Przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami i cynamonem

Ciasto do odrywania urzekło mnie od pierwszego wejrzenia, chociaż nie jestem wielką fanką drożdżowego. Inspirację znalazłam tu.Ale oczywiście musiałam dokonać modyfikacji, m.in. dodałam rodzynki, Zobacz więcej
To było jakieś dwa tygodnie przed Wielkanocą. Niedziela 7:30. Wstałam (nie bez trudu…) i pomaszerowałam do kuchni. Zrobiłam drożdżowy zaczyn, a po chwili zagniotłam ciasto na słodkie bułeczki. O 8:00 Zobacz więcej
Poniedziałkowe późne popołudnie. W lodówce zostały jeszcze drożdże, które zasiliły ostatni placek drożdżowy z owocami jagodowymi. Jako, że nie mam w zwyczaju marnować żywności postanowiłem wykorzystać Zobacz więcej
Poniedziałkowe późne popołudnie. W lodówce zostały jeszcze drożdże, które zasiliły ostatni placek drożdżowy z owocami jagodowymi. Jako, że nie mam w zwyczaju marnować żywności postanowiłem wykorzystać Zobacz więcej
Taka drożdżówka nie wymagała zbyt dużo wysiłku, dlatego idealnie nadawała się do upieczenia w czasie pakowania na majówkę. Wszystko oczywiście w ostatniej chwili. Mimo że jej przygotowanie nie było Zobacz więcej
Czyli tak zwane chelsea buns. Dość historyczne ślimaczki, bo pochodzą z Chelsea z XVIIIw. Mi kojarzą się z latami młodości, kiedy to w kawiarniach Tchibo w Niemczech, można było kupić podobne ślimaki Zobacz więcej
Cynamonowe ciasto drożdżowe z różą i rodzynkami. - Samar KhanaferBlog prywatny Samar Khanafer o mnie o blogu kontakt i współpraca Pełen zachwyt Podróże małe i duże Przez żołądek do serca Na widelcu Zobacz więcej
Przepyszne bułeczki drożdżowe, przygotowałam je dla męża na śniadanie noworoczne, hmmm były pyszne. Cynamon z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek nasączonych w syropie różanym cóż chcieć więcej? Zobacz więcej
Mój pierwszy wypiek z drożdży instant. Z drżeniem stałam przy piekarniku ale wszystko się udało, ciasto wyrosło i smakowało. Ja jednak z przekory chyba nadal chętniej sięgam po drożdże w kostce, tak Zobacz więcej
Za oknem -20 stopni, takiej temperatury nie było u nas chyba kilka dobrych lat. Pamiętam jak wybrałam się kiedyś z moją mamą na weekend do Zakopanego. Było to w okolicy 6 grudnia. Wstałyśmy w sobotę Zobacz więcej
Znaleziony i internecie przepis świetnie się do tego nadawał. Trochę mieszania, trochę wyrabiania, odrobina rodzynek, cynamonu i ... Do piekarnika! Po półgodzinnym pieczeniu w kuchni aromat świeżego Zobacz więcej
Ciasto do odrywania to ostatnio moja wielka miłość. Jedno już było: Ciasto drożdżowe z jabłkami, orzechami, cynamonem, a teraz kolejne – oczywiście z dodatkami: rodzynkami, cynamonem i limonkowym Zobacz więcej
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem i rodzynkami Zimę mamy srogą w tym roku. Srogą oczywiście jak na ciepły Izmir. Dziś w nocy spadł snieg utrzymał się do południa ale cośmy się nahasali na sniegu to Zobacz więcej
- Rogale maślane, rogaliki z powidłami, bułki "ślimaczki " z rodzynkami i brązowym cukrem czy zwykłe drożdżowe? - zapytałam, patrząc na wyrobione przez robota ciasto. - Drożdżowe z rodzynkami! - Zobacz więcej
Pisząc ten post czuję zapach cynamonu...Drożdże jakoś lubią mi płatać figle,poza tym jednym zawijańcem,który zawsze się udaje.Zanim opuściłam rodzinne gniazdko,często piekłam z tego przepisu Zobacz więcej
Co jest Waszym "smakiem z dzieciństwa"?!? Co smakowało Wam u babci najbardziej?!? Ja ten smak kojarzę w szczególności z ciastemdrożdżowym. Kiedy byłam małą dziewczynką, stałam obok mojej babci i Zobacz więcej
Moim ostatnim sernikiem na cynamonowym spodzie podzieliłam się z koleżanką. I właśnie ona przypomniała mi, że cynamon to jest to. I nie musi być tylko w cieście z jabłkami czy też we wspomnianym Zobacz więcej
Nie ma piękniejszego zapachu od ciasta drożdżowego... a jeśli dodamy do niego jabłka i cynamon to już jest bajka... Pyszne, mięciuteńkie, pachnące. W bardzo podobny sposób robiłam już ciasto drożdżowe Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe jest wypiekiem, na który chyba najczęściej mam ochotę. Nie ma nic lepszego do południowej kawy czy do kieliszka wina i filmu niż właśnie świeże, puszyste i jeszcze ciepłe ciasto Zobacz więcej
Jedno z moich ulubionych drożdżowych ciast, robię je z pamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie Zobacz więcej