Przepis na ciasto drożdżowe z porzeczkami

Porzeczek już na straganach nie ma, ale zapobiegawczo w tym roku zamroziłam ich spory zapas. I dobrze, bo ostatnio ciągle je wykorzystuję. A to do deseru, a to do wypieków. Jednym z ciast, które Zobacz więcej
Wszędzie słyszę o zbliżającej się jesieni, a ja nie mam jeszcze ochoty na jesień, na jej smaki i zapachy. Ja chcę by lato zostało z nami jak najdłużej. Może żyję jeszcze urlopem i tym Zobacz więcej
Puszyste ciasto drożdżowe z duża ilością owoców, kruszonki i lukru. Smaczne i prost w wykonaniu. Idelane na letnie piknikowanie. Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej kostki margaryny szklanki Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką Ciasto drożdżowe z kruszonką to letni klasyk ! Wzbogacone sezonowymiowocami, a jeśli są one kwaśne i przełamują słodycz kruszonki według mnie nie ma nic Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję pierwsze w tym roku ciasto z porzeczkami. Pulchne, rumiane ciasto drożdżowe z pyszną kruszonką i delikatnym kwaskowym nadzieniem porzeczkowym. Proste, szybkie, a takie przepyszne. Zobacz więcej
Tradycyjne ciasto drożdżowe z porzeczkami, ze słodką kruszonką, posypane cukrem pudrem, to najlepsza letnia klasyka. Ten porzeczkowy placek drożdżowy jest prosty w wykonaniu, wychodzi puszysty,wysoki Zobacz więcej
Klasyczne drożdżowe ciastoz owocami i dużą ilością słodkiej kruszonki. U mnie tym razem wersja z porzeczkami, ale polecam również z rabarbarem lub wiśniami. Składniki na tortownicę 26 cm: (w temp. Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla was dość nietypowe ciasto. Drożdżowe, ale nie takie zwyczajne. Do ciasta dodałam maślanki, dzięki czemu jest ono delikatne i długo zachowuje świeżość. Na wierzch ciasta Zobacz więcej
Lato w pełni i nie może podczas jego trwania u mnie w domu zabraknąć wypieków z sezonowymi owocami :-) Dzisiaj propozycja na ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką i agrestem. Kwaskowy smak owoców i Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką Puszyste, z kwaskową nutą czerwonej porzeczki i słodyczą lukru, a do tego z wierzchu chrupiące za sprawą kruszonki – czy może by coś lepszego? Składniki: 80g Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe z porzeczkami. Ostatnie smaki lata ;) Potrzebne składniki: 4 jaja, szczypta soli, cukier waniliowy, 1kg mąki, 1/2 kostki tłuszczu, 2 szklanki mleka, 10 dag drożdży, szklanka cukru, Zobacz więcej
Pamiętacie konfiturę z czerwonej porzeczki? Obiecałam Wam pyszne ciasto - spieszę więc dotrzymać słowa. Ciasto jest drożdżowe - mimo mojego lęku przez tym rodzajem ciasta. Jest moim pierwszym Zobacz więcej
Zbieranie porzeczek w dzieciństwie było dla nas prawdziwą zmorą. No bo jak tu zbierać, gdy koleżanki czekają, by poskakać w gumę albo bawić się w chowanego w polu kukurydzy. A duże wiadro wydawało się Zobacz więcej
Kolejne fantastyczne ciasto drożdżowe, które na stałe zagościło w mojej kuchni. Robiłam je już na kilka sposobów i zawsze wychodziło pyszne i pulchniutkie. Tym razem z porzeczkami. Mniam :-) Przepis Zobacz więcej
Ostatni tydzień spędziłam jedząc ciężko, smacznie i niezdrowo. Po kilku dniach miałam dosyć. Dlatego dziś ciasto drożdżowe z pełnoziarnistej mąki (w połowie). Nie jest tak puszyste i lekkie jak z Zobacz więcej
To ciasto zobaczyłam już dawno i zawsze mi tak jakoś schodziło że nie mogłam go upiec, czekało w kolejce na.....wino Monte Santi z którym smakuje wybornie. Nie znaczy to jednak że bez wina jest Zobacz więcej
Bardzo wierzę w to, że podczas gotowania oddajemy część siebie, część swojej energii. Warto więc myśleć o czymś przyjemnym i miłym i gotować z pasją. Zasada ta, a może i wiara w to nabiera Zobacz więcej
Przepis na puszyste ciasto drożdżowe to najczęściej kopa jajek, kobiałka masła i jeszcze tuzin żółtek - tak jak stało zapisane w brulionie mojej mamy i babci. Tymczasem upieczenie delikatnego, Zobacz więcej
Składniki: na 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Rozczyn: – 30 g drożdży świeżych –100 ml letniego mleka – 70 g mąki pszennej – 1 łyżka cukru Ciasto właściwe: – 430 g mąki pszennej – 100 g cukru – Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe to coś, co bardzo rzadko pojawiało się u mnie w domu. Oczywiście było to dawniej, teraz od czasu do czasu je piekę - tym razem stanęło na przepisie wywodzącym się z Finlandii. Zobacz więcej