ciasto filo ze szpinakiem

Zapraszam na chrupiące sakiewki z pysznym nadzieniem szpinakowym. Składniki: 300 g ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl oleju rzepakowego 125 g Zobacz więcej
Ciasto filo? Jest to pewien rodzaj ciasta z bardzo cieniutkimi (jak papier) arkuszami. Po upieczeniu natomiast jest ono bardzo chrupiące i zarumienione. Robi się z niego między innymi bardzo słodki Zobacz więcej
Witajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz Zobacz więcej
Dziś kolejne ciastka z ciasta filo. Nadzienie daktylowe jest o tyle ciekawe, że nie trzeba dodawać do niego dodatkowo cukru - daktyle są na tyle słodkie, że wystarczą, by uzyskać całkiem smaczny Zobacz więcej
Wprawdzie spanakopita jest tylko ze szpinakiem. Jednak dodatek botwinki, moim zdaniem, bardzo tupasował. Zostałam obdarowana pełną siatką działkowej botwinki i coś trzeba było z nią robić;-) Czekałam Zobacz więcej
Gdy zobaczyłam ten przepis na ciasto filo z masą migdałową i truskawkami, pomyślałam, że muszę go wypróbować. Identyczną masę migdałową wykorzystałam już kiedyś w cieście galette des rois Zobacz więcej
Przepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z Zobacz więcej
Składniki ( 24szt.): 80-100g roztopionego masła 1 łyżka oleju np. rzepakowego 8 arkuszy ciasta filo 1 szklanka orzechów np. włoskich szklanki niesolonych pistacji ( dałam mix włoskich i laskowych) Zobacz więcej
Pierożki samosa z ciasta filo : Nerdy Cookin' Nerdy cookin’ Nerdy walkin’ Nerdy thinkin’ Kuchnia Gdańska Wszystkie wpisy O mnie / współpraca Pierożki samosa z ciasta filo Nerdy, 12 marca 2017 Pierwszy Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Ciasto Filo ze szpinakiem

Ciasto Filo ze szpinakiem 1168

Dziś pochwalę się moim wytworem z ciasta filo a jest nim wersja szpinakowo twarogowa za sprawą firmy wiemcojem.pl, która dostarczyła mi produkty lokalne takie jak szpinak- z pierwszej ręki od rolnika, Zobacz więcej
Filo (lub fyllo, z gr.φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Filo i szpinak

Filo i szpinak 46

Danie, które uwielbiamy my i uwielbiają moje dzieciaki. Tak samo smaczne zaraz po przygotowaniu jak i po podgrzaniu, czyli kolejna propozycja na smakołyk do pracy czy do odgrzania przez nastolatki po Zobacz więcej
Ciasto filo to jedno z ciast, z którymi nie warto męczyć się w domu. Przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo trudne i pracochłonne. Jego gotowa, sklepowa wersja jest naprawdę bardzo dobra. Zobacz więcej
Szukasz prostego dania, które wygląda i smakuje wykwintnie? Nic prostszego! Ciasto filo Pstrąg Szpinak Czosnek Masło Cytryna Sól Pieprz Szpinak podsmażamy na patelni na maśle razem z czosnkiem. Jeśli Zobacz więcej
smalinska
smalinska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
qchennie.blox.pl
Ciasto filo ze szpinakiem czyli

Ciasto filo ze szpinakiem czyli 431

Ciasto filo kusiło mnie od dawna. Znałam je tylko w słodkiej odsłonie, choć sama jeszcze nie zmierzyłam się z baklawą. Pomyślałam, że to takie oczywiste i że trzeba zacząć od czegoś innego. Na blogu Zobacz więcej
Codzienność bywa trudna i męcząca. Czasem jesteśmy tak zmęczeni, że nie chce się nawet wyjść do knajpy. W takie dni lubię zaszyć się w kuchni i przygotować coś prostego, pysznego i efektownego na Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
szarlotka z ciasta filo

szarlotka z ciasta filo 2818

Jabłka karmelizowane na maśle z dodatkiem cukru, wanilii i cynamonu, pieczone z dodatkiem ciasteczek amarettini, a wszystko to otulone w maślane, chrupkie ciasto filo. Ciasto doskonale smakuje na Zobacz więcej
Składniki dla 4 osób: • opakowanie ciasta filo • 250 g masła Farsz • 2 filety zkaczki • kilka łyżek mrożonej włoszczyzny • ząbek czosnku • 1 gałązka rozmarynu • natka pietruszki • świeży tymianek • Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Ciasto filo

Ciasto filo 5404

Praca z ciastem filo nie jest tak trudna, ale na pewno wymaga troszkę więcej czasu i cierpliwości. Zanim się je odpakuję trzeba przygotować sobie miejsce pracy. Musicie więc mieć gotowy farsz, Zobacz więcej
Kolejna odsłona wypieków z użyciem ciasta filo, niezwykle uniwersalnego i prostego w przygotowaniu. Jego cienkie warstwy smaruje się stopionym masłem/oliwą i układa jeden na drugim. Nadziewa wg. Zobacz więcej