Przepis na ciasto dyplomaty

Jest wiosna roku 1683. Na prośbę cesarza Leopolda I do stolicy Austrii przybywa król Polski Jan III Sobieski. Wrogie wojska wielkiego wezyra Kara Mustafy zaczęły właśnie oblegać Wiedeń; ostatnią deską Zobacz więcej
Mówisz Kuchnia Polska, myślisz... no właśnie - jakie jest Twoje pierwsze skojarzenie? Współczesna kuchnia ulega, jak każda dziedzina życia - transformacji, unowocześnieniu. Nasza rodzima kuchnia Zobacz więcej
zacisze kuchenne
zacisze kuchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zacisze kuchenne
Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow 1682

Potrawa kuchni rosyjskiej znana na całym świecie, początki sięgają XIX wieku. Nazwa pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, dyplomaty rosyjskiego. Potrawę miał wykonać po raz pierwszy jego Zobacz więcej
feliks
feliks Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegańskie Wesele
Soja Stroganow

Soja Stroganow 313

Pierwszy człon nazwy pochodzi z języka francuskiego i oznacza źródło pochodzenia głównego składnika. Zgodnie ze źródłem wielu doktoratów, drugi człon pochodzi od rosyjskiego dyplomaty. Cokolwiek Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Tort węgierski Esterhazy

Tort węgierski Esterhazy 134

Tort Esterhazy - tort węgierski złożony z cieniutkich blatów bezowo-migdałowych przełożonych kremem maślano-budyniowy. Wierzch tortu pokrywa biały lukier z czekoladowym wzorkiem. To brzmi pysznie i Zobacz więcej
gosiaa_9
gosiaa_9 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje ekspresje kulinarne
Ciasto Dyplomaty

Ciasto Dyplomaty 769

Bardzo spodobał mi się ten przekładaniec. Ciasto francuskie, waniliowy krem i biszkopt...nie mogłam się oprzeć i musiałam je zrobić! Ciasto jest przepyszne! masa delikatna, nie za słodka..biszkopt Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milion Smaków
Klasyczny Boeuf Stroganow

Klasyczny Boeuf Stroganow 1885

To znane większości z nas danie pochodzi aż z 1815 kiedy to zostało pierwszy raz ugotowane przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cesarza Aleksandra I. Potrawa zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
croissanty

croissanty 140

Croissant według źródła to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zobacz więcej
Na świąteczny obiad podaję z reguły coś, czego nie gotuję zbyt często. Do takich potraw należy właśnie boeuf Stroganow. Potrawa ta została wymyślona w XIX wieku przez francuskiego kucharza Zobacz więcej
Na świąteczny obiad podaję z reguły coś, czego nie gotuję zbyt często. Do takich potraw należy właśnie boeuf Stroganow. Potrawa ta została wymyślona w XIX wieku przez francuskiego kucharza Zobacz więcej
Kuchnia francuska jest bardzo bogata. Każdy region słynie z innych potraw, win i deserów. Jednym z popularniejszych dań jest quiche – rodzaj placka z nadzieniem z jajek, mleka (lub kwaśnej śmietany), Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow 18178

Lubicie Strogonowa? Ja uwielbiam :) Nazwa tej potrawy pochodzi z połączenia słów boeuf (franc) "wołowina" oraz nazwiskarosyjskiego dyplomaty hrabiego Pawła Strogonowa. Dzisiejsza propozycja to moja Zobacz więcej
Lubię kręcić się po świecie, tym dalszym i tym bliższym. Bardzo ubolewam, że nie podróżuję tyle ile bym chciała, a ostatnio wręcz za często grzeję tyłek w domu. Szczególnie upodobałam sobie rejony, Zobacz więcej
Chrupiący rogalik popity aromatyczną kawą… Smakiem słynnego francuskiego śniadania raczą się tysiące smakoszy na całym świecie. Tradycyjny powinien być bez nadzienia, jednak piekarnie od dawna Zobacz więcej
Mając ostatnio ciut więcej wolnego czasu postanowiłam upiec chleb, przy którym jest więcej pracy, czyli chleb kilka razy składany. W czasie pieczenia unosi się niesamowity zapach, jak to przy Zobacz więcej
Croissant (wg. Wikipedii) – pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zobacz więcej
Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow 7999

Na rozpoczęcie akcji Kuchni rosyjskiej przygotowaliśmy arcyrosyjskie danie - Boeuf Strogonow. Ten wspaniały gulasz miał zostać przygotowany po raz pierwszy w 1815 r. przez nadwornego kucharza cara Zobacz więcej
Dietetyczne Ciasto Jogurtowe z Brzoskwiniami w 15 min. - Film HD Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym Zobacz więcej
Cooking??Cooking!!
Cooking??Cooking!! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cooking?? Cooking!!
Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow 2402

Nazwa tej prostej, ale sycącej, gęstej zupy pochodzi od nazwiska Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Podobno po raz pierwszy przyrządzono tę zupę na dworze cesarza Zobacz więcej
urszula_d73
urszula_d73 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodka Pasja
Ciasto Dyplomaty

Ciasto Dyplomaty 1410

Klasyczne włoskie ciasto, którego podstawą jest cieniutkie, karmelizowane ciasto francuskie przełożone waniliowym kremem chantilly. Środek to pyszny, wilgotny biszkopt, nasączony rumowym ponczem, Zobacz więcej