ciasto dziwak

smakikuchenne
smakikuchenne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
O kuchni z uczuciem
Ciasto Dziwak

Ciasto Dziwak 292

4
Dziwak- śmieszna nazwa, ale ciasto rewelacja. Uzbierało mi się trochę przepisów na ciasta do opublikowania. Pomalutku będę je Wam pokazywać, może skorzystacie z przepisu i upieczecie na święta lub w Zobacz więcej
Dziś kolejne równie pyszne ciasto w bardziej uproszczonej wersji. Ta oryginalna wersja jest ładniejsza i bardziej wyrazista smakowo. Z braku niektórych składników powstała oszukana wersja. Ciasto: 4 Zobacz więcej
składniki na ciasto kruche: 600 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Mąkę i proszek do Zobacz więcej
Do kolejnych świąt został jeszcze ponad miesiąc, ale być może niektórzy z Was planują nieco wcześniej organizację i plan wielkanocnych wypieków, stąd też już dziś prezentuję kolejne ciasto wypróbowane Zobacz więcej
Zbliża się Wigilia, zbliżają się święta. Stół będzie się uginał od smakołyków. Od karpia zaczynając, na pierogach i ciastach kończąc. Ty właśnie zaczęłaś się odchudzać, lub jesteś w trakcie z bardzo Zobacz więcej
mnie Bieluch) łyżka cukru waniliowego --//-- --//-- brzozowego jajko 2 łyżki many łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki sody Sos: kg truskawek 1 - 2 łyżki miodu Wszystkie składniki na packi Zobacz więcej
Karolina
Karolina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zmysły w kuchni
Sconesy najlepsze

Sconesy najlepsze 236

0
się, czy kiedykolwiek sięgnę po inny przepis. Sekretem jest maślanka (środki spulchniające reagują w kwaśnym środowisku) i bardzo krótkie wyrabianie ciasta. A w zasadzie - jego niewyrabianie. Zobacz więcej
lena88
lena88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rhubarb Baby
Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami 59

0
Zaczął się wrzesień i mój osobisty śliwkowy sezon. Jestem dziwakiem, ale świeże śliwki nie robią na mnie większego wrażenia. Nawet nie tyle nie robią wrażenia, co ich nie lubię. Oczywiście dotyczy to Zobacz więcej
/Vintage cooking to mój cykl poświęcony recepturom znalezionym w starych książkach kucharskich, nagryzionych zębem czasu zeszytach z przepisami i pożółkłych wycinkach z gazet./ Mazurki to moje Zobacz więcej
Zawsze najtrudniejsze wydaje nam się nieznane. Wegetarianizm powoli staje się coraz mniej piętnowany. Być może społeczeństwo nie rozumie, ale toleruje tych "dziwaków", którzy na pewno kiedyś się Zobacz więcej
Dzisiaj nadrabiam zaległości i dzielę się z Wami przepisem na ciasto, którego wiele osób za ciasto nie uważa ;) Każdy kto jest wielbicielem słodyczy i ciast, dziwi się jak można przygotować ciasto z Zobacz więcej
misce dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki - masa będzie mocno wilgotna. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia z łyżki ciasta formować okrągłe i grube na ok. pół centymetra ciastka. Zobacz więcej
Upieczone i zjedzone. Było pyszne i na pewno upiekę jeszcze nie raz. Piekłam już sporo ciast z przepisów s. Anastazji i nigdy się nie zawiodłam. Zawsze smaczne i zawsze się udają. Czasami zmieniam coś Zobacz więcej
Zawsze uwielbiałam mak, a makowiec to moje ulubione polskie ciasto. Odkąd wyprowadziłam się z Polski prawie nie jem deserów z makiem, bo za bardzo nie mam gdzie. Amerykanie generalnie nie używają go Zobacz więcej
. Ktoś może nazwać optymistę nieracjonalnym dziwakiem, ale wtedy wiem, że człowiek, który tak myśli nie zapoznał się z prawdziwą sztuką cieszenia się życiem, bo tak, jej też trzeba się nauczyć. Chyba Zobacz więcej
nowezsie
nowezsie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co ja pieke
Rafaello

Rafaello 313

2
Wszystkim znane i przez wszystkich lubiane ciasto bez pieczenia. Według mnie smakuje identycznie jak tytułowe pralinki.( bo czym tak właściwie rafaello jest?). To ciasto nie może się nie udać. Jet bez Zobacz więcej
Wam się na stałe zmienić sposobu odżywiania, za bardzo lubicie "frytki i batony", * wstaniecie lewą nogą i świat wyda Wam się okropny, * koleżanki w pracy będą na Was patrzyły jak na dziwaka bo Zobacz więcej
z drugiej nie chciałam zostać odebrana jako dziwak, który przy świątecznym stole nic nie je. Mój organizm dopiero przyzwyczajał się do zmienionego sposobu odżywiania i zwiększonej aktywności Zobacz więcej
nagrzewamy jeszcze przed przygotowaniem ciasta. Biszkopt powinien być włożony do piekarnika od razu po delikatnym przelaniu ciasta do formy. To piekarnik "czeka" na ciasto, a nie odwrotnie. 8. Formę Zobacz więcej
się, kupując zbożowe wypieki, czy jest jakaś alternatywa. Zdrowomaniacy wynaleźli mąki z kasz, czy z ryżu, ale poza osobami powszechnie uważanymi za dietetycznych dziwaków nikt z nich nie korzysta. Zobacz więcej