ciasto drożdżowe z rodzynkami i cynamonem

Składniki: drożdże świeże 10 dag, mleko ciepłe 1,1/4 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 70 dag, jajka 4 sztuki, sól - szczypta, margaryna 10 dag, aromat waniliowy 1 łyżeczka, twaróg 35 dag, Zobacz więcej
Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 50 dag, żółtka 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, masło 10 dag, sól - szczypta, mleko ciepłe 1,5 szklanki, aromat rumowy 5 kropli, Zobacz więcej
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem i rodzynkami Zimę mamy srogą w tym roku. Srogą oczywiście jak na ciepły Izmir. Dziś w nocy spadł snieg utrzymał się do południa ale cośmy się nahasali na sniegu to Zobacz więcej
Za oknem -20 stopni, takiej temperatury nie było u nas chyba kilka dobrych lat. Pamiętam jak wybrałam się kiedyś z moją mamą na weekend do Zakopanego. Było to w okolicy 6 grudnia. Wstałyśmy w sobotę Zobacz więcej
Struan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września - Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny zwyczaj. Każda rodzina Zobacz więcej
Tym razem w majowej Piekarni Amber pieczemy chleb wypatrzony przez Anię na blogu Marcina. Struan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany po żniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 Zobacz więcej
Składniki i przygotowanie: Ciasto: 510 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru 50 g masła 180 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 jajko 2 żółtka 1/2 op cukru z prawdziwa wanilią 1 łyżeczka soku z limonki Zobacz więcej
Pyszne racuszki. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać sól, cukier i mąkę. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiać mąkę, Zobacz więcej
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką uwielbiam to ciasto, a jeszcze nie tak dawno wydawało mi się takie trudne w przygotowaniu. Nie lubiłam czekać aż wyrośnie, teraz przygotowanie tego ciasta sprawia mi Zobacz więcej
Dla Babci i Dziadka drożdżowa babka. Z soczystymijabłkamii słodkimi bakaliami. Bo to, co od serca jest upieczone i ukochanym dziadkom zostanie wręczone, sprawi wiele radości z słodkiej przyjemności, Zobacz więcej
Nie spodziewam się medalu dla "Matki roku". Czasem cierpliwość mi się kończy za szybko, często o poranku zamiast tryskać energią jak moje dziecię, owijam się kołdrą w szczelny kokon i jestem głucha na Zobacz więcej
Dzisiaj w Warszawie spadł pierwszy tej jesieni śnieg. Zbliża się zima. A jak na zewnątrz temperatura spada, to rośnie ochota na aromatyczne, korzenne potrawy. Dlatego też przygotowałam przepis na Zobacz więcej
Cześć Kochani ... od kilku dni stałam się posiadaczką wolnowaru i już to urządzenie przypadło mi do gustu.To wspaniały wynalazek, który sam gotuje za, a Ty spokojnie możesz zająć się innymi rzeczami Zobacz więcej
Mój kolega z pracy wiele razy przynosił na drugie śniadaniedrożdżowe ciasto z kruszonką, było wyjątkowe, w kwestiismaku ale i konsystencji. Gdy opowiadał o nim używał określenia"topielec". Nie piekłam Zobacz więcej
Takie rogaliki są bardzo pyszne. Niezwykle mięciutkie i pachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Do upieczenia tych pysznych Zobacz więcej
Bułki drożdżowe z tego przepisu są puszyste, miękkie i aromatyczne. Ciasto na bułki dla wygody wyrabiam w automacie, ale oczywiście równie dobrze można je zagnieść ręcznie. Czytaj dalej » Zobacz więcej
Przepyszne i bardzo aromatyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem puree dyniowego i słodkiego nadzienia cynamonowego. Wierzch pokryty dużą ilością kruszonki. Idealne ciasto na chłodne, jesienne wieczory. Zobacz więcej
Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera z wiaderka 100 g rodzynek 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko+ jedno żółtko 2 łyżki mleka Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser Zobacz więcej
Ciasto na babeczki jest proste wręcz banalne, a po upieczeniu jak dla mnie idealne. Składniki tylko miksujemy, rodzynki dodajemy, ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia Zobacz więcej
Ciasto do odrywania urzekło mnie od pierwszego wejrzenia, chociaż nie jestem wielką fanką drożdżowego. Inspirację znalazłam tu.Ale oczywiście musiałam dokonać modyfikacji, m.in. dodałam rodzynki, Zobacz więcej