ciasto luksusowe

Pewnie wiecie, że wiśnie to ulubione owoce moich chłopaków. Bardzo często piekę ciasta z tymi owocami, robię desery, dżemy albo po prostu pierogi. Co roku też zamrażam porcję wydrylowanych wiśni, Zobacz więcej
W ogrodzie mojego Taty rabarbarowy krzak osiągnął już całkiem spore rozmiary. Dostałam kolejny pęczek słodko-kwaśnych łodyg i postanowiłam upiec ciasto drożdżowe. Wybrałam przepis ze starej książki Zobacz więcej
Ciasto kruche: do przesianej przez sito mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, cukru dodać żółtka, miękkie masło i smalec. Wyrobić, na niezbyt ścisłe ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, Zobacz więcej
Składniki: Składniki na ciasto orzechowe: 8 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g posiekanych śliwek Zobacz więcej
Bardzo dobre delikatne ciasto, konsystencja podobna jak babka gotowana, mniam Ja zrobiłam z połowy porcji i użyłam blaszki o wymiarach 25 x 21 cm, w składnikach podaję ilości na dużą blaszkę. Jajka Zobacz więcej
Składniki: ciasto: ok. 1/2 kg mąki luksusowejMłynomag 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli gorąca woda, tyle ile zabierze mąka farsz: 1 kg mięsa drobiowego (z udek, filetów) 1/2 … Czytaj dalej Zobacz więcej
Ivon
Ivon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Waniliowo mi
Majonezowe ciasteczka

Majonezowe ciasteczka 234

0
Te pyszności radują oko najmłodszych ale wierzcie mi delektują się nimi i starsi. Składniki: 3 łyżki majonezu łyżeczka oliwy z oliwek 2 dkg drożdży 1 szklanka ciepławego mleka 6 łyżek brązowego cukru Zobacz więcej
Bardzo lubię takie ciasta, przygotowanie zajmuje ok 10 min, a tyle radości po upieczeniu... Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki luksusowej 1,5 łyżeczki proszku do Zobacz więcej
Każdego, kto zanurzy swe zęby w moich luksusowych muffinach czeka wielka niespodzianka. Nie, nie chodzi o wspaniały smak. To przecież żadne zaskoczenie, że ciężkie, mleczno-maślane ciasto z topioną i Zobacz więcej
Przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na ciasta i inne wypieki drożdżowe. Ciasta drożdżowe Bawarski placek ze śliwkami Ciasto drożdżowe z jabłkami Ciasto drożdżowe z jabłkami Zobacz więcej
To nie są typowe bliny, bo przygotowane na bazie mąki pszennej, nie gryczanej, ale o taką znacznie łatwiej. Są delikatne, mimo że drożdżowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się Zobacz więcej
Aninka88
Aninka88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodki bratek
ROGALIKI ŚMIETANKOWE

ROGALIKI ŚMIETANKOWE 85

0
Pyszne, kruche, śmietankowe ... do kawy lub herbaty idealne SKŁADNIKI 1 szkl. mąki pszennej luksusowej Młynomag, kostki miękkiego masła, szkl. cukru, 1 op.budyniu śmietankowego, 2 żółtka, 2 łyżki Zobacz więcej
Słodko-kwaśna tarta na półkruchym cieście.Polecam! składniki: - 3 szklanki mąki luksusowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80g miękkiego masła - 3 łyżki śmietany - 3 żółtka - pół szklanki cukru Zobacz więcej
Medaliony w glazurze z przyprawą MAGGI Medaliony w glazurze z przyprawą MAGGI składniki: 50 dag piersi z indyka glazura: pół szklanki mąki luksusowej 1 jajko pół szklanki mleka oprócz tego: pół Zobacz więcej
Prosty i szybki deser a zarazem elegancki i bardzo pyszny. Jabłuszka pieczone w oddzielnych foremkach, doskonałe do serwowania jako deser lub podwieczorek dla małych i dużych łasuchów. Potrzebne bedą: Zobacz więcej
Z truskawkami rozstać się nie umiem.. :) / przepis własny, składniki na 3 porcje/ - 180 g mąki pszennej (używam zazwyczaj wrocławskiej albo luksusowej) - 1 łyżka cukru - 3 jajka - 1 łyżeczka sody Zobacz więcej
Czujecie już święta w powietrzu? Bo ja zdecydowanie tak! Może dlatego, że dostałam już pierwszy świąteczny prezent - duży uśmiech w stronę Ani na Wysokich Obcasach! (Zobaczcie koniecznie listę Zobacz więcej
Dora Piecze
Dora Piecze Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dora Piecze
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami 52

0
Najprostszy, najszybszy, najsmaczniejszy przepis na ciasto ze śliwkami. Składniki: 2 kubki mąki luksusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1 cukier Zobacz więcej
Jak się okazuje, początków ciasta marchewkowego należy upatrywać już w średniowieczu. Wówczas, cukier był towarem drogim i luksusowym, więcdo wypieków i deserów chętnie stosowano słodką z natury Zobacz więcej