Przepis na ciasto francuskie

Tani Talerz
Tani Talerz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tani Talerz
Ciasto francuskie z patelni

Ciasto francuskie z patelni 1934

Na początku był chaos... potem ktoś wymyślił patelnię. Dzięki niej i my przez chwilę mogłyśmy poczuć, że mamy piekarnik:) SKŁADNIKI: 1 ciasto francuskie sól czosnkowa ostra (lub łagodna) papryka Zobacz więcej
Składniki: 1. Mięso mielone wieprzowo-wołowe 2. Żółty ser 3. Sos słodko-kwaśny z ananasem 4. Oliwa z oliwek 5. Ciasto francuskie 6. Jajo kurze 7. Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano, 8. Cebula 9. Zobacz więcej
Kolejny banalny i świetny przepis na ciasto francuskie na słodko, tym razem z brzoskwiniami. Te podłużne tarty wyglądają bardzo elegancko, a przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut. CIASTO Zobacz więcej
gzik_i_pyry
gzik_i_pyry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gzik i pyry
Ciasto francuskie ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami 1888

Pierwsze w tym roku ciasto ze śliwkami zapowiada zbliżającą się drobnymi krokami jesień. Ulotne lato jakby przysnęło, przegrało z chłodnymi porankami i szybko zapadającym już zmierzchem. Nie wiem czy Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milion Smaków
Ciasto francuskie z dżemem

Ciasto francuskie z dżemem 1897

Jeśli macie w domu gotowe ciasto francuskie w lodówce możecie szybko przygotować pyszne ciastka ze swoim dowolnym dżemem.Wystarczy 25 minut aby przygotować pyszny deser lub przekąskę, a prostota tego Zobacz więcej
Ciasto francuskie z polędwiczką Tym razem wytrawnie - polędwiczka z kminkiem w cieście francuskim. Kminek jest bardzo ważny - on nadaje smak. Ciasto powoduje, że polędwiczka jest soczysta i ciekawie Zobacz więcej
kuchareczka17
kuchareczka17 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy na pyszne życie
Ciasto francuskie

Ciasto francuskie 1487

Ciasto francuskie | Przepisy na pyszne życie Dania, desery, napoje, słodkości! Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom Cześć:) « Surówka z kapusty białej pierogi z bobem » Ciasto francuskie Hej:) Spora Zobacz więcej
anytsujx
anytsujx Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje ciacho
Ciasto francuskie

Ciasto francuskie 2320

Mrożone ciasto francuskie można kupić prawie w każdym sklepie spożywczym, jednak zrobione własnoręcznie jest nieporównywalnie lepsze i smaczniejsze. Warto zrobić sobie samemu i zamrozić. A kiedy Zobacz więcej
Wszyscy jesteśmy wielbicielami ciast. Jedni bardziej inni mniej, ale każdy od czasu do czasu się skusi. Zwolennicy potraw słonych i pikantnych również ich nie unikną, chociażby w postaci tarty, pizzy, Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Ciasto francuskie z jagodami

Ciasto francuskie z jagodami 1496

Jeśli nie posiadamy specjalnych zdolności do pieczenia ciast to zróbmy ciastka z gotowego ciasta francuskiego . Po rozmrożeniu trzeba je pokroić np. w prostokąty . Na każdy kawałek nałożyć jagód Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MadaWKuchni
Ciasto francuskie z owocami

Ciasto francuskie z owocami 3193

Najprostszy z prostych błyskawiczny wypiek na nagłe sytuacje. Robi się go 5 minut, piecze się kolejne 20, trzeba mieć jedynie pod ręką płat ciasta francuskiego i kilka owoców. Składniki przykładowe: Zobacz więcej
Camelia_)
Camelia_) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuźnia Przepisów
CIASTO FRANCUSKIE Z BUDYNIEM

CIASTO FRANCUSKIE Z BUDYNIEM 3926

Czasami brak jest czasu na misterne przygotowanie ciasta i można pójść na skróty korzystając z gotowego rozwiązania. Wystarczy kupić ciasto francuski i dowolnie je nadziewać zarówno na słodko jak i Zobacz więcej
Ciasto francuskie z oregano i pomidorkami to bardzo szybka w przygotowaniu przekąska, która pasuje na różne okoliczności. Można ją podać na ciepło lub na zimno, przygotować na przyjęcie rodzinne, na Zobacz więcej
Ewa Mróz
Ewa Mróz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fully-flavoured.blogspot.com
Ciasto francuskie

Ciasto francuskie 1015

Dziś przepis na domowe ciasto francuskie. Niestety trudno jest znaleźć w sklepie takie ciasto dobrej jakości. A aby takie było, powinno być zrobione na dobrym maśle. Choć dość pracochłonne i Zobacz więcej
Greta
Greta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
winegreta
ciasto francuskie z owocami i budyniem

ciasto francuskie z owocami i budyniem 1393

ciasto francuskie z owocami i budyniem | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Makarony Zupy Sosy i dipy Przystawki Dania główne Ciasta i torty Wariacje Grety :) Najciekwasze i najpyszniejsze … Zobacz więcej
A-Lisia
A-Lisia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z zielonej kuchni
Ciasto francuskie ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami 2110

Ciasto francuskie warto czasem mieć w domu...Wystarczą jak tu trzy, a nawet dwa składniki i pyszny deser mamy gwarantowany! Zamiast śliwek świetnie sprawdzą się tu maliny, brzoskwinie czy jabłka Zobacz więcej
« Muffiny z serkiem waniliowym Ciasto francuskie z budyniem i brzoskwiniami Składniki: ciasto francuskie jajko budyń waniliowy (0,4 lmleka do ugotowania budyniu) 3 brzoskwinie (w zasadzie można użyć Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Ciasto francuskie na słodko

Ciasto francuskie na słodko 1651

Ciasto francuskie na słodko Blox.pl Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Chrust lany Ciasto francuskie na słodko Ciasto francuskie to temat rzeka i niesamowity Zobacz więcej
A dzisiaj na obiadek było ciasto francuskie z nadzieniem. Obiadek pyszny i bardzo syty. Wszystkim smakowało :-) a to najważniejsze :-) lubię dania z ciasta francuskiego, co prawda są kaloryczne ale Zobacz więcej
pees91
pees91 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity kąsek
Ciasto francuskie na słono

Ciasto francuskie na słono 6747

Dziś mam dla Was przepyszne ciasto francuskie na słono. Takie ślimaczki świetnie sprawdzą się na imprezie/pikniku. Ciasto francuskie w takiej wersji jest niezwykle smaczne i łatwe do spożycia:) Zobacz więcej

Ciasto francuskie znane było już w starożytności, choć miało wówczas nieco inny skład. Obecnie znane ciasto, nazywane poite fevilletee wykorzystywane jest od 1650 r. Powstało we Francji. Można je rozpoznać po charakterystycznej, warstwowej strukturze, powstałej z cienkich warstw ciasta, które uzyskuje się przez wielokrotnie wałkowanie ciasta podstawowego, nazywanego kluskowym, z masłem lub ciastem maślanym. Jego przygotowanie jest pracochłonne i długie, więc najczęściej robi się sporą porcję, którą następnie można podzielić na części i przechowywać w zamrażalce.

Ciasto maślane zrobione jest z masła i prawie takiej samej ilości mąki. Formuje się z niego ok. 2 cm grubości kostkę, którą trzeba dokładnie schłodzić. Ciasto podstawowe to mieszanka mąki, jaj lub samego żółtka, octu, szczypty soli i wody lub śmietany. Ciasto to formuje się nożem, jak ciasto kruche, a następnie dokładnie wyrabia ręką, do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego. Oba cista łączy się z sobą przez rozwałkowanie „koperty” z ciasta kluskowego, w którą zapakowane jest ciasto maślane. Co najważniejsze, wałkować można tylko w jednym kierunku! Rozwałkowane ciasto składa się na cztery części i dokładnie mrozi. Po mrożeniu ciasto rozwałkowuje się, ponownie składa na cztery części i znowu mrozi. Czynność tę powtarza się czterokrotnie, nie więcej niż 5-6 razy. Niektóre szkoły mówią nawet, żeby ciasto wałkować maksymalnie 4 razy. W innym wypadku warstwy ciasta będą zbyt cienkie i nie wyrosną. Po ostatnim mrożeniu i wałkowaniu z ciasta francuskiego wycina się ciasteczka, lub używa płata to innych wypieków.

Z ciasta francuskiego można przygotować rogaliki, ciastka nadziewane, napoleonki, rurki wypełnione kremem, ciastka z owocami, serem lub konfiturą.Robi się z niego sakiewki, muszelki, języki, koperty, rożki. Najbardziej znanym wypiekiem z ciasta francuskiego są croissanty, czyli pieczywo z kształcę rogalika, które może być również nadziewane. Ciastko to rozpropagował wiedeński piekarz w Paryżu, a zwolennicy delikatnych rogalików śniadaniowych osławili je na cały świat.

Ponieważ do ciasta francuskiego nie dodaje się cukru, można z niego przygotowywać wypieki wytrawne. Wykorzystywane jest do pasztecików, paluszków, dieblotek i vol-au-vent. Na Kaszubach znane są też krelki, które mają postać ciasta wypełnionego solonymi śledziami, suszonymi grzybami, cebulą, ziemniakami i pieprzem. Danie podawane się z sosem czosnkowym i śmietaną. Warto pamiętać, że podczas pieczenia ciasta francuskiego nie można otwierać piekarnika. Może to spowodować opadnięcie ciasta i powstanie zakalca.

Jak każde ciasto, również ciasto francuskie ma swoje właściwości. Najważniejszą jest duża kaloryczność. 100 g ciasta francuskiego ma aż 500 kalorii. To wszystko przez dużą zawartość tłuszczu. Ciasto ma też sporo cholesterolu i śladową zawartość błonnika. Niezalecane jest więc przy dietach, dla dzieci i osób borykającą się z podwyższonym cholesterolem we krwi. Odradzane jest chorującym na wątrobę i trzustkę. Mimo wszystko, zachęcamy do tworzenia fantastycznych wypieków przy użyciu ciasta francuskiego i prób wykonania własnej masy ciasta.