ciasto herme

Czytałam ostatnio wywiad z Pierre'm Hermé. Pytany o najlepszy jego zdaniem przepis na ciasto czekoladowe, wymienił przepis swojej przyjaciółki Suzy Palatin. Przepis można znaleźć w internecie pod Zobacz więcej
Aura za oknem sprzyja nastrojowi świątecznemu. Ośnieżone ulice pięknie wyglądają w wieczornym świetle latarni i dekoracji okolicznych domów. W domu pachnie grzanym winem i piernikami. Gorąco bucha z Zobacz więcej
Ja to zupełnie nie rozumiem pejoratywnego znaczenia "starego piernika". Najpyszniejszy jest bowiem długo dojrzewający piernik staropolski przecież. Leżakujący toruński też nie grzeszy brakiem aromatu. Zobacz więcej
Ciasto z przepisu słynnego cukiernika Pierre Hermé nie mogło się nie udać. Jest po prostu boskie w smaku, takie jak uwielbiam. Słodkie, delikatne, wilgotne, cytrynowe i lekko kwaśne śliwki. Naprawdę Zobacz więcej
chantel
chantel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przy kubku kawy
Sernik krakowski wg Herme

Sernik krakowski wg Herme 391

Drugi wpis w akcji "Gotujemy po polsku" której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. Kolejny z książki Pierre Herme "Desery". Sernik krakowski - tradycyjny, treściwy, wilgotny, dla wielbicieli Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków
Tiramisu wg Pierre Herme

Tiramisu wg Pierre Herme 249

Placuszki Czekoladowe z ... » Tiramisu wg Pierre Herme Klasycznie włoski deser z winem Marsala. Bardzo puszysty i lekki, a przy tym nie rozpływa się przy krojeniu. Wymaga dużej skrupulatności i Zobacz więcej
"Babeczki, babeczki, każdy lubi babeczki:) Czekoladowe, waniliowe czy śmietankowe, za smak czy wygląd, każdy babeczkę lubi:)Te tutaj, ładnie się prezentujące smakują lekko i świeżo. Rum zaostrza smak Zobacz więcej
chantel
chantel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przy kubku kawy
piernik toruński wg Herme

piernik toruński wg Herme 233

Kolejny przepis z książki Pierre Herme "Desery. Od najprostszych po wykwintne". Wciąga mnie ta książka co raz bardziej. Piernik po upieczeniu okazał się dość suchawy, dopiero gdy poleżał sobie w Zobacz więcej
Pierre Hermé, to paryski mistrz cukiernictwa. Z Polską nie wiążą go żadne korzenie, ale lubi sięgać po nasze stare, sprawdzone przepisy jak sernik krakowski czy piernik toruński. W sprzedaży dostępna Zobacz więcej
Kto by pomyślał, że francuski mistrz, przez Vogue nazwany ‚Picassem cukiernictwa’ zabierze się za przepis na nasz poczciwy sernik krakowski. Niestety jego przepisy, chociaż co jeden to bardziej Zobacz więcej
pistachio-lo
pistachio-lo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pistachio-lo
Keks Pierre'a Hermé. Idealny.

Keks Pierre'a Hermé. Idealny. 117

Są takie ciasta, do których mam bardzo wysokie wymagania. To drożdżowe, makowiec, sernik i keks. Mój wzorzec z Sèvres dla nich wyniosłam z domu. Wielu z Was może powiedzieć, że nie są to obiektywne Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
keks Pierre'a Hermé

keks Pierre'a Hermé 37

Keks to pyszne świąteczne ciasto napakowane bardzo dużą ilością mieszanych suszonych owoców, kandyzowanych skórek cytrusowych, migdałów lub orzechów. Ciasto zyskuje w smaku z każdym dniem, najlepiej Zobacz więcej
Mags
Mags Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
The Gateau
Przepyszny sernik Pierre'a Herme

Przepyszny sernik Pierre'a Herme 169

Jakiś czas temu, będąc na ogromnych targach książkowych w Niemczech, udało mi się kupić ,,Reves de Patissier" Pierra Herme (i to 50-procentowej zniżce:). Jest to książka w której Herme dzieli się z Zobacz więcej
Croissant - łamacz języków i zdobywca podniebień. Ręka do góry ilu z Was potrafi tą francuską nazwę wypowiedzieć poprawnie? No właśnie ;) Ja też nie potrafię. Ale kto by się tym przejmował, gdy te (o Zobacz więcej
Pierników na święta nigdy dość! Uwielbiamy, możemy jeść i jeść i popijać kawą. Tym razem piernik toruński według mistrza cukiernictwa Herme. Poczytałam o nim i niektórzy twierdzą, że jest suchy i musi Zobacz więcej
Współpraca iinspiracje.kulinarne@gmail.com Zobacz więcej
Est-Ouest
Est-Ouest Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Est-Ouest
Macarons au chocolat, Pierre Hermé

Macarons au chocolat, Pierre Hermé 281

Cukiernika Pierre Hermé nie trzeba przedstawiac... to slawa. dzis wykonalam wedlug jego przepisu czekoladowe macarons, ktore ciesza sie we Francji i nie tylko ogromna popularnoscia. Naleza tez do Zobacz więcej
Weź miodu praśnego ile chcesz, włóż do naczynia, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej do niecki, przydaj imbieru białego, gwoździków, cynamonu, Zobacz więcej