ciasto kataifi

Wegetariańska Tarta z Ciasta Kataifi Typowo greckie ciasto Kataifi faszerowane szpinakiem, fetą suszonymi pomidorami i pieczonym burakiem. Charakterystycznego aromatu dodaje jej świeża mięta, żurawiny Zobacz więcej
Ciasto kataifi – czy też kadayif – to ciasto w kształcie cieniutkich nitek, popularne w kuchni Bliskiego Wschodu oraz niektórych krajów bałkańskich. Podobnie jak ciasto filo, po dodaniu masła i Zobacz więcej
Lato w pełni, większość z nas wyjeżdża na wakacje w różne strony świata. Często z wakacji przywozimy wspomnienie jakiegoś smaku , o którym trudno zapomnieć. Dla mnie takim smakiem jest baklava i Zobacz więcej
Tak jak obiecałam słodkie Kadaifi! Bardzo proste w wykonaniu, niemal chwilowe, rewelacyjne w smaku, bardzo słodkie, ciągle chcę jeszcze...! Wykonane z niewielkiej ilości babcinych włosów czyli ciasta Zobacz więcej
zajmują u mnie bardzo wysokie miejsce. 1)Zacznijmy od baklavy, która składa się z ciasta filo, orzechów, migdałów, syropu miodowo- cukrowego. To ciasto, znane nam już z Bułgarii i Turcji, jadłyśmy z Zobacz więcej
Ciasto kataifi pochodzi z Grecji, ale spotkać je można we wszystkich krajach arabskich. Jest neutralne w smaku, podobne do ciasta filo, rozdrobnione na bardzo cienkie nitki. Pierwszy raz zetknęłam się Zobacz więcej
Ciasto kadayif to niteczkowate ciasto będące bazą i składnikiem wielu dań w kuchni bliskowschodniej. Ciasto jest proste w obróbce, wymaga dodatku tłuszczu, by wydobyć jego zalety, czyli delikatną Zobacz więcej
Kunafa z arabskiego كنافة, czyli w zależności od wymowy: kunāfah, kanafeh, knafeh, kunafeh; zwane w Turcji künefe; to tradycyjne ciasto , charakterystyczne dla kuchni arabskiej, ale i greckiej (zwane Zobacz więcej
Loup
Loup Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Global Fork
Albania - Knafe

Albania - Knafe 141

0
Powiem szczerze , że nie paliłam się do tego przepisu . Głównie dlatego , że w perspektywie miałam do zrobienia kolejną porcję ciasta filo , a wiadomo jakie to jest pracochłonne. Czasami chciałabym Zobacz więcej
Kataifi - to takie ciasto w postaci cienkich nitek. Jest neutralne w smaku więc można z niego przygotowywać dania słodkie i wytrawne. Po zapieczeniu jest niezwykle kruche i w tym właśnie tkwi jego Zobacz więcej
, aczkolwiek mi to nie przeszkadzało bo i tak jej nie jem :) Po powrocie do domu pierwsze na co miałam ochotę to pierogi ze szpinakiem i fetą, inni oczywiście największą ochotę mieli na tradycyjny Zobacz więcej
Grecja to zdecydowanie jedno z moich kulinarnych eldorado - kocham ją za świeże, doskonałej jakości produkty: miód, sery, owoce morza, oliwę, wino i oczywiście bakalie i orzechy. Na greckim talerzu Zobacz więcej
Alva
Alva Obserwuj blogaObserwujesz bloga
In my kitchen
Sernik śródziemnomorski

Sernik śródziemnomorski 204

0
jednym na raz i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, migdałowy lub amaretto, mielone migdały i wymieszać. Delikatnie przelać masę na przygotowany spód. Zobacz więcej
js28
js28 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie z Joanną
Grecki deser do kawy

Grecki deser do kawy 538

0
wykorzystaniem 2 składników: ciasta kataifi i sera manouri (lub halloumi). Reszta składników oraz pomysł na sam deser należały do naszej inwencji twórczej. Przyznam szczerze, że i ciasto kataifi i Zobacz więcej
NADIA
NADIA Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szlakiem daktyli
Al-mabrouma

Al-mabrouma 126

0
Kiedy po raz pierwszy dane mi było skosztować mabrumy byłam zaskoczona, zdumiona i ujęta. Ciasto wyglądem swym przypominające cieniuteńki makaron ale nieporównywalnie bardziej delikatne i chrupiące – Zobacz więcej
metrakmarta
metrakmarta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jagodowe Pole
Greckie smaki

Greckie smaki 90

0
jednej z Ateńskich plaż i nie mogłam przestać się zachwycać. Niebo w gębie! W kwestii słodyczy Grecy lubią bardzo słodkie, małe ciastka. Oczywiście króluje im baklava, ale próbowałyśmy też Kataifi, w Zobacz więcej
Od czasu do czasu przychodzi ten moment kiedy trzeba zrobić porządek w lodówce, a konkretniej w zamrażalniku. Podczas ostatnich takich porządków znalazłam kawałek zamrożonego kruchego ciasta i Zobacz więcej
tako mówił po Polsku to się dogadywaliśmy. Powiedział: "ja robię EKMEK KATAIFI", przywiózł z sobą specjalnie na tę okazję to takie dziwne ciasto jakby filo w nitkach. To co on zrobił przeszło ludzkie Zobacz więcej
W baklavie zakochałem się jak tylko moja noga stanęła na greckiej ziemi. No dobra – kłamię! Zakochałem się w kataifi, ale i baklavą nie pogardzę. Nie mam niesamowitej maszyny (ani przepisu) na Zobacz więcej
g jasnobrązowego cukru Demerara, jedna kostka (200 g) masła, 680 g twarogu sernikowego (użyłam Piątnicy), jedna tabliczka (100 g) białej czekolady, 3 jajka, 40 g cukru białego, 1 łyżka soku Zobacz więcej