ciasto francuskie żurawina świeża

{{headerMessage}}
Tosty zapiekane z dodatkami, zwane też popularnie zapiekankami, to jeden z moich ulubionych sposobów na ciepłą i krzepiącą kolację. Od czasu do czasu urozmaicam ich formę i dobierając nietypowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dla wielbicieli połączenia sera pleśniowego z gruszką. Bardzo proste w wykonaniu, a wyrafinowany smak dodatkowo podkreśla dodatek tymianka. pół krążka sera pleśniowego (typu Camembert, ok. 60g.) 2 Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
Croissant na śniadanie

Croissant na śniadanie 88

0
{{headerMessage}}
samego końca, można go posmarować masłem lub margaryną. Nałożyć ser pleśniowy. Dodać żurawinę. Posypać świeżym pieprzem. Jest przepyszny i daje duży zastrzyk energii z samego rana. Idealnie pasuje do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto francuskie to jedna z żelaznych pozycji w moich zapasach. W kilka minut można wyczarować pyszną przekąskę, kolację lub coś na słodko. Jest idealne także na śniadanie. Dziś ukryłam w nim tylko 3 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak zwykle wypadkowa tego co akurat było w domu. Nie byłam do końca przekonana, bałam się, że wyjdzie mdłe, ale wyszło naprawdę dobre! Nie wymierzyłam dokładnie proporcji, ale postaram się podać Zobacz więcej
Smak chwili
Smak chwili Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak Chwili
Szarlotka w jabłku

Szarlotka w jabłku 66

0
{{headerMessage}}
Zanim nastanie czas babek, mazurków, świątecznych serników, chciałam zaproponować coś zdrowego, aromatycznego i lekko rozgrzewającego. Rozpływające się jabłuszko, nadziane aromatycznym owocowym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Są malutkie, słodziutkie, chrupiące z kwaskowatą nutą. Świeża żurawina zapiekana w śmietankowym karmelu na francuskim cieście, z chrupiącymi włoskimi orzechami. Tak na jednago zęba, do popołudniowej Zobacz więcej
kuluniaola
kuluniaola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulka w kuchni!
Co ostatnio jadłam?

Co ostatnio jadłam? 112

0
{{headerMessage}}
po powrocie z domu musiałam zjeść coś "swojego". buła, kiełki, szpinak, oliwa, szynka, brie- do piekarnika na 5 min. jajo zapiekane na szynce, szpinaku i kiełkach z podpieczoną bułką. kawa z Zobacz więcej
agawa
agawa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak chwili
Szarlotka sama w sobie ..

Szarlotka sama w sobie .. 121

0
{{headerMessage}}
Szarlotka sama w sobie .. Zanim nastanie czas zaczarowanych serników, makowców czy fikuśnych ciasteczek chciałam zaproponować coś zdrowego, aromatycznego i lekko rozgrzewającego. Rozpływające się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie mam nigdzie w pobliżu lasu, żebywybraćsię na grzyby... Ale na szczęście na placu targowym jest świetne stoisko, na którym sprzedają świeże grzyby, borówki, żurawinę, miody itp. Postanowiłam w tym Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Gruszka w cieście francuskim

Gruszka w cieście francuskim 481

0
{{headerMessage}}
O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne... « Sałatka z pomidorów i fety Gruszka w cieście francuskim Dzisiaj pomysł na szybką ale smaczną przystawkę. Połączenie camemberta, gruszki oraz ciasta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki/ Ingredients 1 opakowanie ciasta francuskiego/ pack of ready-rolled puff pastry 1 jajko/ 1 egg (beaten) konfitura z żurawiny/ cranberry sauce or chutney 3x120g koziego sera/ 3x120g goat's Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubię planować menu na spodziewane wizyty gości. Przy okazji większych uroczystości rodzinnych, typu chrzciny czy przyjęcia komunijne przygotowuję karty MENU drukując je później na ozdobnym papierze, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak! znów te ciasto fasolowe, ostatni już raz, tj. na pewno nie ostatni tak w ogóle, ale w najbliższym czasie tak. Wykończyłam zapas fasoli w puszce... Nie będę dodawać kolejnego przepisu, ponieważ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(mieszanki) 75 g cukru brązowego (dałam mniej) skórka starta z 1 pomarańczy 200 g świeżej żurawiny (pomysł od Nigelli) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki brandy 50 Zobacz więcej
zamieszaj
zamieszaj Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ugotuj mi
Mincemeat z żurawiną

Mincemeat z żurawiną 73

0
{{headerMessage}}
Żurawinowa wersja angielskiej mieszanki bakaliowej. W sam raz na święta. Niewiele pracy, a wielka wygoda. Można w odpowiednim czasie wyjąć i ekspresowo nadziać ciasteczka czy babeczki. Można szybko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo interesująca masa makowa ze świeżą żurawiną, przez to kwaskowa, nadająca się do nadziewania słodkiego pieczywa drożdżowego - drożdżówek, strucli makowych, ale także ciasta francuskiego i filo. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 płat ciasta francuskiego 400 g suszonej żurawiny (można zastąpić świeżą) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 200 g białej czekolady 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
g drożdży świeżych - 150 g ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka oliwy z oliwek Mąkę wsyp do miski, zrób dołeczek. Do kubeczka wlej 1/2 ilości wody wymieszaj z cukrem id rożdzami. wlej w Zobacz więcej