ciasto drożdżowe z orzechową

{{headerMessage}}
Przepyszny, pachnący jesienią przepis na ... CIASTO DROŻDŻOWE KAKAOWO-ORZECHOWE Składniki: ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki pszennej 5 dag drożdży mleko: 5 łyżek (do rozczynu) + 1/2 szklanki (do ciasta) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gdy ostatnio naszła mnie nieodparta chęć na zjedzenie jakiegoś drożdżowego wypieku, postanowiłam wykorzystać do niej również mąkę orzechową i masło orzechowe. Efekt mojej pracy okazał się być bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zachwyca formą. I prostotą. Smakiem też nie ustępuje. Masło orzechowe pasuje chyba do wszystkiego. Słodziutkie, soczyste jabłko rozgrzewa. Oba otulone delikatnym ciastem drożdżowym. Czyżby doskonały Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze je przyrządzała w jesienne, chłodne dni. Cieplutkie, świeże bułeczki i szklanka gorącego kakao rozgrzewały bardziej niż najgrubsza kołdra. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
... aromatyczna, przełożona nieprzyzwoicie orzechowym nadzieniem z rumem, które wprost rozpływa się w ustach. Potrzebujesz: na ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 12 g suchych drożdży lub 24 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka ciepłego, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego ALE-RAJ 40 g świeżych drożdży, 2 jajka, 70 g masło, szczypta soli. masło orzechowe Wykonanie Mleko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niezwykle smaczne ciasto drożdżowe - bo z moimi ukochanymi truskawkami i pyszną orzechową kruszonką. Ciasto z olejem, wg tego przepisu-klik (upiekłam z połowy porcji). Na wierzchu truskawki posypane Zobacz więcej
{{headerMessage}}
masła orzechowego - łyżka mąki jaglanej Pogoda płata nam niezłe figle . Najpierw upały , teraz burze i ulewy. Ja na szczęście nie siedzę bezczynnie w domu , kultywuję moją przyjaźń z drożdżami ( dziś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, taki deser będzie zdecydowanie lżejszy niż nasze ukochane pełnoziarniste wypieki. W dodatku jest mały,wykroimyz niegomaksymalnie pięć porcji, więc nie będzie wysychał i kusił. Ot, nasza ludzka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sezon na rabarbar już się rozpoczął i szkoda byłoby go nie wykorzystać. Dodatkowo zostało nam jeszcze sporo orzechów włoskich. Dlatego też pojawił się pomysł na orzechowe ciasto drożdżowe. Pierwsze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To ciasto drożdżowe, które dłużej niż zwykłe zachowuje świeżość, jest bardzo lekkie i puszyste. By takie powstało, Japończycy używają do tego dwóch sztuczek. Sztuczka pierwsza - mleko w proszku. Nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak jak w zeszłym roku dynia została ugotowana i przełożona do słoików, aby znaleźć zastosowanie w wypiekach bezglutenowych (przepis na dżem z dyni jest tutaj ). Tym razem jest to ciasto drożdżowe z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto drożdżowe, to chyba jedno z moich najukochańszych wypieków, uważam, że żeby wyszło idealne, trzeba mu dać dużo ciepełka i miłości ;). W tedy wychodzi idealne, puszyste i mocno wyrośnięte. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Baza tego ciasta była sprawdzona wielokrotnie.. Zawsze się udaje. Nigdy nie korzystamy z innego przepisu, ten jest po prostu idealny! Ciasto zawsze wyrasta, jest rewelacyjne w smaku i przepięknie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na każdą okazję" (A. i P. Fedak) i zawiera co najmniej ciekawe propozycje. No i znalazłam tam przepis na ciasto drożdżowe z wiśniami - przepis trochę odstrasza, bo wyrabiając to ciasto trzeba czekać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubię eksperymenty kulinarne, ale czasem warto postawić na klasykę. Mam kilka starych książek kucharskich i chętnie do nich zaglądam. Ciasto, które dzisiaj Wam prezentuję pochodzi właśnie z jednej z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki na ciasto: - 600 g mąki - 140 g cukru - 180 ml mleka - 150 g serka mascarpone - 30 g drożdży - 150 g stopionego masła - 2 jajka - 1/4 łyżeczki soli Składniki na kruszonkę: - 150 g mąki - 80 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki na ciasto: - 400 g mąki - 16 g świeżych drożdży - 60 g roztopionego masła - 200 g puree z dyni - 140 g ciepłego mleka - 100 g cukru - 2 żółtka - 1/2 łyżeczki cynamonu - szczypta soli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i dużo, dużo masła orzechowego! Kaszka kukurydziana z pokruszonym czekoladowym ciastem drożdżowym, masłem orzechowym i domowym dżemem brzoskwiniowym. Zobacz więcej