ciasto kruche z mąką gryczaną

Sezon szparagowy trwa i oczywiście trzeba z niego korzystać. Szparagi zielone kocham a białe tylko lubię. Białe są lekko łykowate jak dla mnie ale dobre i mają mnóstwo dobroci. W tarcie sprawdziły się Zobacz więcej
Wszyscy – tak sądzę – lubimy tarty. Ja bardzo! Szukając alternatywy dla innej mąki niż tradycyjna postawiłem na mąkę gryczaną. Tarta wyszła cudownie krucha i z przyjemnym gryczanym posmakiem. Na drugi Zobacz więcej
Ta genialna tarta to kilka chwil, kilka składników i niezapomniany smak. A połączenie mąki gryczanej i pszennej daje genialną fakturę kruchego ciasta. Do tego truskawki- te których użyłam były Zobacz więcej
Przepis znalazłam na blogu Anny. Od razu wpadł mi w oko. Ciasteczka upiekłam w wersji "karobowej", pomijając kakao i czekoladę. Są bardzo kruche, mało słodkie, powiedziałabym nawet, że raczej Zobacz więcej
Składniki: 1,5 szklanki mąki gryczanej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 200 g masła 1 jajko 2 żółtka szczypta soli 0,5 łyżeczki sody 0,5 szklanki Zobacz więcej
Jakiś czas temu kupiłam mąkę gryczaną, do czegoś trochę zużyłam a z resztą nie miałam pomysłu co zrobić. W końcu postanowiłam zrobić ciastka, bez mąki pszennej, tylko z mąką gryczaną. Wyszły Zobacz więcej
blue_megi
blue_megi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rogalik
Ciasteczka gryczane

Ciasteczka gryczane 318

2
Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki gryczanej. Składniki: 180 g mąki gryczanej 100 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 120g cukru trzcinowego 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masło Zobacz więcej
blue_megi
blue_megi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rogalik
Ciasteczka gryczane

Ciasteczka gryczane 110

0
Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki gryczanej. Składniki: 180 g mąki gryczanej 100 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 120g cukru trzcinowego 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masło Zobacz więcej
Cyfrowa waga ma tą wadę, że gdy padnie bateria, trzeba sobie radzić samemu. A skoro zaczęłam robić cynamonowe gwiazdki z Moich Wypieków, (zmienione na potrzeby bezglutenowców), trzeba było sobie Zobacz więcej
Zrobienie makaronu nie jest wielką sprawą. Jeśli nie ma się maszynki, tak jak ja, to trzeba się tylko napracować nad wałkowaniem, żeby był cienki, jeśli robię akurat coś na kształt tagliatelle. I to Zobacz więcej
No bez wszystkiego, serio. Ani masła, ani mleka, ani jajek, ani porządnej mąki... Przepis znalazłam na Psim udku - bezglutenowe i wegańskie :) No ale jakbym ja miała zrobić coś według przepisu? Zobacz więcej
Galette* to rodzaj rustykalnej, francuskiej tarty, pieczonej bez formy, z charakterystycznymi brzegami, zawiniętymi do środka. Galette jest zrobione z kruchego ciasta i zazwyczaj wypełnione owocami. Zobacz więcej
Kruche ciasto z jabłkami, jagodami goji i migdałami Składniki: 1 szklanka mąki kasztanowej 1 szklanka mąki kukurydzianej pół szklanki mąki gryczanej 100 g masła kokosowego BIO 150 ml mleka ryżowego 4 Zobacz więcej
źródło przepisu Składniki nadzienie: 6 dużych, dojrzałych bananów 1 szklanka maku mielonego 1 szklanka mleka 2 łyżki syropu z agawy (miodu) łyżeczka cukru waniliowego ciasto kruche 130 g mąki Zobacz więcej
Tarta z jabłkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150g masła kokosowego BIO agawa Pozostałe składniki: 6 dużych jabłek ksylitol Zobacz więcej
Tydzień tysiąca i jednego sprawdzianu: raport dnia trzeciego: łącznie godzin przespanych: 3, godzin spędzonych na nauce: cała reszta. cóż, przynajmniej są efekty Gryczano-orzechowa tarta z waniliowym Zobacz więcej
Tarta jabłkowa z rodzynkami i owocami goji Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju (ja dałam Zobacz więcej
Świetnie nadają się jako słodka przekąska. Ich podstawę stanowią bezglutenowe mąki: gryczana i żołędziowa, która ponownie nadała wypiekowi pięknej barwy :) Składniki: - 250 g mąki gryczanej - 30 g Zobacz więcej
Czyli kolejny pomysł na bezglutenowe i fit śniadanie. Ostatnio zaopatrzyłam się w trzy rodzaje mąk bezglutenowych: ryżową, gryczaną oraz kukurydzianą i szaleję w kuchni. Szaleństwo to coraz bardziej Zobacz więcej