ciasto kogiel mogiel

dodawać go po łyżce - będziemy mieli możliwość kontrolowania konsystencji. Następnie mieszamy nasz krem jak kogiel-mogiel. Jeśli będzie on kwaśny (naturalny smak jogurtu) możemy dodać odrobinę miodu. Zobacz więcej
Pamiętacie z dzieciństwa kogiel - mogiel. Bardzo go lubiłam jeść, szczególnie jak nie było nic innego słodkiego. Nie lubiłam jedynie go kręcić :) Ale ten smak. Zresztą sami pewnie wiecie. Więc jak Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
lemon curd

lemon curd 141

0
2 żółtka 2 cytryny 160 g cukru 50 g masła Do miski wbić jajka i żółtko, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze uważając, żeby Zobacz więcej
Olaa
Olaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
GastroFaza
Truskawki w koglu moglu...

Truskawki w koglu moglu... 216

0
korzennej Blaszkę wykładamy ciastem francuskim. Truskawki i brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na blaszce. Z żółtek ucieramy kogiel mogiel z cukrem pudrem i zalewamy owoce. Posypujemy Zobacz więcej
mnie SKWORCU 2 łyżki kakao naturalnego SKWORCU 1 czubata łyżeczka karobu SKWORCU 12 kostek gorzkiej czekolady 40 g dżemu węgierkowo-gruszkowego Twój Ogród Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku. Zobacz więcej
nie niskiej, bo drożdże wyrosną) miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i szklanką ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem na kogiel mogiel. Do utartych żółtek Zobacz więcej
łyżkami cukru. W drugiej misce ubijamy żółtka na kogiel mogiel z pozostałym cukrem. Mąkę przesiać. Do żółtek dodać 2 łyżki ubitej piany z białek. Wymieszać delikatnie. Następnie dodać na przemian Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
krem cytrynowy

krem cytrynowy 464

2
uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel, dodać do kremu masę śmietanową i dalej ubijać, aż wszystko się dobrze połączy i masa zgęstnieje. Otrzymaną Zobacz więcej
, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu likier, dobrze wymieszać. Krem przełożyć do wyparzonego Zobacz więcej
na sztywną pianę następnie dodaj cukier i ubijaj do połączenia składników. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem ( jak kogiel mogiel :) II etap - łączenie składników Masę białkową połącz Zobacz więcej
. Układamy na formie do tart. Pieczemy z nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.10 min lub wsadzamy do lodówki na 30min. Odzialamy żółtko do białka. Żółtko ubijamy na kogiel-mogiel z czymś do Zobacz więcej
kuba.pichci
kuba.pichci Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuba Pichci
Krem kataloński

Krem kataloński 233

0
do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie odcedzamy mleko. W miseczce ucieramy żółtka z cukrem na kogel mogel (mówicie kogiel mogiel czy kogel mogel?), do Zobacz więcej
male kawałki masło. Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Zobacz więcej
Was? Mam nadzieję :) " Składniki: 150 g masła 4 szklanki mąki 2 żółtka jajko szklanka cukru 3 szklanki wydrążonych czereśni (świeżych lub zawekowanych) cukier z prawdziwą wanilią Sposób Zobacz więcej
jaja 1 żółtko 100 g cukru sok 2 cytryn 50 g masła 250 g serka mascarpone W garnku zagotować wodę. Do miski wbić 2 jaja i żółtko, wsypać cukru, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i Zobacz więcej
zrobiłam zpodwójnej porcji, dużablacha na całą szerokość piekarnika. Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, można dodatkowo natłuścić i wysypać bułką tartą. Obraną Zobacz więcej
g mąki pszennej 15 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli (ja dałam tylko szczyptę) 200 g czekolady deserowej, posiekanej 150 g czekolady mlecznej, posiekanej Masło z cukrem ubić na Zobacz więcej
pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 6 łyżek likieru coguito lub śmietanki kokosowej Przygotowanie biszkoptu Zobacz więcej
wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko i Zobacz więcej
Borówki z amaretti zapiekane pod koglem - moglem Sezon na borówki w pełni, trzeba więc z tych wspaniałych owoców korzystać, póki jeszcze możemy. Wczoraj skusiłam się w sklepie na jedną paczkę - oto, Zobacz więcej