ciasto królewskie

ale-ciachoo
ale-ciachoo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ALE Ciachoo!
CIASTO KRÓLEWSKIE

CIASTO KRÓLEWSKIE 142

1
Ciasto królewskie w kształcie pisanki to taka inna wersja mazurka wielkanocnego. Królewski mazurek urzeka swoim smakiem. Blaty bakaliowe przełożone dżemem z czarnej porzeczki i pokryte masą chałwową. Zobacz więcej
Planeta Smaku
Planeta Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Planeta Smaku
Ciasto królewskie

Ciasto królewskie 1555

3
Ciasto królewskie Kiedy znalazłam ten przepis w starym zeszycie mojej mamy, pomyślałam, że może być wart wypróbowania. Jednak ilość cukru w oryginalnym zapisie była dla mnie o wiele za duża. Zobacz więcej
Uwielbiam ciasta z miodem, a ciasto królewskie, aż wstyd się przyznać, robiłam pierwszy raz w życiu. Zrobiłam je, bo mężuś miał ochotę na coś słodkiego do pracy na rano. Mnie niestety nie trzeba tego Zobacz więcej
Salvador Dali
Salvador Dali Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Smakoszy
Ciasto Królewskie

Ciasto Królewskie 1750

3
Ciasto Królewskie Ojaja.. "Wczoraj" balowe, dziś Królewskie-no w jakich ja to ostatnio klimatach nie gustuje;) nie przejmujcie się, zejdę na ziemię, zejdę w końcu:) A tak na marginesie to chciałam Zobacz więcej
Królewskie ciasto, królewiec, ciasto króla... Dla tego klasycznego miodowego przekładańca istnieje wiele nazw, są różne przepisy, które łączy: miodowe blaty, delikatny budyniowy krem i czekoladowa Zobacz więcej
Niektóre dżemy i konfitury nie pasują mi do naleśników ani kanapek. Fantastycznie za to sprawdzają się w ciastach. Choćby taki oto dżemik z czarnych porzeczek – w smaku za cierpki, w konsystencji ciut Zobacz więcej
Dziś zapraszam na ciasto królewskie mojej mamy! Miodowe placki przełożone masą serową i kremem kakaowym na bazie kaszy manna – pychota! Przygotowanieciasta jest dość czasochłonne ale dla tego smaku Zobacz więcej
Taka szarlotka na delikatnym biszkopcie, przykryta śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie Zobacz więcej
To ciasto znane wszystkim pod nazwą pleśniak, u nas w rodzinie od zawsze nazywane było ciastem królewskim. Dlaczego? Nie wiem:) Wiem tylko, że zawsze gdy go jem, przypominają mi się rodzinne Zobacz więcej
To ciasto znane wszystkim pod nazwą pleśniak, u nas w rodzinie od zawsze nazywane było ciastem królewskim. Dlaczego? Nie wiem:) Wiem tylko, że zawsze gdy go jem, przypominają mi się rodzinne Zobacz więcej
Dziś zapraszam Was na pyszny sernik w kakaowym cieście, przez większość zwany "królewskim". Skąd ta nazwa? Łatwo się domyśleć, gdyż jest przepyszne, wręcz godne królewskiego stołu. Przygotowuję je Zobacz więcej
Nieskomplikowane ucierane ciasto, które zawsze wychodzi i udaje się nawet wybitnie słabym kucharzom. Słodkie i kwaśne jednocześnie, z delikatnym aromatem skórki pomarańczowej. Można je przygotować z Zobacz więcej
W tym tygodniu na weekend proponuję pyszne drożdżowe ciasto na maślance w wydaniu bardzo świątecznym. Drożdżówka (pysznie wilgotna i puszysta jednocześnie) przełożona kremową masą kajmakową, Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
Ciasto królewskie

Ciasto królewskie 799

1
To ciasto ma wyjątkowy smak. Biszkopt plus ciasto miodowe i krem waniliowy muszą smakować. Najbardziej smakuje na następny dzień, kiedy twarde placki miodowe namiękną od waniliowej masy. Biszkopt i Zobacz więcej
Przepis dostałam od zaprzyjaźnionej cukierniczki ;), był podany na wielką blachę cukierniczą, trochę się nakminiłam by przerobić go na domową blachę :). Polecam bo ciasto jest pyszne, w sumie podobno Zobacz więcej
CIASTO 30 dag margaryny 2,5-3 szklanki mąki 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (ok. 120g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Konfitura owoce leśne ETERNO orzechy: włoskie, arachidowe niesolone, laskowe, Zobacz więcej
Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik. Składniki na ciasto miodowe: 4 szklanki mąki pszennej / tortowej Zobacz więcej
Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik. Składniki na ciasto miodowe: 4 szklanki mąki pszennej / tortowej Zobacz więcej
Ciasto które już od dawna chciałam zrobić, ze względu na to, że łączy ono zarówno ciasto kruche jak i biszkopt. Warstwy przełożone są kremem budyniowym, a wierzch ciasta oblany jest polewą Zobacz więcej