzechową kruszonką. Ciasto z olejem, wg tego przepisu-klik (upiekłam z połowy porcji). Na wierzchu truskawki posypane Zobacz więcej
Przyjaźni z drożdżami ciąg dalszy . Dziś poeksperymentowałam z wypiekiem , bo zrobiłam coś na wzór ciasta /chlebka drożdżowego podpatrzonego kiedyś uPam Moje jest nieco inne Jest jaglane,bo ostatnio Zobacz więcej
, taki deser będzie zdecydowanie lżejszy niż nasze ukochane pełnoziarniste wypieki. W dodatku jest mały,wykroimyz niegomaksymalnie pięć porcji, więc nie będzie wysychał i kusił. Ot, nasza ludzka Zobacz więcej
Sezon na rabarbar już się rozpoczął i szkoda byłoby go nie wykorzystać. Dodatkowo zostało nam jeszcze sporo orzechów włoskich. Dlatego też pojawił się pomysł na orzechowe ciasto drożdżowe. Pierwsze Zobacz więcej
To ciasto drożdżowe, które dłużej niż zwykłe zachowuje świeżość, jest bardzo lekkie i puszyste. By takie powstało, Japończycy używają do tego dwóch sztuczek. Sztuczka pierwsza - mleko w proszku. Nie Zobacz więcej
Tak jak w zeszłym roku dynia została ugotowana i przełożona do słoików, aby znaleźć zastosowanie w wypiekach bezglutenowych (przepis na dżem z dyni jest tutaj ). Tym razem jest to ciasto drożdżowe z Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe, to chyba jedno z moich najukochańszych wypieków, uważam, że żeby wyszło idealne, trzeba mu dać dużo ciepełka i miłości ;). W tedy wychodzi idealne, puszyste i mocno wyrośnięte. Zobacz więcej
Baza tego ciasta była sprawdzona wielokrotnie.. Zawsze się udaje. Nigdy nie korzystamy z innego przepisu, ten jest po prostu idealny! Ciasto zawsze wyrasta, jest rewelacyjne w smaku i przepięknie Zobacz więcej
na każdą okazję" (A. i P. Fedak) i zawiera co najmniej ciekawe propozycje. No i znalazłam tam przepis na ciasto drożdżowe z wiśniami - przepis trochę odstrasza, bo wyrabiając to ciasto trzeba czekać Zobacz więcej
Lubię eksperymenty kulinarne, ale czasem warto postawić na klasykę. Mam kilka starych książek kucharskich i chętnie do nich zaglądam. Ciasto, które dzisiaj Wam prezentuję pochodzi właśnie z jednej z Zobacz więcej
Składniki na ciasto: - 600 g mąki - 140 g cukru - 180 ml mleka - 150 g serka mascarpone - 30 g drożdży - 150 g stopionego masła - 2 jajka - 1/4 łyżeczki soli Składniki na kruszonkę: - 150 g mąki - 80 Zobacz więcej
Składniki na ciasto: - 400 g mąki - 16 g świeżych drożdży - 60 g roztopionego masła - 200 g puree z dyni - 140 g ciepłego mleka - 100 g cukru - 2 żółtka - 1/2 łyżeczki cynamonu - szczypta soli Zobacz więcej
i dużo, dużo masła orzechowego! Kaszka kukurydziana z pokruszonym czekoladowym ciastem drożdżowym, masłem orzechowym i domowym dżemem brzoskwiniowym. Zobacz więcej