ciasto drożdżowe z zakalcem

{{headerMessage}}
Podczas sezonu truskawkowego w moim domu nie mogłoby zabraknąć ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką. Puszyste, delikatne i wilgotne w środku ciasto zachęca nie tylko smakiem, ale także Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Bajaderki

Bajaderki 291

0
{{headerMessage}}
Jeśli zostały wam po świętach obsuszone już ciasta proponuję przygotować z nich bajaderki. Są również fajnym sposobem na recycling ciasta, które nie do końca nam się udało (ma np. mały zakalec lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Co zrobić z niechcianym ciastem? Nie zjedli babeczek? Drożdżowe zostało i nikt już nie ma ochoty po nie sięgnąć? A może z piekarnika wyszedł zakalec? Nie szkodzi, jest na to rada... Bajaderki to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
" Ciasto drożdżowe. Jednym nie sprawia problemu, zawsze wychodzi i łaskocze podniebieniem swoim smakiem. Drugim sprawia kłopoty, zmieniając się w zakalce. Oto parę wskazówek, które pomogą wyrosnąć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zakalec na palec, ja lubię na dwa jakiś taki żarcik utkwił mi z pieczenia ciasta w domu. a przypomniał się, bo miałam straszną ochotę na ciepłe ciasto drożdżowe i nie mogłam się doczekać końca Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Drożdżowe ciasto o niesamowitym aromacie z lekką goryczką prosto po upieczeniu. Nie jest glumiastym bananowcem. Ostrożnie słodkie. Składniki: 400 g mąki pszennej 500 użyłam z Młyna Wilkanowo 3 bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Te pyszne bułki z jagodami to bardzo spontaniczny wypiek. Po prostu naszło mnie nas na coś słodkiego więc zagniotłam drożdżowe ciasto a że miałam akurat trochę jagód to wylądowały w środku. Na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia. Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: - 3 szklanki mąki pszennej z lekką górką - 20 g drożdży ( świeżych) - 3/4 szklanki mleka - 1/4 szklanki wody - 1/4 - 1/2 szklanki cukru ( wedle uznania) - 2 jaja - 100 g rozpuszczonego masła - 800 g Zobacz więcej
natusiowa
natusiowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
natusiowawkuchni
Chlebek watykański

Chlebek watykański 188

1
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu dostałam od siostry zakwas/zaczyn na ciasto, a właściwie chleb(ek). Postępowałam wg zaleceń, ale codziennie przerażała mnie wizja zakalca (codziennie dosypywałam kolejne składniki i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: około 0,5 kg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję), 3 jaja, 1 szkl. mleka, 5 dkg drożdży, 0,5 szkl. cukru, 3 łyżki oleju, rabarbar lub inne owoce wg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto drożdżowe robiłam już wiele razy, ale zawsze z jednego przepis. Takiego rodzinnego, które sprawdzało się przez wiele lat. Ostatnio jednak postanowiłam to zmienić i zrobić coś zupełnie innego, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szczegóły Kategoria: Na słodko Opublikowano: poniedziałek, 24, czerwiec 2013 14:17 Lato w pełni, truskawkowy wysyp. Korzystamy póki można! Truskawkowe szaleństwo ogarnęło nas.... dziś mega proste, Zobacz więcej
Madzialena
Madzialena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Drobinki Smaków
Z dziurką.

Z dziurką. 120

0
{{headerMessage}}
Drożdżowe. Jedno z moich ulubionych ciast. Przeglądając Wasze blogi doszłam do wniosku, iż jestem chyba jedną z nielicznych osób nie obawiających się tego rodzaju wypieku. Ciasto drożdżowe to dla mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przypominał mi odrobinę Bananowo-nektarynkowe ciasto z migdałami. Miało podobną konsystencję i lepkość. I ta słodycz, uzyskana z owoców a nie z szklanek cukru. Bananowy drożdżowy chleb: (składniki Zobacz więcej
Venidle
Venidle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Venidle
Pumpernikiel

Pumpernikiel 178

0
{{headerMessage}}
ciasto. Na końcu sól – nie powinna mieć za bardzo styczności z drożdżami przed wymieszaniem ciasta, ponieważ hamuje ich rozmnażanie. Zagniatamy gładkie ciasto. Formę (najlepiej niedużą keksówkę) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka przyprawy do chleba włoskiego szklanka otrębów pszennych pół szklanki sezamu Wykonanie: Do zakwasu wsypujemy mąki, wlewamy wodę, i dodajemy Zobacz więcej
Kempek
Kempek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wiem co zjem...!
Drożdżówka topiona

Drożdżówka topiona 283

1
{{headerMessage}}
Ciasto drożdżowe jest znane każdemu, najczęściej w standardowej postaci czyli to, gdziepo wyrobieniu zostawia się je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Poniższe jest innei dlatego mnie zainteresowało. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przed samą Wielkanocą przedstawiam Wam moją ulubioną, niesamowicie pachnącą i przepyszną babę drożdżową. Przepis nie należy do skomplikowanych - bab drożdżowych wbrew pozorom nie należy się bać w Zobacz więcej