ciasto drożdżowe z powidłami

Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z domowymi śliwkowymi powidłami. Inspirację znalazłam u mojej Siostry :). Składniki: Ciasto: 3 jajka 150 g masła (roztopionego i ostudzonego) 3/4 Zobacz więcej
Składniki: mąka tortowa 60 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, żółtka 5 sztuk "L", drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, sól - szczypta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Ciebie pełnoziarnistą drożdżówkę. Taką typowo babciną, puchatą, pachnącą wanilią, nadzianą dużą ilością domowych powideł. Pachnie domem i ma sobie niesamowitą moc odpędzania złych Zobacz więcej
Kuchnia Gochy
Kuchnia Gochy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Gochy
Kruche ciasto z powidłami

Kruche ciasto z powidłami 33

Kolejna szybka propozycja do kawy. Ja niestety póki muszę zadowolić się zapachem i widokiem tego ciasta gdyż muszę na jakiś czas odstawic nabiał. Ale odbiję sobie wszystko już niedługo Składniki: - Zobacz więcej
Dziś zapraszam serdecznie na smakowite rogaliki! :-) SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki śmietany - 1 dkg drożdży - 20 dkg margaryny do pieczenia - 1 jajko - 1 żółtko - 1 łyżka cukru - 1 Zobacz więcej
pada śnieg. ogromnymi płatami. szaleje wiatr. nie, żebym się garnęła na spacer. za to w kuchni tak ciepło i przytulnie. w piekarniku dynia piżmowa. wszędzie słodkawy, lekko przypieczony zapach. Zobacz więcej
Witajcie w Nowym Roku. Tamten przyniósł mi niezwykłą niespodziankę a ten, mam przeczucie, że będzie cudowny. Ciasto wyglądowo prezentuje się tak sobie, ot zwykły murzynek. Jednak dodanie powideł Zobacz więcej
Pyszne ciasto, które może zastąpić świąteczną babkę. Nie każdy babki lubi, bo te są dość suche. Moje ciasto czekoladowe jest bardzo wilgotne, puszyste, mimo tak małej ilości kakao - bardzo Zobacz więcej
Całkiem niedawno, podczas robienia porządków w domu natknęłam się na książkę kucharską, do której nie zaglądałam już ładnych parę lat, znalazłam kilka bardzo fajnych przepisów, m.in. na haratańca s. Zobacz więcej
Przyznam, że nie jestem wielką miłośniczką klasycznych makowców. Choćby masa była najdelikatniejsza, mało słodka, to dla mnie jest to zawsze mocno zapychający wypiek. Przygotowuje go więc w trochę Zobacz więcej
Składniki na ciasto: - 370 g mąki - 100 g cukru - 90 g roztopionego masła - 80 ml ciepłego mleka - 120 ml śmietanki 36% - 3 żółtka - 22 g świeżych drożdży - szczypta soli Dodatkowo: - powidła śliwkowe Zobacz więcej
Coś dla leniwych i zapominalskich :) Nie każdy pamięta 2 miesiące przed świętami o nastawieniu piernika staropolskiego. Nie każdemu chce się piec skomplikowane, przekładane ciasta, czy kręcić Zobacz więcej
Co myślicie o postawieniu na świątecznym stole ciasta marchewkowego? Takiego wypasionego, z orzechami i rodzynkami, przełożonego powidłami śliwkowymi, bardzo aromatycznego i o lekko korzennym smaku? Zobacz więcej
Tym razem padło na drożdżówkę z powidłami śliwkowymi i migdałami. Wilgotna, pachnąca jesienią. Dla mnie idealna, choć muszę przyznać, że mam ogromną słabość do zapachu i smaku ciasta drożdżowego, więc Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ShabbyEat
Ciasto drożdżowe z powidłami

Ciasto drożdżowe z powidłami 928

Nic w domu tak pięknie nie pachnie jak ciasto drożdżowe w piekarniku. Takie zapachy przywołują wspomnienia świąt, rodzinnych uroczystości lub innych wyjątkowych wydarzeń, a Wielkanoc już tuż tuż, więc Zobacz więcej
Dziś zapraszam po przepis na smacznie drożdżowe ślimaczki, u mnie z powidłami węgierkowymi ale tak naprawdę możecie je posmarować tym na co macie ochotę, np. dżemem truskawkowym, marmoladą czy masłem Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 500 g ciasta kruchego 200 ml powideł śliwkowych domowych 50 g mieszanki studenckiej HELIO 1 łyżeczka cukru trzcinoweg PRZYGOTOWANIE: Foremkę do tatry wykładam papierem do pieczenia. Zobacz więcej
To już naprawdę ostatnie ciasto z dynią. Tym razem już bardziej świąteczne. Czekoladowe ciasto dyniowe z przyprawą do piernika, przełożone powidłami śliwkowymi i oblane najlepszą polewą Zobacz więcej
Klasyczna drożdżówka wykonana tak, aby warstwy ciasta przeplatały się z warstwami powideł. Pięknie pachnie i doskonale smakuje. Myślę, że domowe drożdżowe wypieki nie wymagają zbyt wiele reklamy :) Zobacz więcej
Prawdziwe ciasto drożdżowe lubię od zawsze. Prawdziwe to takie, które jest odpowiednio wilgotne. I pachnie masłem. I po naciśnięciu wnętrza ugina się i wraca w to samo miejsce. Nie da się go porównać Zobacz więcej