ciasto kruche bez zakalca

Fot. Krzysztof Jaracz Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem, aby sok z owoców nie dostał się do ciasta Zobacz więcej
Przepis na ciasto kruche stosuję od dawna,świetnie się sprawdza do babeczek,ciast z owocami,serem,makiem itp.Ciasto po upieczeniu jest kruche,delikatne i smaczne.Nie opada,wprawdzie ani razu nie Zobacz więcej
, że z pozoru trudne do ugotowania dania okażą się bardzo proste. Możecie niektóre elementy składowe potraw zrobić kilka dni wcześniej (lemon curd,biszkopt, albospody do tarty), wtedy gotowanie zaraz Zobacz więcej
Pewno niejednemu z nas zdarzyło się upiec - w cudzy słowiu - pyszny zakalec? :) Oj tak zdarza się każdemu bez wyjątku. To dobry początek by wykorzystać takie nieudane ciasto do zrobienia kolejnej Zobacz więcej
bebak
bebak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria Ewy
Trochę inna szarlotka

Trochę inna szarlotka 296

0
masła 300 g mąki 175 g cukru 1 jajko skórka otarta z cytryny Masa jabłkowa: 1,5 kg kwaskowatych jabłek sok z jednej cytryny 50 g brązowego cukru 50 rodzynek (pominęłam) 1,5 łyżeczki cynamonu (dałam Zobacz więcej
Tarta to danie zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Jest pyszna na ciepło jak i na zimno. Ja Zobacz więcej
P&S
P&S Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PS. Gotujemy
Bajaderki

Bajaderki 92

0
Ostatnio na blogu pojawiło się kilka wpisów z poradami odnośnie pieczenia ciast (porady ogólne, biszkopt, ciasto kruche). Czasem jednak nawet najlepszej gospodyni pomimo stosowania się do rad pójdzie Zobacz więcej
Bardzo lubię serniki właściwie to jest moje ulubione ciasto, ale jak do tej pory każda próba kończyła się zakalcem. Wreszcie znalazłam przepis, zktórego sernik wyszedł mi wręcz idealny taki jak lubię Zobacz więcej
Babeczki to miła i bez wątpienia wygodniejsza alternatywa dla dostojnych babek. Łatwiej też je zrobić. Zakalec w babie może się zdarzyć, w babeczce to mało prawdopodobne, chociaż w kuchni nigdy nie Zobacz więcej
Przepyszny sernik na kruchym spodzie z dużą ilością brzoskwiń, pianki bezowej i kruszonki. Niestety składa się z kilku warstw przez co jest trochę pracochłonny, ale na szczęście każdą warstwę Zobacz więcej
Przepyszny sernik na kruchym spodzie z dużą ilością brzoskwiń, pianki bezowej i kruszonki. Niestety składa się z kilku warstw przez co jest trochę pracochłonny, ale na szczęście każdą warstwę Zobacz więcej
pani Kanka
pani Kanka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pani Kanka
brownie classic recipe

brownie classic recipe 39

2
Niezbyt lubię piec ciasta bez okazji.Gdy już mi jakieś wyjdzie (i nie skasuję zakalca), leży potem takie w kuchni a ja kręcę się wokół niego i co chwilę podjadam po kawałku, aż wtrynię całą blachę. I Zobacz więcej
Taka inna wersja sernika z bardzo kruchym i delikatnym ciastem. Kto robił szarlotkę z bezą ten wie o czym mówię. Do sernika wykorzystałam to samo kruche ciasto :) Całość jest bardzo dobrze wyważona, Zobacz więcej
Na mojej stronie na Facebooku prosiliście o rabarbarową ambrozję z bezą więc oto i ona! Ciasto wyszło wspaniale, beza idealna, a smak był cudowny!:) Jednak, jak tak sobie robię "spontan" to mi lepiej Zobacz więcej
postaci jego smak zadziwia, czy to zwyczajne ciasto drożdżowe lub jogurtowe, pannna cotta z musem rabarbarowym, koktajl z rabarbaru i truskawek, a może orzeźwiająca, a zarazem oryginalna lemoniada, Zobacz więcej
Po rozmrożeniu zamrażalnika miałam spory zapas białek. Część z nich powędrowało do granoli, a część została wykorzystana do tarty, którą znalazłam na blogu Peta Grey . Tarta inna niż wszystkie, Zobacz więcej
Tak wiem, nie powinnam aż tak zachwalać własnych wypieków, ale jest na prawdę wspaniała, lepsza nawet niż szarlotka z Caffe Anioł :) To na pewno zasługa mojego pomocnika Olka, który ewidentnie Zobacz więcej
Dlaczego kruche ciasto jest dobre? Bo jest dobre i kruche :) Najlepsze według mnie wychodzi z mąki krupczatki i prawdziwego masła - mmmmm rozpływa się w ustach! Do tego dżem i obłędna beza miękka w Zobacz więcej
się do naczynia. Po trzecie zastosowałam się do przepisu, ale tym razem kruche ciasto zbyt nasączyło się karmelem i mimo, że pyszne wyglądało jak zakalec. Dziś przepis Michała Brysia. Chyba najlepszy Zobacz więcej
ilustracje. Niestety w tej książce znajdziemy kilka ilustracji a do tego te które się udają w wykonaniu:) szczerze dla mnie jest ich trochę zbyt mało. Zazwyczaj jak chcę coś upiec wolę widzieć jak Zobacz więcej