ciasto japońskie

Betti Blue
Betti Blue Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Betti
Ciasto japońskie

Ciasto japońskie 1548

2
Ciasto jest mocno makowe, wilgotne i bez mąki. Dlaczego japońskie? nie ma pojęcia. Przepis pochodzi z już legendarnej gazety Magazyn Tygodnia. Składniki: 200 g masła 300 g cukru pudru 9 jajek 300 g Zobacz więcej
1985angel
1985angel Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MyCookBook.pl
Ciasto japońskie

Ciasto japońskie 3892

4
MyCookBook.pl - Ciasto japońskie Toggle navigation MyCookBook.pl Name You must enable Javascript on your browser for the site to work optimally and display sections completely. Home O nas Kontakt Zobacz więcej
Pyszne ciasto z dodatkiem japońskiej herbaty matcha. Matcha – japońska, sproszkowana zielona herbata, używana w ceremonii picia herbaty ch-no yu (dosł. "gorąca woda na herbatę") oraz jako dodatek do Zobacz więcej
To jeden z najłatwiejszych do przygotowania makowców, zwłaszcza jeśli mamy gotową już masę makową. Moim zdaniem to również jeden z najsmaczniejszych, bo któż nie lubi kiedy w makowcu jest mnóstwo Zobacz więcej
Kasutera to popularne w Japonii ciasto miodowe o strukturze przypominającej gąbkę, dość podobne do naszego biszkoptu. Ciasto to często spożywane jest podczas oyatsu, czyli lekkiego posiłku między Zobacz więcej
Makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński to prawdziwa gratka dla fanów ciast makowych. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Zobacz więcej
się zachwycam! Bo nie ważne czy jesteśmy dziećmi czy dorosłymi, ważne żeby poczuć ten klimat, cieszyć się błachostkami, migocącymi świecidełkami, oklepaną muzyką :) ... a tą świecką kolendę uwielbiam Zobacz więcej
Klasyk z polskiego świątecznego stołu, który prawdopodobnie jest tak japoński, jak grecka jest ryba po grecku :) W książkach z przepisami z lat 90 przepis ten pojawia się aż 3 razy, różniąc się Zobacz więcej
Ciasto makowo-jabłkowe, robię w moim domu od lat, z małymi przerwami, kiedy to zastępuje je struclą makową. To ciasto znane też jest jako Makowiec japoński, chociaż za bardzo nie wiem skąd ta nazwa Zobacz więcej
Ostatnio piekłam bardzo stary przepis mojej mamy makowiec na kruchym cieszcie z jabłkami... W internecie natknęłam się na nazwę "po japońsku" może to ten. Jest to bardzo szybkie ciasto, i odskocznia Zobacz więcej
Gdy mamy ochotę na rybkę bardziej wyrazistą w smaku niż ryba po grecku, przygotujmy rybę po japońsku. Z Japonią ma zapewne tyle samo wspólnego co ta pierwsza z Grecją, ale przecież nie chodzi o nazwę Zobacz więcej
Moją pasja jest wyszukiwanie i tworzenie niecodziennych receptur na niecodzienne ciasta. Były już u mnie ciasto cukiniowe, burakowe, pietruszkowe, bananowo - kawowe, ale herbacianego jeszcze nie było. Zobacz więcej
Ciasto z trzech składników. Sernik japoński w niczym nie przypomina klasycznego polskiego czy nowojorskiego sernika – jest lekki i bardzo, bardzo delikatny. Mało w nim sera, brak w nim jakiejkolwiek Zobacz więcej
To ostatni dzwonek na świeże śliwki- w sklepie zauważyłam że w skrzynce leżą piękne, okrągłe, duże śliwy o bordowo-fioletowej barwie, poszukałam w necie i znalazłam informacje iż jest to japońska Zobacz więcej
Za typowymi struclami makowym nie przepadam z racji tego, iż ciasto drożdżowe bazie którego są zrobione szybko wysycha. Gdy spróbowałam w pracy ciasta koleżanki zwanego japońskim – przepadłam. Zobacz więcej
Mochi to tradycyjne japońskie ciasto lub ciastka na bazie mąki ryżowej z ryżu kleistego mochiko. Przygotowuje się je na różne święta m.in. z okazji Nowego Roku, Dnia Dziecka czy święta kwitnącej wiśni Zobacz więcej
To ciasto drożdżowe, które dłużej niż zwykłe zachowuje świeżość, jest bardzo lekkie i puszyste. By takie powstało, Japończycy używają do tego dwóch sztuczek. Sztuczka pierwsza - mleko w proszku. Nie Zobacz więcej
papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 2 duże cebule Składniki ciasto naleśnikowe: 1 szkl. mąki 1/2 szkl. wody 1 łyżka wegety lub soli 1 jajko Składniki sos: 1 szkl. wody 1/2 szkl oleju (ja Zobacz więcej
Każdy chyba zna to ciasto, ale w połaczeniu z dużą ilością żurawiny jego smak staje się bardziej wyrazisty, i egzotyczny. Zapraszam dziś na przepyszne ciasto japoński z żurawiną. Czytaj więcej » Zobacz więcej
Ladyessex
Ladyessex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedzenie z Pasją
Shu

Shu 290

0
Shu to japoński deser zrobiony z ciasta parzonego i domowego budyniu, który smakiem przypomina naszą rodzimą karpatkę. To nic innego jak ciasto ptysiowe przełożone smakowitym, słodkim kremem, które Zobacz więcej