ciasto francuskie żurawina świeża

Tosty zapiekane z dodatkami, zwane też popularnie zapiekankami, to jeden z moich ulubionych sposobów na ciepłą i krzepiącą kolację. Od czasu do czasu urozmaicam ich formę i dobierając nietypowe Zobacz więcej
Dla wielbicieli połączenia sera pleśniowego z gruszką. Bardzo proste w wykonaniu, a wyrafinowany smak dodatkowo podkreśla dodatek tymianka. pół krążka sera pleśniowego (typu Camembert, ok. 60g.) 2 Zobacz więcej
samego końca, można go posmarować masłem lub margaryną. Nałożyć ser pleśniowy. Dodać żurawinę. Posypać świeżym pieprzem. Jest przepyszny i daje duży zastrzyk energii z samego rana. Idealnie pasuje do Zobacz więcej
Ciasto francuskie to jedna z żelaznych pozycji w moich zapasach. W kilka minut można wyczarować pyszną przekąskę, kolację lub coś na słodko. Jest idealne także na śniadanie. Dziś ukryłam w nim tylko 3 Zobacz więcej
Jak zwykle wypadkowa tego co akurat było w domu. Nie byłam do końca przekonana, bałam się, że wyjdzie mdłe, ale wyszło naprawdę dobre! Nie wymierzyłam dokładnie proporcji, ale postaram się podać Zobacz więcej
Smak chwili
Smak chwili Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak Chwili
Szarlotka w jabłku

Szarlotka w jabłku 63

0
Zanim nastanie czas babek, mazurków, świątecznych serników, chciałam zaproponować coś zdrowego, aromatycznego i lekko rozgrzewającego. Rozpływające się jabłuszko, nadziane aromatycznym owocowym Zobacz więcej
Są malutkie, słodziutkie, chrupiące z kwaskowatą nutą. Świeża żurawina zapiekana w śmietankowym karmelu na francuskim cieście, z chrupiącymi włoskimi orzechami. Tak na jednago zęba, do popołudniowej Zobacz więcej
kuluniaola
kuluniaola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulka w kuchni!
Co ostatnio jadłam?

Co ostatnio jadłam? 109

0
po powrocie z domu musiałam zjeść coś "swojego". buła, kiełki, szpinak, oliwa, szynka, brie- do piekarnika na 5 min. jajo zapiekane na szynce, szpinaku i kiełkach z podpieczoną bułką. kawa z Zobacz więcej
agawa
agawa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak chwili
Szarlotka sama w sobie ..

Szarlotka sama w sobie .. 119

0
Szarlotka sama w sobie .. Zanim nastanie czas zaczarowanych serników, makowców czy fikuśnych ciasteczek chciałam zaproponować coś zdrowego, aromatycznego i lekko rozgrzewającego. Rozpływające się Zobacz więcej
Nie mam nigdzie w pobliżu lasu, żebywybraćsię na grzyby... Ale na szczęście na placu targowym jest świetne stoisko, na którym sprzedają świeże grzyby, borówki, żurawinę, miody itp. Postanowiłam w tym Zobacz więcej
O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne... « Sałatka z pomidorów i fety Gruszka w cieście francuskim Dzisiaj pomysł na szybką ale smaczną przystawkę. Połączenie camemberta, gruszki oraz ciasta Zobacz więcej
Składniki/ Ingredients 1 opakowanie ciasta francuskiego/ pack of ready-rolled puff pastry 1 jajko/ 1 egg (beaten) konfitura z żurawiny/ cranberry sauce or chutney 3x120g koziego sera/ 3x120g goat's Zobacz więcej
: Menu na okazje wszelakie:) Menu na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi Propozycja I Francuskie paluchy z serem i oliwkami Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II Zobacz więcej
Tak! znów te ciasto fasolowe, ostatni już raz, tj. na pewno nie ostatni tak w ogóle, ale w najbliższym czasie tak. Wykończyłam zapas fasoli w puszce... Nie będę dodawać kolejnego przepisu, ponieważ Zobacz więcej
(mieszanki) 75 g cukru brązowego (dałam mniej) skórka starta z 1 pomarańczy 200 g świeżej żurawiny (pomysł od Nigelli) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki brandy 50 Zobacz więcej
zamieszaj
zamieszaj Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ugotuj mi
Mincemeat z żurawiną

Mincemeat z żurawiną 73

0
Żurawinowa wersja angielskiej mieszanki bakaliowej. W sam raz na święta. Niewiele pracy, a wielka wygoda. Można w odpowiednim czasie wyjąć i ekspresowo nadziać ciasteczka czy babeczki. Można szybko Zobacz więcej
Bardzo interesująca masa makowa ze świeżą żurawiną, przez to kwaskowa, nadająca się do nadziewania słodkiego pieczywa drożdżowego - drożdżówek, strucli makowych, ale także ciasta francuskiego i filo. Zobacz więcej
1 płat ciasta francuskiego 400 g suszonej żurawiny (można zastąpić świeżą) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 200 g białej czekolady 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej Zobacz więcej
Czy znacie kogoś kto nie lubi pizzy? ;-)) Ja nie znam. Pizzę robię dość często, bo nie wymaga od nas za wielu składników, mąkę zazwyczaj mam w domu, oliwę z oliwek, teraz znaleźć kilka dodatków i to Zobacz więcej