ciasto francuskie żurawina świeża

Tosty zapiekane z dodatkami, zwane też popularnie zapiekankami, to jeden z moich ulubionych sposobów na ciepłą i krzepiącą kolację. Od czasu do czasu urozmaicam ich formę i dobierając nietypowe Zobacz więcej
Dla wielbicieli połączenia sera pleśniowego z gruszką. Bardzo proste w wykonaniu, a wyrafinowany smak dodatkowo podkreśla dodatek tymianka. pół krążka sera pleśniowego (typu Camembert, ok. 60g.) 2 Zobacz więcej
samego końca, można go posmarować masłem lub margaryną. Nałożyć ser pleśniowy. Dodać żurawinę. Posypać świeżym pieprzem. Jest przepyszny i daje duży zastrzyk energii z samego rana. Idealnie pasuje do Zobacz więcej
Ciasto francuskie to jedna z żelaznych pozycji w moich zapasach. W kilka minut można wyczarować pyszną przekąskę, kolację lub coś na słodko. Jest idealne także na śniadanie. Dziś ukryłam w nim tylko 3 Zobacz więcej
Jak zwykle wypadkowa tego co akurat było w domu. Nie byłam do końca przekonana, bałam się, że wyjdzie mdłe, ale wyszło naprawdę dobre! Nie wymierzyłam dokładnie proporcji, ale postaram się podać Zobacz więcej
Są malutkie, słodziutkie, chrupiące z kwaskowatą nutą. Świeża żurawina zapiekana w śmietankowym karmelu na francuskim cieście, z chrupiącymi włoskimi orzechami. Tak na jednago zęba, do popołudniowej Zobacz więcej
kuluniaola
kuluniaola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulka w kuchni!
Co ostatnio jadłam?

Co ostatnio jadłam? 101

0
po powrocie z domu musiałam zjeść coś "swojego". buła, kiełki, szpinak, oliwa, szynka, brie- do piekarnika na 5 min. jajo zapiekane na szynce, szpinaku i kiełkach z podpieczoną bułką. kawa z Zobacz więcej
agawa
agawa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak chwili
Szarlotka sama w sobie ..

Szarlotka sama w sobie .. 106

0
Szarlotka sama w sobie .. Zanim nastanie czas zaczarowanych serników, makowców czy fikuśnych ciasteczek chciałam zaproponować coś zdrowego, aromatycznego i lekko rozgrzewającego. Rozpływające się Zobacz więcej
Nie mam nigdzie w pobliżu lasu, żebywybraćsię na grzyby... Ale na szczęście na placu targowym jest świetne stoisko, na którym sprzedają świeże grzyby, borówki, żurawinę, miody itp. Postanowiłam w tym Zobacz więcej
O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne... « Sałatka z pomidorów i fety Gruszka w cieście francuskim Dzisiaj pomysł na szybką ale smaczną przystawkę. Połączenie camemberta, gruszki oraz ciasta Zobacz więcej
Składniki/ Ingredients 1 opakowanie ciasta francuskiego/ pack of ready-rolled puff pastry 1 jajko/ 1 egg (beaten) konfitura z żurawiny/ cranberry sauce or chutney 3x120g koziego sera/ 3x120g goat's Zobacz więcej
: Menu na okazje wszelakie:) Menu na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi Propozycja I Francuskie paluchy z serem i oliwkami Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II Zobacz więcej
Tak! znów te ciasto fasolowe, ostatni już raz, tj. na pewno nie ostatni tak w ogóle, ale w najbliższym czasie tak. Wykończyłam zapas fasoli w puszce... Nie będę dodawać kolejnego przepisu, ponieważ Zobacz więcej
(mieszanki) 75 g cukru brązowego (dałam mniej) skórka starta z 1 pomarańczy 200 g świeżej żurawiny (pomysł od Nigelli) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki brandy 50 Zobacz więcej
zamieszaj
zamieszaj Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ugotuj mi
Mincemeat z żurawiną

Mincemeat z żurawiną 72

0
Żurawinowa wersja angielskiej mieszanki bakaliowej. W sam raz na święta. Niewiele pracy, a wielka wygoda. Można w odpowiednim czasie wyjąć i ekspresowo nadziać ciasteczka czy babeczki. Można szybko Zobacz więcej
Bardzo interesująca masa makowa ze świeżą żurawiną, przez to kwaskowa, nadająca się do nadziewania słodkiego pieczywa drożdżowego - drożdżówek, strucli makowych, ale także ciasta francuskiego i filo. Zobacz więcej
1 płat ciasta francuskiego 400 g suszonej żurawiny (można zastąpić świeżą) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 200 g białej czekolady 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej Zobacz więcej
Czy znacie kogoś kto nie lubi pizzy? ;-)) Ja nie znam. Pizzę robię dość często, bo nie wymaga od nas za wielu składników, mąkę zazwyczaj mam w domu, oliwę z oliwek, teraz znaleźć kilka dodatków i to Zobacz więcej